Aktuelno 1

22.04.2024.

9:16

Preminuo američki novinar koji je sedam godina bio talac u Libanu

Američki novinar Teri Anderson, koji je bio talac skoro sedam godina u Libanu tokom građanskog rata u toj zemlji, umro je u 76. godini.

Izvor: Tanjug

Preminuo američki novinar koji je sedam godina bio talac u Libanu
Shutterstock/angelo gilardelli

Podeli:

Anderson je umro juče u Njujorku u svom domu. Bio je glavni dopisnik američke agencije AP za Bliski istok kada su ga 1985. godine oteli islamski militanti tokom libanske talačke krize, prenosi Bi-Bi-Si.

"Nikad nije voleo da ga zovu herojem, ali svi su nastavljali da ga tako zovu. Iako je život mog oca bio obeležen ekstremnom patnjom u periodu dok je bio zarobljen, on je našao mir u poslednjim godinama", rekla je njegova ćerka Sulom Anderson. Dodala je da bi Teri Anderson više voleo da bude upamćen po svom humanitarnom radu u Fondu za vijetnamsku decu, Komitetu za zaštitu novinara i po pomoći ratnim veteranima beskućnicima.

Anderson je otet 16. marta 1985. godine, a proveo je šest godina i devet meseci u podzemnom zatvoru. Veći deo vremena bio je vezan i imao povez preko očiju, a bio je sa još više od 100 ljudi koji su oteti. Pušten je 1991. godine, kada se završio građanski rat u Libanu, posle čega je bio profesor novinarstva na više američkih fakulteta, do 2015. godine.

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: