Prevencija 1

25.06.2024.

12:31

Preventivni pregledi od velikog značaja: "Ako se bolest rano otkrije, veće su šanse za izlečenje"

Besplatni preventivni pregledi za sve građane starije od 40 godina biće organizovani svakog vikenda od 1. septembra.

Izvor: B92.net, Alo

Preventivni pregledi od velikog značaja: "Ako se bolest rano otkrije, veće su šanse za izlečenje"
Stock-Asso/Shutterstock

Podeli:

Građani će moći da urade tumor markere, ali i kardiološke preglede, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o preventivnim pregledima.

Radiće se tumor markeri, za muškarce, za karcinom prostate, debelog creva i kolorektalni karcinom, a za žene karcinom dojke, pluća i kolorektalni karcinom jer će se tom prevencijom spasiti na hiljade života.

"Organizovaćemo od prvog septembra sve kardiološke kontrole, završićemo sve do prvog januara, sve potpuno besplatno", naveo je Vučić.

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći objasnila je za Alo! važnost preventivnih pregleda, i apelovala na ljude da vode računa o svom zdravlju.

"Preventiva je osnov dobrog lečenja i ranog otkrivanja bolesti i poklapa se sa sa osnovnim medicinskim kriterijumima. Ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, što omogućavaju preventivni pregledi, odnosno skrininzi, onda su šanse za uspešno lečenje mnogo veće. Takođe, to važi i za kardiološke bolesti, rano otkrivanje nam daje više mogućnosti u lečenju pacijenata", rekla je doktorka Ivana Stefanović.

Podsetimo, osim besplatnih preventivnih pregleda, juče je najavljeno i da će ponovo biti organizovani sistematski pregledi u školama.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: