Aktuelno 131

27.03.2024.

16:06

Od maja kazne za neupotrebljavanje rodno senzitivnog jezika? VIDEO

Srpska pravoslavna crkva i Matica srpska ponovo traže povlačenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji predviđa upotrebu rodno osetljivog jezika.

Izvor: B92.net/TV Prva

Od maja kazne za neupotrebljavanje rodno senzitivnog jezika? VIDEO
Shutterstock/Standret

Podeli:

Navodno bi od maja trebalo da budu kažnjavani oni koji ne govore reči poput vatrogasilja ili tramvajdžijka.

O ovoj temi danas su u emisiji Jutro TV Prva govorili bivša ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, docent Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima Filološkog fakulteta u Beogradu Katarina Begović i advokat Milenko Radić.

U najnovijem zahtevu za povlačenje Zakona o rodnoj ravopravnosti se navodi "da ovaj pravni akt fundamentalno zadire u ljudska prava i osnovne slobode i celokupni vrednosni sistem i etičke postavke po kojima žive građani Srbije".

Gordana Čomić kaže da je to njihovo pravo na stav i smatra da je odlično što i Srpska pravoslavna crkva i Matica srpska žele dijalog.

"Treba da se otvori jedan dijalog u društvu o tome šta u stvari piše u Zakonu o rodnoj ravnopravnosti. Radi se o odredbi koja nije menjana od 2009. godine. U novom zakonu, jedina razlika je što je uvedena obaveza prekršajnih kazni", rekla je Gordana Čomić.

Jedan od zagovornika povlačenja ovog zakona je Milenko Radić, koji kaže da ga je nemoguće primeniti.

"Oni su ostavili tri godine da se pripreme prateći zakoni i akti da bi se sve to primenilo. 20. maja počinje da se primenjuje odredba koja se odnosi na informisanje i odredba za obrazovanje. Ta obaveza uvodi obavezu primene rodno osetljivog jezika. Taj jezik ne postoji i ne znam šta to može da se primeni. Ako se govori o tome da se spreči diskriminacija, onda je sasvim normalno da svi mi moramo da vodimo brigu kako se ophodimo, kako pričamo, da ne vređamo druge", rekao je Radić, dok je lingvistkinja Katarina Begović rekla da apropo zakona struka nije konsultovana.

"U tom zakonu se poistovećuje gramatički rod sa rodom kao društvenom ulogom, ili sa polom, neću ulaziti u to. Jezik ne preslikava stvarnost, drugo, gramatički rod je jedna kategorija u jeziku koja ima svoju funkciju u jezičkom sistemu i nema nužno nikakve veze sa polom bića koje označava", istakla je Katarina Begović. Ona je potom dodala:

"Mi smo jedina zemlja u Evropi koja ima kaznene imperative ili norme, dakle, u celoj Evropi to je stvar izbora, samo je ovde obligacija, a vi pritom ne znate šta tom obligacijom namećete jer je to nekakav novogovor o kom se niste dogovorili, jer bi ti dijalozi svakako bili neuspešni jer svaka institucija srbističke struke kaže da to nije moguće sprovesti onako kako je zamišljeno", rekla je Katarina Begović, a više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Izvor: Prva tv

Podeli:

131 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: