Istorija 1

10.04.2024.

18:01

Pronađen ukraden bokal Marije Antoanete

Bokal i činija za umivanje koje je Marija Antoaneta poklonila guvernanti kraljevske dece vraćaju se u francuski zamak 37 godina nakon krađe.

Izvor: Tanjug

Pronađen ukraden bokal Marije Antoanete
Profimedia

Podeli:

Sevrski porcelan odneli su naoružani pljačkaši iz Dvorca Toiri, 50 kilometara zapadno od Pariza, 1987. godine, preneo je Gardijan.

Detektivi su identifikovali ukradeni bokal i činiju nakon što ih je kontaktirao stručnjak za antikvitete da proveri da li se keramičko posuđe nalazi na spisku nestalih kulturnih objekata.

Pol de La Panauz (80) vlasnik zamka iz 16. veka, rekao je da je gubitak vrednih predmeta prouzrokovao mnogo neprospavanih noći i da je skoro odustao od toga da će ih ponovo videti kada je policija pozvala da im saopšti da su pronašli porcelan, ručno oslikan u neobično žive nebeskoplave boje.

"Rekli su da su ih našli. Bilo je tako, tako emotivno", rekao je on za dnevnik "Parizian".

Kako je istakao, samo 20-ak komada porcelana je ikada obojeno tom plavom bojom. U novembru 1987. tri naoružana pljačkaša osumnjičena za seriju od više od 20 provala u zamke u departmanu Ivelin u periodu od šest meseci ušla su u Toiri, sada poznat po svom zoološkom vrtu.

Ukrali su nekoliko vrednih predmeta, uključujući šest pušaka koje je Džordž III poklonio Luju XVI. Panauz, koji je bio kod kuće, ponudio je nagradu od 100.000 tadašnjih franaka za informacije koje bi dovele do pronalaska predmeta.

Marija Antoaneta je dala bokal i činiju za umivanje Panauzovoj dalekoj rođaki, Luiz-Elizabet de Kroj de Turzel, guvernanti kraljevske dece.

Kada su Luj XVI i kraljevska porodica pokušali da pobegnu iz Pariza 1791, De Turzel im se pridružila pre nego što su svi uhvaćeni i vraćeni u grad. Kasnije je objavila svoje memoare, koji ostaju neprocenjiv prikaz poslednjih dana kraljevske porodice.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: