Prevencija 0

20.04.2024.

21:58

Oprez: Na ovaj simptom mioma često ne obraćamo pažnju

Mnoge žene imaju miome, a da toga nisu ni svesne. Međutim, tumor mišićnog tkiva materice može znatno smanjiti kvalitet življenja obolela osobe.

Izvor: Klix.ba

Oprez: Na ovaj simptom mioma često ne obraćamo pažnju
Svetlana Khutornaia/Shutterstock

Podeli:

Miomi su kod žena širokorasprostranjeni, benigni tumori. Sam uzrok nastanka mioma naučnicima i dalje nije u potpunosti poznat, međutim, određeni faktora rizika su poznati, kao i činjenica da hormoni igraju veliku ulogu u nastanku mioma.

Tipični simptomi mioma

Između 30. i 50. godine, uglavnom žene razvijaju jedan ili više mioma. Tačnije rečeno, jedna od tri žene starije od 30 godina ima miome. Dok neke žene ni ne primećuju postojanje okruglastih tumora u mišićima materice, druge žene se susreću sa ozbiljnijim teškoćama.

Najčešći simptomi jesu jaki menstrualni bolovi i izražen nagon za mokrenjem. Važno je imati na umu da miomi mogu u krajnjoj liniji dovesti do neplodnosti žena.

Jačina tegoba najčešće zavisi od veličine i konkretnog mesta nastanka ovog benignog tumora. Tako da manji miomi koji nastaju ispod sluznice materice mogu izazvati jaka mesečna krvarenja, s obzirom na to da se kroz ovo otpuštanje povećava površina sluzokože materice.

Takođe se može desiti i da miom u sluzokoži materice tokom menstruacije ograniči kontrakcije i na taj način spreči izlučivanje sluzokože kroz cervikalni kanal. Zbog ovoga može doći do jakog krvarenja. Sa druge strane, miom i do veličine prečnika 12cm u blizini peritoneuma ne mora predstavljati problem.

Zbog prisustva mioma se mogu javiti različiti simptomi, a oni uglavnom zavise od mesta na kom se miom nalazi, a vezani su i za sam menstrualni ciklus, tako da se simptomi mogu pogoršati pre i tokom same menstruacije.

Signali koji nam mogu ukazati na postojanje mioma:

  •     Duga i jaka menstrualna krvarenja
  •     Netipično krvarenje (Krvarenje i van perioda menstruacije)
  •     Bol u donjem stomaku
  •     Nagon za mokrenjem i osećaj pritiska u mokraćnoj bešici
  •     Neplodnost
  •     Bolovi u donjem delu leđa
  •     Bolovi tokom intimnih odnosa

Ukoliko postoji i najmanja sumnja da je miom nastao, svakako treba odmah posetiti ginekologa. Određeni testovi i ultrazvučni pregled će potvrditi ili ukloniti vaše sumnje.

Bolove takođe treba proveriti jer postoji mogućnost i da je u pitanju i endometrioza, benigna bolest kod žena, kod koje se mali komadi endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, mogu pronaći izvan materice.

Ne treba previše strahovati od menstrualnih bolova, jer su oni sastavni deo ovog procesa u organizmu, ali svakako ne treba da prihvatite i trpite bol, već je potrebno da uradite potrebne preglede.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

17 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

20 h

Podeli: