Istorija 2

21.06.2024.

18:34

Arheolozi rešili dugogodišnju misteriju o Akropolju

Grafit koji je napravio pastir u staroj Grčkoj pomogao je arheolozima da otkriju dugogodišnju misteriju o istoriji Akropolja u Atini.

Izvor: Tanjug

Arheolozi rešili dugogodišnju misteriju o Akropolju
Shutterstock/Sven Hansche

Podeli:

Partenon je svetski poznato arheološko nalazište sa milionima koji svake godine posećuju hram na stenovitom brdu Atine.

Međutim, arheolozi su dugo raspravljali o tome da li su na Akropolju postojali hramovi mnogo pre Partenona, prenosi Independent.

Istraživači su pronašli grafite koje je nacrtao pastir po imenu Mikon koji je živeo u 6. veku pre nove ere, a koji prikazuje hram na Akropolju pre Partenona.

Potpisivanjem svog crteža određenim alfabetima, Mikon je dozvolio da se grafit datira. Arheolozi kažu da je verzija grčkog alfabeta koju je koristio veoma drevna, što ukazuje da je crtež napravljen još u 6. veku pre nove ere.

"Crtež mora biti najmanje 50 godina stariji od Partenona, koji je započet oko 450. godine pre nove ere", smatraju eksperti.

Usred mermernog izdanka oko 20 km jugoistočno od Atine, arheolozi su pronašli područje prekriveno sa preko 2.000 crteža koje su najverovatnije izradili pastiri i kozari od pastira i kozara.

Među ovim crtežima ističe se Mikonov grafit velike hramske građevine – sa stubovima i stepenicama. Ovaj grafit je decenijama stariji od Partenona, prema studiji objavljenoj u American Journal of Archaeology.

Istraživači su pretpostavili postojanje drevnih hramova starijih od Partenona na Akropolju. Poznato je da su u invaziji persijske vojske 480. pre Hrista uništene zgrade podignute u to vreme na Akropolju u Atini.

Starogrčki dokumenti pre persijskog napada takođe ukazuju na nekoliko struktura u regionu. Jedan takav dekret se odnosi na objekat koji se naziva "Hekatompedon" na Akropolju, što znači "od sto stopa", koji je korišćen u pomalo dvosmislenu svrhu "skladišta blaga".

Iako je ovo dalo neke naznake o karakteristikama izgubljenog objekta, njegova tačna priroda bila je predmet rasprave. Neki su smatrali da je Hekatompedon koji se spominje u dekretu verovatno bio hram, dok su drugi tvrdili da je to moralo biti otvoreno dvorište.

Mikonov grafit je konačno razjasnio ovu debatu. Koristeći određeni član, pastir se u svom grafitu pozivao na "konkretnu zgradu", primećuje se u studiji.

Pošto je Mikon svoj crtež hrama nazvao "Hekatompedon", to znači da se izraz u dekretu takođe odnosi na hram.

"Ukratko, Mikonov grafit je jedinstven dokument iz druge polovine šestog veka pre nove ere koji prikazuje zgradu sa kolonadom, verovatno hram, nazvanu 'Hekatompedon' ", tvrde arheolozi, napominjući da to sugeriše da ovaj izraz odnosio na hram, sa verovatnom, iako neizvesnom, lokacijom na južnoj strani Akropolja iz arhajskog perioda.

Istraživanje takođe ukazuje na to da su pastiri tokom ovog perioda bili donekle pismeni, suprotno onome što se mislilo.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: