Promo

26.03.2024.

14:26

Kako se sportisti bore sa povredama?

Bilo da je reč o profesionalnim ili rekreativnim sportistima povrede koje mogu nastati tokom treniranja bilo kod sporta, odlaska u teretanu ili nekom drugom aktivnošću mogu biti od manjih do onih komplikovanijih.

Izvor: B92.net

Kako se sportisti bore sa povredama?
Shutterstock/MMD Creative

Podeli:

Prevencija od povreda je važna, pa tako svi oni koji treniraju, bilo profesionalno ili rekreativno, treba da se pridržavaju nekih opštih pravila kako do povreda ne bi došlo.

Međutim, kada se to desi čak i u slučajevima kada su preduzete sve preventivne mere, potrebno je brzo i adekvatno reagovati. A za to postoje razne mogućnosti koje u zavisnosti od povrede i drugih kriterijuma mogu biti manje ili više efikasne.

Borba sa povrednom je uglavnom individualna jer niko nema istu vrstu povrede niti je njegov organizam isti.

Termogel kao praktično rešenje za istegnuće mišića

Jedna od najčešćih sportskih povreda poznata svakome jeste istegnuće mišića. Radi se o problemu koji nastaje kada se neki mišić koji je aktivan tokom vežbanja istegli van svojih mogućnosti i može predstavljati akutnu ili hroničnu teškoću.

Iako ovakva sportska povreda predstavlja onu koja se svrstava u lakše i obično ne zahteva lekarsku pomoć, kod dugoročnih i hroničnih simptoma lekarska pomoć i oporavak koji traje mesecima je neizbežan.

Obično je odmor od nekoliko dana efikasno rešenje, ali da biste to ubrzali možete koristiti i neke od brojnih dostupnih proizvoda na tržištu. Samo jedno od rešenja koje se pokazalo kao efikasno jeste upotreba Termogela. U čemu je njegova tajna?

Termogel predstavlja gel jastuk koji je namenjen za višekratnu upotrebu koji ima mogućnost i hlađenja i grejanja područja koje se tretira. Primenjuje se diretkno na mesto na kojem je potreban tretman, a u hladnom obliku predstavlja odličnu opciju za sanaciju istegnuća mišića, posebno ako ima i manjih modrica.

Za hladan tretman koji je potreban u ovom slučaju Termogel je potrebno ostaviti na najmanje dva sata u frižider nakon čega se stavlja na bolno mesto, a rastegljiva traka obezbeđuje optimalnu fiksaciju.

Terapija protiv bola koja je efikasna

Svaka povreda na svoj način može uticati na opštu funkcionalnost osobe, ali jednako može osim fizičke promene izazvati i promene na psihičkom statusu. Zato treba biti uporan i pridržavati se uputstava stručnjaka kako bi se oporavak što pre desio.

Bol kao jedan od neizostavnih delova koji prati sve sportiste kada dođe do nezgodnog pada, istegnuća, preloma može biti jednako bolan i fizički i psihički. Za ublažavanje bola, u zavisnosti od lokacije, danas se najčešće koriste kiropraktika i fiziklana medicina.

Kiropraktika kao terapija protiv bola predstavlja manipulativnu tehniku koja podrazumeva ručno nameštanje i manipulaciju koja se može odnositi na kičmu, pršljenove, meka tkiva i velike i male zglobove.

Kada je reč o diskus herniji kiropraktika predstavlja svetski poznatu efikasnu metodu za ublažavanje bola ali i započinjanja procesa samoizlečenja.

A još jedan efikasna terapija protiv bola je fizikalna. Uspešnost ove terapije protiv bola je izuzetno visoka kod ljudi sa različitim spektrom tegoba i zdravstvenih stanja. Samim tim fizikalna terapija povećava pokretljivost i funkcionalnost, pa samim tim i ubrzava oporavak od povreda.

I prevencija je važna – rukavice za boks spečavaju povredu ruku

Važno je ne zanemariti ni značaj prevencije kada je bavljenje bilo kojom sportskom aktivnošću u pitanju. A to je najlakše objasniti na primeru rukavica za boks.

One predstavljaju deo obavezne bokserske opreme koja se koristi tokom mečeva i treninga, a sve u cilju sprečvanja nastanaka povreda ruku prilikom zadavanja i primanja udaraca.

Dakle, direktni efekti i rezultati nošenja rukavica za boks su smanjenje povreda šaka ali i povreda lica. A na tržištu su naravno dostupni razni modeli rukavica za boks u zavisnosti od konkretne namene.

Suština je da se oprema koja je preporučena da se nosi za bilu vrstu sportskih aktivnosti, načini zagrevanja i istezanja, kao i ostale praktične stvari, primenjuju, jer se na taj način rizik od komplikacija i lečenja svodi na minimum.

Podeli:

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: