Zdravlje

Sreda, 23.08.2017.

08:15

Nordijska dijeta: Mršavite kao vikinzi

Iako mnogi i dalje preferiraju mediteranski jelovnik, možda nije zgoreg u susret nadolazećim hladnijim mesecima razmisliti o prelasku na malo „jači“ nordijski način života - i njihovu ishranu.

Izvor: B92

Nordijska dijeta: Mršavite kao vikinzi
Foto: Thinkstock

Ova dijeta sve je popularnija među poznatima, a već nekoliko istraživanja potvrdilo je kako je ovakav režim ishrane odličan način kako za skidanje viška kilograma, tako i za dovođenje u red organizma i poboljšanje celokupnog zdravlja.

Kad je reč o zdravlju, nordijski meni reguliše krvni pritisak i snižava štetni holesterol, a velik uticaj ima i na rešavanje problema raznih upala, povezanih s nekim hroničnim bolestima - rakom, dijabetesom tipa 2, pa čak i Alchajmerom.

Isto tako, jelovnik vikinga odličan je i način za zdravo mršavljenje.

Ljudi u nordijskim zemljama spadaju među one sa najmanje problema sa viškom kilograma, a da se s ovakvom ishranom lako mršavi pokazalo je i opsežno istraživanje sprovedeno pre nekoliko godina.

U naučnoj studiji od 147 gojaznih pacijenata, koliko ih je učestvovalo u istraživanju, oni koji su se držali nordijske ishrane smršali su 4,7 kilograma nakon 26 nedelja, dok je kontrolna grupa uspela da skine svega 1,5 kilograma.

Zanimljivo je i to što je veća količina tih kilograma otišla sa stomaka, zahvaljujući činjenici da se nordijska dijeta u velikoj meri sastoji od namirnica koje sagorevaju masti.

Sad još da vidimo šta jesti kako bi kilogrami počeli da se “tope”.

Gotovo sve vrste povrća i voća su dozvoljene, ali naglasak je na - borovnicama i ostalom bobičastom voću, jabukama, kruškama i šljivama, dok se od povrća preporučuju praziluk, cvekla, šargarepa, keleraba, paštrnak, bundeva, krompir i luk.

Veoma je važno jesti i dosta kupusa, karfiola, kelja, spanaća i ostalog zelenog povrća...

A šta je apsolutno zabranjeno?

  • trans masnoće
  • brza hrana
  • sokovi
  • prerađena hrana
  • aditivi u hrani


U nordijskoj ishrani riba je neizbežna, što je odlično jer je prepuna vitamina D, omega 3 masnih kiselina, joda, cinka i drugih važnih nutrijenata.

Dozvoljene su gotovo sve vrste riba, posebno haringa, skuša, losos i bela riba.

Preporuka je da se riba jede najmanje dva puta nedeljno, dok je kod mesa potrebno smanjiti unos masnog mesa i nastojati da se divljač nađe na jelovniku.

Crveno i belo meso trebalo bi jesti što ređe, dok bi salame, viršle i ostale mesne prerađevine trebalo u potpunosti izbegavati.

Mleko i jaja su dozvoljeni, ali u umerenim količinama.

Orašaste grickalice igraju veliku ulogu u zdravoj ishrani, pa nije čudno da su i kod vikinga našle svoje mesto.

Jedite orahe, lešnike i bademe, a dodajte im i čija sjemenke, lanene, suncokretove i semenke bundeve. Kao dodatni izvor proteina, na raspolaganju su vam i sočivo, pasulj i grašak.

Raž, ječam i ovas su glavne žitarice u nordijskoj prehrani - uz to što manje prerađeno, to bolje!

I dok se mediteranska ishrana bazira na maslinovom ulju, u nordijskoj je naglasak na ulju od uljane repice (kanola ulje).

Izvor: dnevnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: