Prevencija 0

06.04.2024.

16:48

Reagujte dok je vreme: Jasni simptomi ovog raka vidljivi su tek u kasnoj fazi

Rak mokraćne bešike je vrsta raka koja se razvija kada ćelije bešike počnu nekontrolisano da rastu, što dovodi do formiranja tumora.

Izvor: Klix.ba

Reagujte dok je vreme: Jasni simptomi ovog raka vidljivi su tek u kasnoj fazi
Kmpzzz/Shutterstock

Podeli:

Simptomi obično variraju od osobe do osobe, ali često uključuju probleme sa mokrenjem.

Većina slučajeva raka mokraćne bešike počinje u unutrašnjoj sluznici bešike, koja se naziva urotelijum. Rak napreduje rastući kroz dublje slojeve zida bešike. Vremenom može rasti izvan bešike i širiti se na obližnje limfne čvorove ili druge delove tela.

Uobičajeni rani simptomi

Krv u urinu, koja se naziva i hematurija, čest je simptom raka mokraćne bešike. Ostali simptomi uključuju često mokrenje, bol tokom mokrenja i bol u karlici. Simptomi obično dolaze i prolaze i često nisu teški.

Urin može promeniti boju u ružičastu, zarđalo crvenu ili tamnocrvenu. Krv nije uvek prisutna, a nekada je i teže uočljiva. U nekim slučajevima su u pitanju vrlo male količine krvi, tako da je neophodna analiza urina kako bi se ona detektovala.  Krv u mokraći, ili hematurija, često ne izaziva bol u početnim stadijumima raka mokraćne bešike. Međutim, najčešći uzroci hematurije jesu zapravo infekcije urinarnog trakta, s*ksualna aktivnost, kamenje urinarnog trakta, infekcije bešike i bubrega.

Abnormalno mokrenje - Rak bešike često izaziva nekoliko promena u mokrenju, a one uključuju:

  •     Učestalo mokrenje
  •     Pečenje ili bol tokom mokrenja
  •     Problemi sa izbacivanjem urina; slab mlaz urina
  •     Uriniranje na putu do kupatila
  •     Osećaj da treba da urinirate, iako vam bešika nije puna

Bol

Bol na jednoj strani srednjeg dela leđa (bok), u predelu karlice iznad pubične kosti i u perineumu (predeo između genitalija i an*sa) može ukazivati na rak mokraćne bešike. Bol se može javiti usled delimičnog ili potpunog začepljenja cevi koja prenosi urin od bubrega do bešike.

Simptomi u naprednom stadijumu:

  •     Nemogućnost mokrenja - Začepljenje cevi koja prenosi mokraću od bubrega do bešike
  •     Umor - Većina ljudi dođživljava značajan umor. Na umor najlčešće utiče stres, promena nivoa hormona ili nedostatak fizičke aktivnosti prouzrokovan bolešću.
  •     Oticanje stopala - Nastaje usled nepravilne drenaže limfne tečnosti
  •     Bol ili osetljivost kostiju - U mnogim slučajevima rak se širina obližnje kosti
  •     Gubitak telesne težine i apetita

Ovi simptomi mogu biti pokazatelj i drugih bolesti, međutim, mnogi od ovih potencijalnih uzroka takođe zahtevaju medicinski tretman. Ako imate problem sa mokrenjem, konsultujte se sa svojim lekarom za ispravnu dijagnozu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: