Prevencija 5

24.06.2024.

8:01

Evo šta se događa u vašem telu ako pijete kafu sa mlekom i šećerom

Stručnjaci tvrde da bi se trebalo ugledati na manjinu koja pije gorku kafu.

Izvor: hayat.ba

Evo šta se događa u vašem telu ako pijete kafu sa mlekom i šećerom
Shutterstock/FoodVideoPhoto

Podeli:

Mnogima dan ne počinje bez šoljice kafe. Postoje oni koji vole gorku kafu, ali većina voli da je zasladi, pa i da doda mleko.

Stručnjaci tvrde da bi se trebalo ugledati na manjinu koja pije gorku kafu. Sudeći prema istraživanjima, ne bi trebalo stavljati ni mleko u kafu jer kada se pomeša sa velikim količinama kofeina, izlučivanje kalcijuma u urinu se povećava, a velika količina se taloži u crevima.

Kazein, koji se nalazi u mleku, kada dođe u kontakt sa kofeinom koagulira i stvara gas koji izaziva bolove u stomaku i trbušne tegobe. Uz to, nutricionisti kažu da mleko u kafi blokira metabolizam i glavni je razlog kada neko ne može sa smrša.

Isto važi i za kafe bogate slojevima šlaga i sirupa, one sadrže astronomske količine kalorija. Na primer, takva kafa u maloj šoljici može da ima i 300 kalorija, odnosno praznih kalorija koje nemaju hranjivu vrednost, pa tako čine više štete nego koristi.

Čak i ako izbegavate ovu vrstu kafe veća je verovatnoća da ćete sipati jednu do dve kašičice šećera, a to ne samo da stvara niz zdravstvenih problema, poput dijabetesa, već i menja originalni ukus kafe, što je svakako zanemarljivo u odnosu na zdravstvene probleme koje vam može doneti.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: