Prevencija 0

04.04.2024.

18:32

Mučnina, krv u urinu, bol: Ukoliko imate ove simptome, hitno posetite lekara

Jetra je čistač organizma, organ koji je tu da skladišti hranu i energiju i prerađuje toksine. Zbog ovoga je veoma važna za zdravlje organizma.

Izvor: Klix.ba

Mučnina, krv u urinu, bol: Ukoliko imate ove simptome, hitno posetite lekara
goffkein.pro/Shutterstock

Podeli:

Postoje mnoge bolesti jetre, uključujući hepatitis, masnu jetru i cirozu jetre, a određena vrsta simptoma ukazuje na to da nešto nije u redu sa jetrom.

Ovi simptomi su najčešće mučnina, nenamerni, nagli gubitak težine, gubitak apetita, tamna mokraća, bol u gornjem desnom delu stomaka. Većina ljudi ne obraća pažnju na rane simptome i nažalost se bolest prepozna tek u kasnijoj fazi razvoja.

Hepatitis

Hepatitis je vrsta upale jetre koja može da je ošteti. Hepatitis se obično javlja nakon što se inficirate virusom hepatitisa A, B, C, E ili D. U nekim slučajevima hepatitis se može javiti i u slučaju preterivanja sa konzumacijom alkohola, ali i u slučaju da imunitet napadne sam sebe.

Ukoliko dobijete hepatitis, može se razviti neki od sledećih simptoma: groznica, gubitak na težini, mučnina, tamni urin, bol u zglobovima, urin tamne boje, žutilo oko očiju. Simptomi se najčešće razvijaju od dve nedelje do šest meseci nakon virusne infekcije.

Fibroza

Bolest jetre koja se manifestuje zgrušavanjem tkiva jetre. Ova bolest se manifestuje tokom duge i uporne upale jetre i dovodi do nakupljanja kolagena i proteina u jetri. Kao rezultat toga jetra počinje da formira ožiljno tkivo, koje je loše jer može smanjiti protok krvi unutar jetre i ubiti zdrave ćelije jetre. Kada je fibroza blaga, verovatno neće razviti simptome, međutim ukoliko jeste, vremenom može izazvati cirozu.

Ciroza

Bolest koja nastaje kada ožiljno tkivo potpuno zameni zdravo tkivo i kada je protok krv potpuno onemogućen. Ovo stanje se mora što pre lečiti, a ukoliko ne i bolest se razvije neki od simtpoma su: svrab kože, umor, gubitak apetita, nenamerni gubitak apetita, umor u nogama, otečena stopala, formiranje modrica, krvarenje, žutica i konfuzija.

Bolest masne jetre

Ova bolest nastaje kao posledica nakupljanja masti u jetri, a nastaje kao posledica prekomerne upotrebe alkohola ili sa druge strane zbog gojaznosti i nezdrave ishrane. Simptomi bolesti su obično tihi, a ako se razviju prepoznaćete ih po polu u gornjem, desnom delu stomaka.

Kada kontaktirati lekara

Kada se ne leči, bolesna jetra može dovesti do otkazivanja ovog organa. Ukoliko osetite sledeće simptome, znajte da je vreme da posetite lekara: krv u stolici, povraćanje krvi, kratak dan, visoka temperatura, ekstremni umor, bol u stomaku koji ne prolazi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: