Aktuelno 0

29.04.2024.

12:44

Kontroverzni život Alfreda Hičkoka: Od opsednutosti detaljima do optužbi za mizoginiju

Jedan od najuticajnijih reditelja u istoriji, Alfred Hičkok, preminuo je 29. aprila pre 44 godine.

Izvor: B92

Kontroverzni život Alfreda Hičkoka: Od opsednutosti detaljima do optužbi za mizoginiju
spatuletail/Shutterstock

Podeli:

Navršavaju se 44 godine od smrti jednog od reditelja koji je svima promenio pogled na kinematografiju, postao majstor napetosti i otac savremenog trilera.

Tokom karijere duge šest decenija, Alfred Hičkok snimio je više od pedeset igranih filmova, a od režiserske stolice nije bežao ni kada su u pitanju dokumentarci i TV serije.

Autor Psiha, Vrtoglavice i Ptica rođen je pre 40 godina, a kako dolikuje jednom reditelju psiho-trilera, Hičkokov život obeležile su brojne kontroverze.

Opsednutost detaljima

Ako se nekad pitate kako je scena u filmu urađena do perfekcije, znajte da je za to zaslužan Hičkok i neiscrpno snimanje kadrova.

"Zahtevao bi da vidi mapu Londona, da zna gde se nalaze semafori i kakav je saobraćaj u toku noći", izjavio je za Gardijan scenarista Dejvid Friman, koji je sarađivao sa Hičkokom na filmu The Short Night koji nikada nije snimljen.

Kultna scena iz kupatila u filmu Psiho traje samo 45 sekundi, ali je snimana čak sedam dana.

Supruga kao najbolja saradnica

Alma Revil je bila žena u koju je Hičkok imao najviše poverenja. Ona ga je navodno ubedila da u sceni tuširanja iz Psiha koristi gudačku kompoziciju Bernarda Hermana.

Mizoginija

"Hičkokove žene su spolja besprekorne, ali su prepune slabosti i sklone izdaji. Ali, ura, Hičkok ne ubije baš sve žene, samo ih natera da temeljno nauče leukciju", kaže jedna kritičarka za Gardijan.

Glumica Tipi Hedren ga je 2016. optužila za seksualni napad tokom šezdesetih godina.

Hedren je u autobiografiji napisala da se reditelj bacio na nju u limuzini i pokušao da je poljubi. Kada ga je odbila, Hičkok ju je „pogledao direktno u oči, crven u licu i obećao 'uništiću ti karijeru'".

Glumica je navela da joj je Hičkok otežao život, odbijajući da predloži njenu ulogu za nominacije za Oskara.

Neobičan smisao za humor

Hičkok je bio poznat po uvrnutom smilu za humor i okrutnim šalama i na setovima, ali i u privatnom životu. Lisice su mu bile jedna od omiljenih zanimacija. Jednom se kladio sa članom filmske ekipe da neće moći da provede čitavu noć vezan lisicama. Naivni čovek je prihvatio opkladu, ne znajući da mu je Hičkok sipao laksativ u piće pre nego što mu je stavio lisice.

Navodno mu se jedna majka požalila da njena ćerka ima strah od kupanja otkako je odgledala Psiho.

"Odvedite je na hemijsko čišćenje", odgovorio je Hičkok.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

17 h

Podeli: