Aktuelno 39

23.06.2024.

21:32

Hrvatska legalizuje prostituciju?

Pred hrvatskim zakonodavcima uskoro bi se mogao naći predlog izmene zakona koji podrazumeva uvođenje tzv. švedskog modela prema kojem prostitucija neće spadati u prekršajne radnje.

Izvor: Tanjug

Hrvatska legalizuje prostituciju?
Shutterstock/Tero Vesalainen

Podeli:

Međuresorna radna grupa formirana pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske, u saradnji sa stručnjacima, univerzitetskim profesorima, naučnicima, predstavnicima pravobranilaštva i nevladinih udruženja, napravila je sveobuhvatnu analizu postojećeg Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim se reguliše i odavanje prostituciji, pa je potom predložila da hrvatsko zakonodavstvo preuzme tzv. švedski model, prema kojem se za prostituciju ne kažnjavaju prostitutke nego samo klijenti.

Kako su Jutarnjem listu potvrdila tri nezavisna izvora, takav zaključak dobio je političku podršku ali su svi uključeni u taj proces obavezali da o tome neće govoriti dok predlog ne iznese sam resorni ministar Davor Božinović.

Nordijski i švedski model pristupa seksualnom radu kriminalizuje klijente ali ne i same prostitutke.

Drugim rečima, onaj ko plati nekom za seksualnu uslugu je izvršio krivično delo, a ne osoba koja mu je pružila uslugu.

Podeli:

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

21 h

Podeli: