Aktuelno 6

18.04.2024.

10:00

Neverovatna ispovest Hrvatice koja se udala u Indiji: "Nisam ni slutila da će se to desiti..." VIDEO

Hrvatska tiktokerka Anita Mandić zaljubila se u Indijca, da bi nakon tri godine njihovog zabavljanja, napravili tradicionalnu indijsku svadbu.

Izvor: B92.net

Neverovatna ispovest Hrvatice koja se udala u Indiji: "Nisam ni slutila da će se to desiti..." VIDEO
Shutterstock/IVASHstudio

Podeli:

Ona je otkrila kako ju je njegova porodica dočekala, te kako je izgledalo venčanje. Običaji su potpuno drugačiji od onih balkanskih, na koje smo svi navikli, pa i sama Anita.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anita Mandić (@zefyxo)

"Prvo venčanje obavili smo u Hrvatskoj, a onda smo rešili da se venčamo i u Indiji. Čim smo sleteli tamo, pomislila sam "šta je sa ovim saobraćajem?". Tada sam prvi put upoznala njegove roditelje, koji su me dočeali zvukom bubnjeva i sa cvećem. Konačno smo se upoznali, nakon 3 godine. Njihove svadbe traju po tri dana, preko dana i uveče, tako da za svaki dan trebaju po dva autfita. Venčanicu i kompletnu odeću, tražila sam 14 dana. Venčanica se zove lenge, a cene su veoma prihvatljive, venčanicu sam platila oko 280 evra, a ima i jeftinijih. Za razliku od naših običaja, mlada i mladoženja zajedno biraju i kupuju odeću", ispričala je Anita i dodala:

"U Indiju su došli i moji roditelji, a svekar i svekrva su ih zaista fino ugostili, a način na koji su se sporazumevali bio je presladak."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anita Mandić (@zefyxo)

U Indiji je tradicija da na mladinom telu iscrtavaju određene šare sa kanom, koje predstavljaju ukras.

"Na dan venčanja, ujutru su mi naneli kanu, koja se takođe nanosi i mladoženji, ali mnogo manje.Izrada tetovaža je trajala sat vremena, a još toliko morala sam da čekam da se zto i osuši. Usledila je "rampudža", to je zapravo molitva Bogu Ramu, a poprilično veselo zvuči uz zvukove raznih instrumenata. Molitva se postepeno pretvori u ples. Ples je trajao do kasno uveče. Verovali ili ne, alkohol se nije pio, jer smatraju ako zoveš Bogove na svoje venčanje", što Hinduisti rade, nije u redu da se pred njima pije alkohol, a to mi je najteže palo.

"Drugi dan venčanja je zapravo bio službeni dan sa pozivnicama, a sve pre toga bilo je u krugu najbližih, odnosno porodice. Indijci poprilično vole da kasne, pa je tako kasnila i naša ceremonija. Prvi deo ceremonije organizovan je samo za najbližu rodbinu, mlada i njena rodbina ne bi trebalo da prisustvuju ovom događaju, ali smo mi želeli da vidimo kako to izgleda. Organizovan je ručak, a nakon ručka počela je halti ceremonija. U njoj se mladenci mažu sa kurkumom, mlada kod svoje kuće, mladoženja kod svoje. Veruje se da kurkuma ima zdravstvene benefite."

"Uveče je usledio sangiti. Najbitnija stvar za ovu ceremoniju je obući se udobno, zato što se celo veče pleše. Mislim da je to vrh indijskih venčanja. Naime, sangiti je koncipiran tako da gosti venčanja, a posebno porodica i prijatelji izađu na binu i izvode određenu tačku, najčešće je reč o plesnoj tački, a neki se odlučuju i za pevanje."

"Zatim mladenci izlaze na pozornicu gde ih voditelj ispituje određena pitanja, kao na primer gde smo se upoznali", rekla je ona.

"Poslednji dan i najvažniji dan indijske svadbe, sastoji se od samog venčanja i večere na koju dolaze sve zvanice. Dok sam se ja sređivala, moj muž i njegova porodica igrali su uz zvuk bubnjeva. Ovaj deo je veoma sličan našem dolasku po mladu, jedino što mladoženja dolazi na konju ili u kočiji. Samo venčanje trajalo je nešto duže od dva sata, a sastojal se iz više delova, gde malo sediš, malo stojiš, malo hodaš oko vatre i bacaš piljevinu u istu i tako redom. Za kraj sam dobila mangal sutru", zlatnu ogrlicu sa perlama i priveskom koji dobija mlada.

@zefyxo

Moje indijsko vjenčanje - PART 3 ✨👰🏻‍♀️ Probala sam najbolje to zbuksat u par minuta, ali nemam dovoljno materijala za pokazat vam sve kaj bi htjela. ♬ original sound - Anita Mandić

"Svi koji aktivno učestvuju u venčanju moraju skinuti cipele. Običaj je da mladine sestre i drugarice, ukradu mladoženji cipele, ali da ih njegova porodica i rodbina ne uhvate u krađi. Da bi cipele dobio nazad, mora da im plati. Zatim smo došli kuće, gde su mi prirpemili dobrodošlicu. Put kroz kuću posut je laticama, kad smo prošli put sa laticama, dočekala me posuda sa vodom u koju je trebalo da ugazim, zatim prvi korak koji se napravi treba biti sa desnom nogom. Za kraj, obišli smo kućni hram. Zatim je ulsedila večera i slavlje", zaključila je Anita.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: