Aktuelno 2

21.04.2024.

14:16

Prvi put zabeležen kamerom snimak pingvina koji je oduševio svet VIDEO

Prema rečima stručnjaka, njihov zadivljujući skok smatra se ključnim "obredom" prelaza u doba odraslih.

Izvor: Avaz.ba

Prvi put zabeležen kamerom snimak pingvina koji je oduševio svet VIDEO
Steve Allen/Shutterstock

Podeli:

Gotovo 700 mladunaca carskog pingvina snimljeno je kako prvi put zaranja u hladne antarktičke vode skačući s ledene litice visoke 15 metara.

To je ujedno i njihovo prvo plivanje. 

Ovo je prvi put da je ovaj događaj snimljen kamerom, a snimak će biti deo dokumentarne serije pod nazivom Tajne pingvina.

Premda mladunci carskih pingvina obično prvi put skaču sa samo nekoliko metara visine u okean ili skliznu u more sa snega, u neverovatnom snimku koji je snimio istraživač National Geographica Berti Gregori oko 700 mladunaca skače s ogromne ledene litice.

"To se zove perjanje, kada otplivaju prvi put", rekao je Gregori za Good Morning America. Gregori je kampovao na Antarktičkom poluostrvu gde je pratio jato mladunaca pingvina oko dva meseca pre nego što je kroz objektiv svoje kamere svedočio ovom neverovatnom trenutku.

Dronom je snimio prizor u kojem pingvini stoje na rubu litice i gledaju dole u okean. Napokon je jedan neustrašivi pingvin preuzeo kontrolu i hrabro skočio u vodu.

"Jedan po jedan počeli su skakati s ove ledene litice kako bi prvi put zaplivali u Južnom okeanu", rekao je Berti.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: