Aktuelno 23

13.04.2024.

17:05

Usvojen zakon koji olakšava promenu pola

Nemački parlament usvojio je zakon koji državljanima i vlasnicima boravišnih dozvola olakšava zakonsku promenu pola.

Izvor: Tanjug

Usvojen zakon koji olakšava promenu pola
Dmitry Demidovich/Shutterstock

Podeli:

Ovim aktom predviđene su velike kazne za otkrivanje nečijeg prethodnog registrovanog imena ili pola bez pristanka, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ranije je za promenu registrovanog pola bilo potrebno lekarsko uverenje i odobrenje porodičnog suda, dok sada stariji od 18 godina mogu da postanu muškarci, žene ili različiti, što je opcija trećeg pola koja već postoji u nemačkom zakonu.

Osobe koje promene pol, tri meseca posle podnošenja zahteva, moraće lično da dođu kod matičara, a mogu i da zatraže da se uopšte ne registruju detalji o polu.

Namerno otkrivanje nečijeg prethodnog imena ili zakonskog pola može biti kažnjeno do 10.000 evra, osum u slučaju da je reč o zakonskoj obavezi zbog sudskog postupka ili policijske istrage. Imena će morati da budu u skladu sa novim zakonskim polom, a za decu od 14 do 18 godina potrebna je saglasnost roditelja ili zakonskih staratelja, dok će mlađima od 14 biti potrebno da njihovi roditelji ili zakonski staratelji podnesu zahteve.

Zakon dozvoljava vlasnicima prostora poput ženskih teretana i svlačionica da donesu odluke ko može da ima pristup, a nova pravila će stupiti na snagu 1. novembra.

„Pokazujemo poštovanje prema trans, interseksualnim i nebinarnim ljudima - ne oduzimajući ništa drugima. Na ovaj način nastavljamo da modernizujemo našu zemlju, što uključuje i prepoznavanje životnih realnosti i njihovo omogućavanje kroz zakon", rekao je kancelar Olaf Šolc.

Najk Slavik, transrodna poslanica iz partije Zelenih, rekla je da se radi o „prvom koraku" ka društvu koje omogućava samoopredeljenje trans osobama. Konzervativci i krajnje desničarska AfD bili su među protivnicima promena, upozoravajući da bi zakon mogao biti zloupotrebljen.

Zabrinuti su i zbog uticaja na mlade.

„Maloletnici, bez odgovarajućih konsultacija, mogu da izaberu put zbog kojeg bi kasnije mogli da žale", rekla je Mareijke Vulf iz CDU. Zakon o rodnom samoopredeljenju usvojen je sa 374 glasa za, 251 protiv i 11 uzdržanih.

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: