Aktuelno 0

02.04.2024.

10:58

Film "Košare" odobren od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja

Dokumentarni film ,,NATO AGRESIJA 1999. KOŠARE" u režiji Đorđa Bojanića i đakona Dejana Jovanovića je odobren od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, i biće deo obrazovnog programa za osnovne i srednje škole.

Izvor: srpskaistorija

Film "Košare" odobren od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja
Shutterstock/Fer Gregory

Podeli:

"Stručni tim Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odgledao je s pažnjom ovaj film i procenio njegove karakteristike od značaja za obrazovanje i vaspitanje učenika osnovnih i srednjih škola".

"U Zavodu zaključuju ,,Posebna pažnja posvećena je negovanju sećanja na stradale pripadnike vojske i policije, kroz filmsku priču koja je emotivna i budi rodoljubiva osećanja. Zbog pomenutih karakteristika filma, mišljenja smo da je pogodan za učenike završnog razreda osnovne škole, kao i za učenike srednjih škola, s tim da se, u skladu sa uzrastom, podrazumevaju različite pripreme i aktivnosti pre i posle gledanja filma. Gledanje filma lako se može dovesti u vezu sa ciljevima obrazovanja i vaspitanja definisani Zakonom, koji se odnose na razvijanje nacionalnog identiteta i pripadnosti Republici Srbiji, kao i sa sadržajima i ishodima iz programa istorije, srpskog jezika i književnosti, građanskog vaspitanja i drugih obaveznih predmeta i izbornih programa, te stoga predstavlja izvanrednu podlogu za razgovor sa učenicima o mnogim temama – ne samo o ratu i stradanju." Deo iz Predmeta: Mišljenje o dokumentarnom filmu ,,NATO AGRESIJA 1999. KOŠARE”,  Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

25 godina trajao je put do Trona, Tron je škola. Hvala Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, na odobrenju i svim preporukama i dobrim ocenam.

To su naši div junaci zaslužili.

Cilj ovog dokumentarnog filma NATO AGRESIJA 1999. KOŠARE u trajanju od 50 minuta, je da približimo suštinu i značaj ove bitke i junaštva, koji ne ulazi u detalje bitke i strategiju iste. Ovaj film neguje sećanja, emocije i budi rodoljuviva osećanja, osećaj ljubavi i ponosa prema domovini. Namenjen je đacima u cilju da im približi ovo junaštvo i značaj bitke na Košaru, ovim odobrenjem od Zavoda mi smo ispunili naš cilj, naglašava Đorđe Bojanić.

Kroz priču nas vodi borac i junak sa Košara Darko Anđelković i penzionisani general-pukovnik Vladimir Lazarević. Cela priča je protkana kroz naratorski deo (Boško Kozarski) i kazivanje pesnika dr Danila Vasojevića, brata junaka Ivana Vasojevića Jaguara, naglašava Đorđe Bojanić.

Povodom ove vesti, pesmu "PUT DO TRON" napisao je pesnik dr Danilo Vasojević, namenjena onom što se čekalo 25 godina i našim div junacima sa Košara i filmu "KOŠARE".

PUT DO TRONA

Preživeli svake noći

Film su u snu gledali

Onaj što su samo

Oni videli

Krvave scene urezane

Budili ih košmari

Košare ih dozivale

Rovovi se u snu kopali

Istorijo prokleta,

Opet si se ponovila

Onim davno sa Soluna

Darovali za prosidbu mesto

Mi ćemo ove HEROJE

Ako BOG DA na presto

Metak manje boli od tišine

A rana ne zarasta zbog zaborava i prašine

Anđeli su gore oko BOGA

Okolo su apostoli

Na zemlji su apostoli učitelji

U apostole zagledani naslednici

Trnovit je do pobede put

Zato ovaj mora biti laticama posut

Četvrt veka trajala je ova mora

Put do trona

Anđeli su u školama

TI, SRBIJO, UPAMTI – TRON JE ŠKOLA

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: