Aktuelno 2

22.06.2024.

13:34

Ukinuta smrtna kazna iranskom reperu

Iranski vrhovni sud ukinuo je smrtnu kaznu iranskom reperu Tumadžu Salehiju zbog optužbi povezanih sa nemirima 2022. i 2023. godine, saopštio je danas njegov advokat Amir Raisian.

Izvor: Tanjug

Ukinuta smrtna kazna iranskom reperu
PProfimedia/Antoine Berlioz / Hans Lucas

Podeli:

On je u objavi na platformi X objasnio da je smrtna presuda Salehiju ukinuta na žalbe Vhovnom sudu i da će slučaj biti prosleđen drugom sudu na razmatranje, preneo je Rojters.

Iranski sud osudio je u aprilu na smrt popularnog repera koji je bio u zatvoru više od godinu i po dana zbog podrške protestima koji su širom zemlje organizovani zbog smrti Mahse Amini.

Tumadž Salehi (33) uhapšen je u oktobru 2022. nakon što je javno podržao talas demonstracija koji je izbio mesec dana ranije, izazvan smrću 22-godišnjeg aktivistkinje za ljudska prava u iranskom pritvoru.

Mahsa Amini je preminula 16. septembra 2022, tri dana nakon što ju je uhapsila policija za moral u Teheranu, zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja žena u Iranu.

Njena smrt je izazvala najveći opozicioni talas na iranskim ulicama, najveći od 2019. godine kada je vlada odgovorila grubom silom na proteste zbog skoka cene goriva.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: