Aktuelno 0

12.04.2024.

21:38

Skandali Roberta Kavalija: Jedan dizajn izazvao proteste islamske zajednice

Roberto Kavali, kao i mnogi drugi poznati dizajneri, imao je svoj deo kontroverzi i skandala tokom svoje karijere.

Izvor: B92.net

Skandali Roberta Kavalija: Jedan dizajn izazvao proteste islamske zajednice
Profimedia

Podeli:

Kavali se suočavao s nekoliko pravnih bitaka vezanih za intelektualnu svojinu. Tako je 2004. godine, umetnica iz Sjedinjenih Država podnela je tužbu protiv njega tvrdeći da je neovlašćeno koristio njen dizajn za izradu svojih proizvoda, međutim, slučaj je rešen van suda.

Takođe, postojale su povremene optužbe na račun Kavalijevih radnih praksi, uključujući izveštaje o nepravičnom tretmanu radnika u proizvodnji. Ove optužbe su uticale na njegov javni imidž, iako konkretne posledice nisu bile značajne jer je Roberto praktično bio nedodirljiv.

Kavali je bio poznat kao ljubitelj životnja, makar se tako predstavljao svetu, ali ipak je često koristio životinjske printove i pravo krzno u svojim kolekcijama, što je privuklo kritike od strane organizacija za zaštitu životinja, kao što su PETA i druge slične grupe. Aktivisti su mu zamerili što promoviše upotrebu pravog krzna, navodeći etička pitanja vezana za dobrobit životinja.

2014. godine, Kavali je bio glavni uzrok protesta zbog logotipa koji je neki smatrali sličnim simbolu "sukun", koji se koristi u islamskoj umetnosti. Grupa studenata izazvala je društveni pritisak putem kampanje na društvenim mrežama, što je dovelo do povlačenja spornih proizvoda.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: