Istorija 1

24.04.2024.

21:43

Na jugu Italije otkrivena predrimska nekropola sa mnoštvom artefakata

Predrimska nekropola sa pravom riznicom artefakata pronađena je na jugu Italije tokom iskopavanja temelja za trafo-stanice za elektrifikaciju pruge, saopštile su danas lokalne vlasti.

Izvor: Tanjug

Na jugu Italije otkrivena predrimska nekropola sa mnoštvom artefakata
Shutterstock/Irina and Denis

Podeli:

Nekropola je pronađena u blizini grada Amorosi, 50-ak kilometara od Napulja, navodi se u saopštenju lokalnih vlasti, prenosi Rojters.

Ova dobro očuvana nekropola ima 88 grobnica, prostire se na površini od oko 13.000 kvadratnih metara i datira iz perioda od 8. do 7. veka p.n.e. U muškim grobnicama je pronađeno oružje, dok su u ženskim otkriveni bronzani ukrasi kao što su narukvice i privesci.

"Pronađen je i veliki broj vaza različitih oblika, često naslaganih jedna na drugu ili položenih pored nogu pokojnika. Ovo arheološko otkriće je od ključnog značaja za istoriju naše kulture", saopštila je lokalna uprava za kulturno nasleđe.

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: