Aktuelno 0

13.03.2024.

8:08

Raketa eksplodirala nakon poletanja FOTO

Raketa sa satelitom kompanije Space One eksplodirala je danas ubrzo nakon poletanja sa kosmodroma u zapadnom Japanu.

Izvor: Tanjug

Raketa eksplodirala nakon poletanja FOTO
Tanjug/Kyodo News via AP

Podeli:

Nedugo zatim, saopšteno je da su sprovedene "mere za prekid leta“, javlja Kjodo. Na lice mesta upućeni su lokalni vatrogasci, a policija je saopštila da za sada nema izveštaja o žrtvama.

Raketa je eksplodirala u vazduhu oko pet sekundi nakon poletanja, pošto su fragmenti za koje se veruje da su iz projektila pronađeni razbacani po tom području, a prizor je bio prekriven belim dimom. Prema preliminarnim izveštajima, vladin satelit koji je bio na raketi uništen je u eksploziji.

Na mestu za posmatranje, koje se nalazi otprilike dva kilometra jugozapadno od svemirske luke Kii, među okupljenima je nakon eksplozije izbila panika, a pojedini su vikali i plakali. Kompanija Space One, osnovan 2018. godine, nastoji da komercijalizuje svemirske usluge tako što će smanjiti troškove i ponuditi lansiranje raketa na visokoj frekvenciji.

Tanjug/Kyodo News via AP

Cilj kompanije je da pošalje u svemir 30 raketa godišnje do 2030-ih. Kompanija teži kratkim rokovima za lansiranje manje od godinu dana nakon sklapanja ugovora sa kupcima. Japanski Space One su osnovale korporacije Canon Electronics Inc., IHI Aerospace Co., Shimizu Corp. i Razvojna banka Japana u vlasništvu vlade.

Planovi za lansiranje prve rakete, koje je prvobitno trebalo da bude najkasnije do kraja marta 2022. godine, odlagani su četiri puta zbog pandemije i grešaka u logistici.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: