Aktuelno 6

25.06.2024.

19:49

Aktivisti za prava žena bune se zbog oslobađanja Asanža

Aktivisti za prava žena izrazili su danas žaljenje zbog toga što Džulijan Asanž, koji je pušten danas na slobodu, nije ispitan u vezi sa optužbama za silovanje i druge seksualne zločine koje je navodno počinio.

Izvor: Tanjug

Aktivisti za prava žena bune se zbog oslobađanja Asanža
Profimedia

Podeli:

Šefica švedskog Ženskog lobija, krovne organizacija grupa za ženska prava, ocenila je da je to "izdaja prema ženama koje su ga prijavile i kojima nije data šansa za pravnu zaštitu". 

"Ovo je poglavlje srama i izdaje koje se završava njegovim oslobađanjem. Ovde je reč o slučaju koji se odvija na velikim političkim pozornicama, a nasilje muškaraca nad ženama dobija neverovatno malo na važnosti," dodala je.

Možda vas zanima

Vikiliks je ranije danas saopštio da je njegov osnivač Džulijan Asanž napustio britanski zatvor i odleteo iz Velike Britanije, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi on trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Možda vas zanima

Asanž bi trabalo u sredu da postigne dogovor sa američkim paravosuđem, a, kako su naveli američki tužioci, pristao je da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane.

Osnivač Vikiliksa je prvi put uhapšen u Britaniji 2010. na osnovu evropskog naloza za hapšenje nakon što su švedske vlasti saopštile da žele da ga ispitaju zbog optužbi za seksualne zločine koje su kasnije odbačene. 

Pobegao je u ambasadu Ekvadora, gde je ostao sedam godina, kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Izvučen je iz ambasade Ekvadora 2019. i zatvoren jer nije platio kauciju. Od tada je bio u londonskom zatvoru Belmarš s najstrožim obezbeđenjem, odakle se gotovo pet godina borio protiv izručenja u Sjedinjene Države.
 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: