Istorija 24

03.04.2024.

19:17

Rumuni se hvale poklonom srpskog kralja FOTO

Sablju, koja je simbol srpsko-rumunskog prijateljstva, Mihailo Obrenović poklonio je 1863. godine plemiću Aleksandru Joanu Kuzi.

Izvor: B92

Rumuni se hvale poklonom srpskog kralja FOTO
Rawpixel.com/Shutterstock

Podeli:

Sablju, koja je simbol srpsko-rumunskog prijateljstva, Mihailo Obrenović poklonio je 1863. godine plemiću Aleksandru Joanu Kuzi u znak zahvalnosti za pomoć prilikom prebacivanja oružja iz Rusije u Srbiju.

Krajem 1862. godine, preko teritorije tog plemića prošao je konvoj kojim je oko 500 ljudi iz Rusije u Srbiju prebacilo 40.000 pušaka, 10.000 karabina, 30.000 pištolja. Konvoj su prilikom prolaska kroz Rumuniju štitili vojnici pod komandom Aleksandra Joana Kuze.

Turska diplomatija tražila je od Rumuna da zaustave ovaj transport, ali je Kuza njima, Britancima i Austrijancima rekao da ne zna ništa o tom konvoju i ignorisao njihov zahtev.

Pošto je oružje stiglo u Srbiju, rumunski oficiri koji su štitili transport bili su pozvani na proslavu, a nešto kasnije Mihailo Obrenović poklonio je paradnu sablju, izrađenu u Beču, plemiću Kuzi, dok su oficirima poklonjena 24 pištolja.

Na rukohvatu se nalazi lik Svetog Andreja, zaštitnika Srbije, kao i lav i orao, simboli Rumunije i Srbije, kako se bore sa zmijom, koja simbolizuje Tursku. Sablja je ukrašena dijamantima i smaragdima.

Prilikom predaje ove sablje Aleksandru Joanu Kuzi, uspostavljeni su diplomatski odnosi Srbije i Rumunije.

Sablja se čuva u bukureštanskom muzeju Kotroceni.

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: