Aktuelno 8

19.04.2024.

11:50

Skandal: Deca "zamorčići" dobijala krv zaraženu HIV-om i hepatitisom

Prave razmere kliničkih istraživanja tokom kojih je zaražena krv davana deci 1970-ih i 1980-ih otkrivene su, pošto je BBC dobio uvid u medicinske dokumente.

Izvor: BBC

Skandal: Deca "zamorčići" dobijala krv zaraženu HIV-om i hepatitisom
Shutterstock/Lopolo

Podeli:

Oni otkrivaju more nebezbednih ispitivanja na deci iz Velike Britanije i pokazuju da su lekari stavljali naučne ciljeve ispred zdravlja pacijenata.

Istraživanja su trajala više od 15 godina, u njima su učestvovale stotine ljudi od kojih je većina zaražena HIV-om ili hepatitisom C.

Jedan od preživelih pacijenata za BBC kaže da su ih lekari tretirali kao "zamorčiće".

Među učesnicima istraživanja bila su deca sa problemom zgrušavanja krvi, a u čestim slučajevima njihove porodice nisu dale pristanak.Većina dece koje su podvrgnute ovim ispitivanjima danas je mrtva.

Dokumenti ukazuju da su lekari u centrima za lečenje hemofilije širom Velike Britanije koristili proizvode krvi, iako je bilo poznato da su verovatno zaraženi.

Nestašica krvi u ovoj evropskoj zemlji tokom 1970-ih i 1980-ih podstakla je lekare da je uvoze iz Amerike. Međutim, visoko rizični davaoci, poput zatvorenika i zavisnika od droga, davali su plazmu za ovu terapiju, a ona je bila zaražena virusima poput hepatitisa C i HIV-a, koji mogu biti smrtonosni.

"Zamorčići"

Pacijenti su nazivani i "nevinim hemofiličarima", a taj izraz zapisao je i doktor Mačin u bolničkom kartonu.

"Bio sam zamorče u testiranjima koja su mogla da me ubiju", rekao je jedan od preživelih "zamorčića" za BBC, po imenu Luk.

"Ne postoji drugi način da se to objasni – moje lečenje je izmenjeno da bih učestvovao u istraživanju. To mi je donelo smrtonosnu bolest hepatitis C, iako moja majka nikada nije obaveštena o tome", priča 42-godišnjak.

Kernof i Mačin objavili su rezultate istraživanja 1987. godine i zaključili da ovaj vid lečenja ima "malo ili nimalo efekta" na smanjenje rizika od hepatitisa C.

Ni jedan, ni drugi lekar danas nisu živi.

Mačin je pre smrti predao dokaze za javnu istragu i tada je potvrdio da je Luk vrbovan za istraživanje njegovog kolege Kernofa, ali negirao je da je ovo sprovedeno bez saglasnosti Lukove majke.

Od 122 učenika koji su pohađali Treloar’s koledž između 1974. i 1987. godine, 75 je do sada umrlo od infekcije HIV-om i hepatitisom C.

Istraga o skandalu zaražene krvi biće završena 20. maja.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: