Aktuelno 40

28.03.2024.

17:34

Treba li ukinuti pomeranje kazaljki na satu? ANKETA

Pomeranje sata i letnje računanje vremena u Srbiji je uvedeno 27. marta 1983. godine u skladu s odlukom Evropske unije.

Izvor: B92

Treba li ukinuti pomeranje kazaljki na satu? ANKETA
New Africa/Shutterstock

Podeli:

Potreba za tačnim vremenom i uvođenjem Zakona o računanju vremena postoji u čitavom nizu oblasti, a precizno merenje vremena je od velikog značaja za nacionalnu odbranu i bezbednost, sprovođenje zakona, telekomunikacije, IT tehnologije, PTT službu, za ekonomsku korist, za bolje funkcionisanje jedinstvenog tržišta, transporta, metrologije, seizmologije, naučno-istraživačkih radova…

U našoj zemlji se zakon usklađuje s regulativom u EU, a Republika Srbija prati i pratiće svaku promenu.

Iako je Evropska komisija pre više od pet godina dala predlog o ukidanju sezonskog pomeranja sata, i mnoge ankete su se sprovodile na tu temu, saglasnost još uvek nije postignuta. Evropski parlament je u martu 2019. izglasao da se naredne godine ukine pomeranje sata dva puta godišnje, a države članice su dobile rok od godinu dana da se izjasne.

Međutim, 2020. godine desila se pandemija koronavirusa, i u većini država Evrope uvedene su stroge epidemiološke mere, tako da pomeranje sata i računanje vremena u tom momentu nisu bili prepoznati kao prioriteti.

Odluka da li će se ukinuti pomeranje sata najviše treba da zavisi od geografskog položaja države.

Šta vi mislite, treba li ukinuti pomeranje sata?

loader

Podeli:

40 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: