Nedelja, 10.06.2012.

09:04

Čega se porodilje najviše plaše?

Izvor: najboljamamanasvetu.com

Èega se porodilje najviše plaše? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

gordana

pre 11 godina

za TRUDNICU
zaboravila sam da dodam da sada ovde ranu zasivaju sa koncem koji posle 7-10 dana sam ispadne kad rana zaraste, a i to sivenje rane malo zaboli(mene su sili posle 30min. kad su se jos dve zene porodile)mislim zub mnogo jace zaboli.I sestre u porodilistu su nas 2-3 sata posle porodjaja terale da ustanemo iz kreveta, na moje pitanje zasto-zato da bi vise zgrusane krvi iz materice brze izaslo i da brze spadne stomak. Mislim dovoljno je da stanes pored kreveta i napravis par koraka, da ustajes iz kreveta sto cesce.Kao sto je jedna zena napisala da je babica najvaznija ija sam je slusala sve sto je trazila od mene doktor dodje samo na kraju kad beba pocne da izlazi. Bebin pupak se ne kvasi,svaki dan se menja sterilna gaza koja se zalepi svilenim flasterom(ovde je bele boje)koji se lako odlepljuje sa koze.Kad se kupa beba stavi mali peskiric presavijen 2-3 puta izmedju tvoje ruke i bebe tako ce beba stomakom da pritisne peskir i kad budes polivala vodom pupak ce ostati suv. pupak sam otpadne posle 10-14 dana, rekli su nam da i ako se drzi na jednom koncicu da ga nediramo jer mora samo da otpadne. Ovde i pored uradjenog klistira desilo mi se da je na kraju izaslo nesto i koliko sam primetila i jos nekim zenama ali to je normalna reakcija tela na napinjanje i sestre brzo sklone tu plahtu, odmah sam videla bebu bila je cista.Ja sam se plasila da sednem na wc solju zbog velike nuzde ali to je strah iz glave, sve bude ok.

trudnica

pre 11 godina

Gordana, hvala na savetima, dobro ce mi doci :)
Iskreno se nadam da cu povidon jod i pamucne uloske da nadjem u Chicagu posto trenutno tu zivim i planiram da se porodim.
I cisto da napomenem da ovde zene ne klistiraju pre porodjaja, sto mi je strasno. Vazno da tom celom cinu moze da prisustvuje suprug i vidi vas u najgorem mogucem izdanju i sta sve izlazi iz vas, i posle toga treba da imate normalan sex. Jako romanticno - neka hvala! :)

gordana

pre 11 godina

za Trudnicu
ja sam se poradjala dva puta sa indukcijom kada sam imala35 i 37 godina u Zemunu i kad sam dosla sebi posle 3-4 sata su mi dali bebu na prvi podoj trazila sam da mi pokazu kako da stavim detetu bradavicu u usta da povuce mleko. Znaci slobodno trazi da ti pokazu prvi put. Grudi sam stalno masirala da se ne stvore otekline tj. mleko koje nije izaslo.Cim otvoris oci u porodilistu odmah masiraj grudi kruznim pokretima. Rana od epiziotomije:na pamucni ulozak posle svake toalete nakapati malo povidon joda to su oni ulosci sa mrezicom za porodilje ima ih u apotekama.Dosta zena je u porodiliste doslo sa Olvejs i drugim uloscima da nebi morale cesto da menjaju uloske sa mrezicom ali tako je rana hermeticki zatvorena a sa ovim sa mrezicom se brze susi rana i zarasta jer ih cesce menjas + povidon jod koji dezinfikuje i smanjuje bol. I jos da dodam sto dete vise sisa vise mleka nadolazi, nemoj da se plasis da neces imati mleka, sve najbolje, pozdrav

prvorotka

pre 11 godina

moram priznati da nisam imala strahove. Stalno sam sebi ponavljala da se i ljudi i zivotinje poradjaju od kada je sveta i veka, a ako zagusti medicina ce pomoci. Morala sam na carski rez, shvatila sam to kao moranje, obradila to psihicki, i sve je bilo ok. Slusala sam sve sta su mi govorili, i sve je bilo relativno lako. Imam divna iskustva iz "Visegradske". Nikoga nisam nista platila, niko mi nista nije ni trazio, i kada bih se ponovo poradjala bila bi ponovo tamo.

anagardboo

pre 11 godina

Porodjaj svi pregrmimo. Meni je rekla drugarica, i ispostavilo se da je u pravu: kad porodjaj pocne, ne razmisljas nego radis kako ti babica kaze, i sve ok. Nemas vremena za filozofiju nego dises i guras. Gorko se nasmejah kad sam procitala da mozes da koristis usluge dule, da razgovaras o epiziotomiji kao opcionalnoj, ili o upotrebi epidurala. Meni je lekar otvoreno rekao da epidural ne moze. Da ne pricam o periodu u bolnici posle porodjaja... Porodila sam se u Senti gde prvorotke moraju da ostanu 5 dana. U tih 5 dana sam lezala u krevetu koji je bio pored prozora koji bas i ne dihtuje (u decembru na -20 bukvalno), tokom druge noci u porodilistu beba nije prestajala da place, a "ljubazna" sestra mi se prvi put pojavila u sobi gde je nas 6 bilo sa bebama u 5 ujutro da mi kaze da je moje dete tek dan staro i da mu nista ne znaci sto ja setam i da se tako nece smiriti- naravno nije ponudila drugo resenje. U WC-u su stalno bili otvoreni prozori jer se tamo pusilo... To je ono sto odvraca od novog porodjaja, a ne koji sat bola. Kad se mama ne oseca lepo, to se prenese i na bebu, ali sva sreca, kuci sve lakse prodje.

Mala

pre 11 godina

Ja sam se porodila dva puta, prirodnim putem bez epidurala,prvi put nisam bila za epidural,a ni drugi, jer nisam imala lose iskustvo prilikom prvog porodjaja, sto znaci da sam se kao prvorotka porodila veoma brzo.Jedino posle prvog porodjaja je bio duzi oporavak, epiziotomija je bolela prve 2-3 nedelje,nisam imala problema sa bolnim grudima, tako da kad je to proslo, sve je bilo ok. Drugi put indukovan porodjaj,beba je bukvalno izletela, ja sam posle 2 sata, sama ustala (dok mi se kod prvog porodjaja vrtelo u glavi, trebala mi je pomoc sestre)i otisla na tusiranje.I drugi put mi je radjena epiziotomija, ali kazem da me nije bolelo uposte, kao sto je bilo prvi put.I naravno da je lakse drugi put, jer znate sta vas ceka, mada ja nikakav strah nisam imala ni kod prvog porodjaja, jer onda ne znate vas ceka, tako da se ne plasite necega sto ne znate.Svejedno, da zakljucim da koliko god da je bolno, tesko, da vas muci strah, nervoza , neznanje, verujte mi sve se zaboravi onog trenutka, kad uzmete svoju bebu u narucje.Taj osecaj srece se ne moze uporediti ni sa jednim osecajem bola.Barem je tako kod mene, zato buduce mame, ne plasite se, sve prolazi a sreca zbog dolaska novog zivota nikada...

swedenonline

pre 11 godina

epiduralne, migrene i posledica pucanja kapilara prilikom napona a bez osecaja bola. Ne farbajte epidural u ruzicasto, vrlo cesto se obije o glavu.

maya

pre 11 godina

ja sam se do porodjaja najvise plasila bola.sad, posle porodjaja, najvise se plasim lekara koje ukoliko nisi platio, savrseno ne zanima da li ce sve biti u redu i kojima nije prioritet da se beba rodi zdrava i prava. nas dve smo dosle u prodiliste zdrave i prave da bi malena posle mnogo muka zavrsila na transfuziji, infuziji, penicilinima, u inkubatoru danima. sto je najgore, nisam jedina, znam za bar jos tri slucaja gde su moje prijateljice prosle isto. Ne znam da li je u pitanju nebriga ili nestrucnost, ali je strasno plasiti se da li ces izaci iz bolnice sa zdravim detetom.

Aleksandar

pre 11 godina

POrodilje se u stvari najvise plase onoga sto im je savremeni svet nametnuo. Strahu u odredjenim oblicima. A zaboravljaju da je postojala istorija pre ovoga, gde nije bilo bolnica i gde su se zene poradjale sasvim normalno.

trudnica

pre 11 godina

Ja se najvise plasim onoga posle porodjaja: dojenje, grudi, zgrusavanje mleka, rana, pupak bebin, kupanje, nasta cu da licim za vreme i posle svega toga i u kom stanju ce da bude moj organizam... Moze neka prica o tome?

stadaradim

pre 11 godina

Pregrmecu tih par meseci kad je najteze, vredi svake sekunde bola...Najvaznije mi je da obe zive i zdrave pregrmimo to sve. Ja se najvise plasim nesredjene situacije, guzvi i zdravstvu, otaljavanja.

Neo

pre 11 godina

Tekst je super,da se mame informisu i da se prepoznaju u necemu.Kod svake zene je porodjaj drugaciji,svaka dozivi iz svog ugla. Licno, znacila mi je informisanost do sitnih detalja,slusala sam babicu i sve je bilo ok.Meni je porodjaj jedno veliko,pozitivno iskustvo.I mislim da je najlepsi osecaj upravo trudnoca...a,kada sem bebu ugledala,svaki bol je u momentu prosao i toliku srecu i radost nisam do tada nikad osetila.

Sena

pre 11 godina

Normalno je da se svaka buduca mama plasi porodjaja, posebno ako je prvi i zena ne zna sta je ceka. To da je bol "nesto drukcije" nije istina, bol je bol i ne znam kako nekim drugim imenom mozemo da ga zovemo ili drugim recima opisemo! Mahom sve zene, pa i ja, kazu da je bol pri najjacim kontrakcijama neizdrziv, stoga svakoj trudnici toplo preporucujem epidural da bi izbegla nepotrebno mucenje. Epiziotomija se u nasim porodilistima radi bukvalno svima, bar sto se tice prvorotki. I to je bolje, nego da se zena "iscepa" i napravi se jos gore. Rana boli posle jedan period (najjace jedno 2 nedelje, to je utisak vecine zena i moj), stvara neprijatnost i vrlo otezava sedenje i sve u svemu bavljenje detetom. Ja sam samo strepela da li ce sve proci kako treba i da li ce sa bebom i sa mnom sve biti u redu prilikom i posle porodjaja, nisu me mucile manje bitne stvari tipa klizme, secenja i sl. Iz ove perspektive, ako sve prodje ok, najteze tek predstoji kada se beba rodi-nespavanje, dojenje, grcevi itd. Treba napomenuti taj postporodjajni period koji je za zenu vrlo osetljivo razdoblje, ukljucujuci i dojenje koje je uzasno bolno i tesko u pocetku a o tome niko ne govori. Ne zelim da plasim ikoga, vec je meni upravo iskren razgovor sa porodiljama pomogao da i sama prodjem kroz sve, imajuci unapred bar neku svest o tome sta me ceka, koliko je sta tesko, bolno itd. Srecno svim buducim mamama, zelim vam lak porodjaj i brz oporavak!

marko

pre 11 godina

trudnice (i njihovi muzevi) se najvise boje korupcije u bolnicama i ako ne plate pravu osobu na vreme koliko treba fa li ce biti dve ok.

marko

pre 11 godina

trudnice (i njihovi muzevi) se najvise boje korupcije u bolnicama i ako ne plate pravu osobu na vreme koliko treba fa li ce biti dve ok.

Sena

pre 11 godina

Normalno je da se svaka buduca mama plasi porodjaja, posebno ako je prvi i zena ne zna sta je ceka. To da je bol "nesto drukcije" nije istina, bol je bol i ne znam kako nekim drugim imenom mozemo da ga zovemo ili drugim recima opisemo! Mahom sve zene, pa i ja, kazu da je bol pri najjacim kontrakcijama neizdrziv, stoga svakoj trudnici toplo preporucujem epidural da bi izbegla nepotrebno mucenje. Epiziotomija se u nasim porodilistima radi bukvalno svima, bar sto se tice prvorotki. I to je bolje, nego da se zena "iscepa" i napravi se jos gore. Rana boli posle jedan period (najjace jedno 2 nedelje, to je utisak vecine zena i moj), stvara neprijatnost i vrlo otezava sedenje i sve u svemu bavljenje detetom. Ja sam samo strepela da li ce sve proci kako treba i da li ce sa bebom i sa mnom sve biti u redu prilikom i posle porodjaja, nisu me mucile manje bitne stvari tipa klizme, secenja i sl. Iz ove perspektive, ako sve prodje ok, najteze tek predstoji kada se beba rodi-nespavanje, dojenje, grcevi itd. Treba napomenuti taj postporodjajni period koji je za zenu vrlo osetljivo razdoblje, ukljucujuci i dojenje koje je uzasno bolno i tesko u pocetku a o tome niko ne govori. Ne zelim da plasim ikoga, vec je meni upravo iskren razgovor sa porodiljama pomogao da i sama prodjem kroz sve, imajuci unapred bar neku svest o tome sta me ceka, koliko je sta tesko, bolno itd. Srecno svim buducim mamama, zelim vam lak porodjaj i brz oporavak!

Neo

pre 11 godina

Tekst je super,da se mame informisu i da se prepoznaju u necemu.Kod svake zene je porodjaj drugaciji,svaka dozivi iz svog ugla. Licno, znacila mi je informisanost do sitnih detalja,slusala sam babicu i sve je bilo ok.Meni je porodjaj jedno veliko,pozitivno iskustvo.I mislim da je najlepsi osecaj upravo trudnoca...a,kada sem bebu ugledala,svaki bol je u momentu prosao i toliku srecu i radost nisam do tada nikad osetila.

trudnica

pre 11 godina

Ja se najvise plasim onoga posle porodjaja: dojenje, grudi, zgrusavanje mleka, rana, pupak bebin, kupanje, nasta cu da licim za vreme i posle svega toga i u kom stanju ce da bude moj organizam... Moze neka prica o tome?

stadaradim

pre 11 godina

Pregrmecu tih par meseci kad je najteze, vredi svake sekunde bola...Najvaznije mi je da obe zive i zdrave pregrmimo to sve. Ja se najvise plasim nesredjene situacije, guzvi i zdravstvu, otaljavanja.

maya

pre 11 godina

ja sam se do porodjaja najvise plasila bola.sad, posle porodjaja, najvise se plasim lekara koje ukoliko nisi platio, savrseno ne zanima da li ce sve biti u redu i kojima nije prioritet da se beba rodi zdrava i prava. nas dve smo dosle u prodiliste zdrave i prave da bi malena posle mnogo muka zavrsila na transfuziji, infuziji, penicilinima, u inkubatoru danima. sto je najgore, nisam jedina, znam za bar jos tri slucaja gde su moje prijateljice prosle isto. Ne znam da li je u pitanju nebriga ili nestrucnost, ali je strasno plasiti se da li ces izaci iz bolnice sa zdravim detetom.

Mala

pre 11 godina

Ja sam se porodila dva puta, prirodnim putem bez epidurala,prvi put nisam bila za epidural,a ni drugi, jer nisam imala lose iskustvo prilikom prvog porodjaja, sto znaci da sam se kao prvorotka porodila veoma brzo.Jedino posle prvog porodjaja je bio duzi oporavak, epiziotomija je bolela prve 2-3 nedelje,nisam imala problema sa bolnim grudima, tako da kad je to proslo, sve je bilo ok. Drugi put indukovan porodjaj,beba je bukvalno izletela, ja sam posle 2 sata, sama ustala (dok mi se kod prvog porodjaja vrtelo u glavi, trebala mi je pomoc sestre)i otisla na tusiranje.I drugi put mi je radjena epiziotomija, ali kazem da me nije bolelo uposte, kao sto je bilo prvi put.I naravno da je lakse drugi put, jer znate sta vas ceka, mada ja nikakav strah nisam imala ni kod prvog porodjaja, jer onda ne znate vas ceka, tako da se ne plasite necega sto ne znate.Svejedno, da zakljucim da koliko god da je bolno, tesko, da vas muci strah, nervoza , neznanje, verujte mi sve se zaboravi onog trenutka, kad uzmete svoju bebu u narucje.Taj osecaj srece se ne moze uporediti ni sa jednim osecajem bola.Barem je tako kod mene, zato buduce mame, ne plasite se, sve prolazi a sreca zbog dolaska novog zivota nikada...

anagardboo

pre 11 godina

Porodjaj svi pregrmimo. Meni je rekla drugarica, i ispostavilo se da je u pravu: kad porodjaj pocne, ne razmisljas nego radis kako ti babica kaze, i sve ok. Nemas vremena za filozofiju nego dises i guras. Gorko se nasmejah kad sam procitala da mozes da koristis usluge dule, da razgovaras o epiziotomiji kao opcionalnoj, ili o upotrebi epidurala. Meni je lekar otvoreno rekao da epidural ne moze. Da ne pricam o periodu u bolnici posle porodjaja... Porodila sam se u Senti gde prvorotke moraju da ostanu 5 dana. U tih 5 dana sam lezala u krevetu koji je bio pored prozora koji bas i ne dihtuje (u decembru na -20 bukvalno), tokom druge noci u porodilistu beba nije prestajala da place, a "ljubazna" sestra mi se prvi put pojavila u sobi gde je nas 6 bilo sa bebama u 5 ujutro da mi kaze da je moje dete tek dan staro i da mu nista ne znaci sto ja setam i da se tako nece smiriti- naravno nije ponudila drugo resenje. U WC-u su stalno bili otvoreni prozori jer se tamo pusilo... To je ono sto odvraca od novog porodjaja, a ne koji sat bola. Kad se mama ne oseca lepo, to se prenese i na bebu, ali sva sreca, kuci sve lakse prodje.

prvorotka

pre 11 godina

moram priznati da nisam imala strahove. Stalno sam sebi ponavljala da se i ljudi i zivotinje poradjaju od kada je sveta i veka, a ako zagusti medicina ce pomoci. Morala sam na carski rez, shvatila sam to kao moranje, obradila to psihicki, i sve je bilo ok. Slusala sam sve sta su mi govorili, i sve je bilo relativno lako. Imam divna iskustva iz "Visegradske". Nikoga nisam nista platila, niko mi nista nije ni trazio, i kada bih se ponovo poradjala bila bi ponovo tamo.

gordana

pre 11 godina

za Trudnicu
ja sam se poradjala dva puta sa indukcijom kada sam imala35 i 37 godina u Zemunu i kad sam dosla sebi posle 3-4 sata su mi dali bebu na prvi podoj trazila sam da mi pokazu kako da stavim detetu bradavicu u usta da povuce mleko. Znaci slobodno trazi da ti pokazu prvi put. Grudi sam stalno masirala da se ne stvore otekline tj. mleko koje nije izaslo.Cim otvoris oci u porodilistu odmah masiraj grudi kruznim pokretima. Rana od epiziotomije:na pamucni ulozak posle svake toalete nakapati malo povidon joda to su oni ulosci sa mrezicom za porodilje ima ih u apotekama.Dosta zena je u porodiliste doslo sa Olvejs i drugim uloscima da nebi morale cesto da menjaju uloske sa mrezicom ali tako je rana hermeticki zatvorena a sa ovim sa mrezicom se brze susi rana i zarasta jer ih cesce menjas + povidon jod koji dezinfikuje i smanjuje bol. I jos da dodam sto dete vise sisa vise mleka nadolazi, nemoj da se plasis da neces imati mleka, sve najbolje, pozdrav

gordana

pre 11 godina

za TRUDNICU
zaboravila sam da dodam da sada ovde ranu zasivaju sa koncem koji posle 7-10 dana sam ispadne kad rana zaraste, a i to sivenje rane malo zaboli(mene su sili posle 30min. kad su se jos dve zene porodile)mislim zub mnogo jace zaboli.I sestre u porodilistu su nas 2-3 sata posle porodjaja terale da ustanemo iz kreveta, na moje pitanje zasto-zato da bi vise zgrusane krvi iz materice brze izaslo i da brze spadne stomak. Mislim dovoljno je da stanes pored kreveta i napravis par koraka, da ustajes iz kreveta sto cesce.Kao sto je jedna zena napisala da je babica najvaznija ija sam je slusala sve sto je trazila od mene doktor dodje samo na kraju kad beba pocne da izlazi. Bebin pupak se ne kvasi,svaki dan se menja sterilna gaza koja se zalepi svilenim flasterom(ovde je bele boje)koji se lako odlepljuje sa koze.Kad se kupa beba stavi mali peskiric presavijen 2-3 puta izmedju tvoje ruke i bebe tako ce beba stomakom da pritisne peskir i kad budes polivala vodom pupak ce ostati suv. pupak sam otpadne posle 10-14 dana, rekli su nam da i ako se drzi na jednom koncicu da ga nediramo jer mora samo da otpadne. Ovde i pored uradjenog klistira desilo mi se da je na kraju izaslo nesto i koliko sam primetila i jos nekim zenama ali to je normalna reakcija tela na napinjanje i sestre brzo sklone tu plahtu, odmah sam videla bebu bila je cista.Ja sam se plasila da sednem na wc solju zbog velike nuzde ali to je strah iz glave, sve bude ok.

swedenonline

pre 11 godina

epiduralne, migrene i posledica pucanja kapilara prilikom napona a bez osecaja bola. Ne farbajte epidural u ruzicasto, vrlo cesto se obije o glavu.

trudnica

pre 11 godina

Gordana, hvala na savetima, dobro ce mi doci :)
Iskreno se nadam da cu povidon jod i pamucne uloske da nadjem u Chicagu posto trenutno tu zivim i planiram da se porodim.
I cisto da napomenem da ovde zene ne klistiraju pre porodjaja, sto mi je strasno. Vazno da tom celom cinu moze da prisustvuje suprug i vidi vas u najgorem mogucem izdanju i sta sve izlazi iz vas, i posle toga treba da imate normalan sex. Jako romanticno - neka hvala! :)

Aleksandar

pre 11 godina

POrodilje se u stvari najvise plase onoga sto im je savremeni svet nametnuo. Strahu u odredjenim oblicima. A zaboravljaju da je postojala istorija pre ovoga, gde nije bilo bolnica i gde su se zene poradjale sasvim normalno.

Aleksandar

pre 11 godina

POrodilje se u stvari najvise plase onoga sto im je savremeni svet nametnuo. Strahu u odredjenim oblicima. A zaboravljaju da je postojala istorija pre ovoga, gde nije bilo bolnica i gde su se zene poradjale sasvim normalno.

trudnica

pre 11 godina

Gordana, hvala na savetima, dobro ce mi doci :)
Iskreno se nadam da cu povidon jod i pamucne uloske da nadjem u Chicagu posto trenutno tu zivim i planiram da se porodim.
I cisto da napomenem da ovde zene ne klistiraju pre porodjaja, sto mi je strasno. Vazno da tom celom cinu moze da prisustvuje suprug i vidi vas u najgorem mogucem izdanju i sta sve izlazi iz vas, i posle toga treba da imate normalan sex. Jako romanticno - neka hvala! :)

swedenonline

pre 11 godina

epiduralne, migrene i posledica pucanja kapilara prilikom napona a bez osecaja bola. Ne farbajte epidural u ruzicasto, vrlo cesto se obije o glavu.

Sena

pre 11 godina

Normalno je da se svaka buduca mama plasi porodjaja, posebno ako je prvi i zena ne zna sta je ceka. To da je bol "nesto drukcije" nije istina, bol je bol i ne znam kako nekim drugim imenom mozemo da ga zovemo ili drugim recima opisemo! Mahom sve zene, pa i ja, kazu da je bol pri najjacim kontrakcijama neizdrziv, stoga svakoj trudnici toplo preporucujem epidural da bi izbegla nepotrebno mucenje. Epiziotomija se u nasim porodilistima radi bukvalno svima, bar sto se tice prvorotki. I to je bolje, nego da se zena "iscepa" i napravi se jos gore. Rana boli posle jedan period (najjace jedno 2 nedelje, to je utisak vecine zena i moj), stvara neprijatnost i vrlo otezava sedenje i sve u svemu bavljenje detetom. Ja sam samo strepela da li ce sve proci kako treba i da li ce sa bebom i sa mnom sve biti u redu prilikom i posle porodjaja, nisu me mucile manje bitne stvari tipa klizme, secenja i sl. Iz ove perspektive, ako sve prodje ok, najteze tek predstoji kada se beba rodi-nespavanje, dojenje, grcevi itd. Treba napomenuti taj postporodjajni period koji je za zenu vrlo osetljivo razdoblje, ukljucujuci i dojenje koje je uzasno bolno i tesko u pocetku a o tome niko ne govori. Ne zelim da plasim ikoga, vec je meni upravo iskren razgovor sa porodiljama pomogao da i sama prodjem kroz sve, imajuci unapred bar neku svest o tome sta me ceka, koliko je sta tesko, bolno itd. Srecno svim buducim mamama, zelim vam lak porodjaj i brz oporavak!

marko

pre 11 godina

trudnice (i njihovi muzevi) se najvise boje korupcije u bolnicama i ako ne plate pravu osobu na vreme koliko treba fa li ce biti dve ok.

trudnica

pre 11 godina

Ja se najvise plasim onoga posle porodjaja: dojenje, grudi, zgrusavanje mleka, rana, pupak bebin, kupanje, nasta cu da licim za vreme i posle svega toga i u kom stanju ce da bude moj organizam... Moze neka prica o tome?

maya

pre 11 godina

ja sam se do porodjaja najvise plasila bola.sad, posle porodjaja, najvise se plasim lekara koje ukoliko nisi platio, savrseno ne zanima da li ce sve biti u redu i kojima nije prioritet da se beba rodi zdrava i prava. nas dve smo dosle u prodiliste zdrave i prave da bi malena posle mnogo muka zavrsila na transfuziji, infuziji, penicilinima, u inkubatoru danima. sto je najgore, nisam jedina, znam za bar jos tri slucaja gde su moje prijateljice prosle isto. Ne znam da li je u pitanju nebriga ili nestrucnost, ali je strasno plasiti se da li ces izaci iz bolnice sa zdravim detetom.

gordana

pre 11 godina

za TRUDNICU
zaboravila sam da dodam da sada ovde ranu zasivaju sa koncem koji posle 7-10 dana sam ispadne kad rana zaraste, a i to sivenje rane malo zaboli(mene su sili posle 30min. kad su se jos dve zene porodile)mislim zub mnogo jace zaboli.I sestre u porodilistu su nas 2-3 sata posle porodjaja terale da ustanemo iz kreveta, na moje pitanje zasto-zato da bi vise zgrusane krvi iz materice brze izaslo i da brze spadne stomak. Mislim dovoljno je da stanes pored kreveta i napravis par koraka, da ustajes iz kreveta sto cesce.Kao sto je jedna zena napisala da je babica najvaznija ija sam je slusala sve sto je trazila od mene doktor dodje samo na kraju kad beba pocne da izlazi. Bebin pupak se ne kvasi,svaki dan se menja sterilna gaza koja se zalepi svilenim flasterom(ovde je bele boje)koji se lako odlepljuje sa koze.Kad se kupa beba stavi mali peskiric presavijen 2-3 puta izmedju tvoje ruke i bebe tako ce beba stomakom da pritisne peskir i kad budes polivala vodom pupak ce ostati suv. pupak sam otpadne posle 10-14 dana, rekli su nam da i ako se drzi na jednom koncicu da ga nediramo jer mora samo da otpadne. Ovde i pored uradjenog klistira desilo mi se da je na kraju izaslo nesto i koliko sam primetila i jos nekim zenama ali to je normalna reakcija tela na napinjanje i sestre brzo sklone tu plahtu, odmah sam videla bebu bila je cista.Ja sam se plasila da sednem na wc solju zbog velike nuzde ali to je strah iz glave, sve bude ok.

Neo

pre 11 godina

Tekst je super,da se mame informisu i da se prepoznaju u necemu.Kod svake zene je porodjaj drugaciji,svaka dozivi iz svog ugla. Licno, znacila mi je informisanost do sitnih detalja,slusala sam babicu i sve je bilo ok.Meni je porodjaj jedno veliko,pozitivno iskustvo.I mislim da je najlepsi osecaj upravo trudnoca...a,kada sem bebu ugledala,svaki bol je u momentu prosao i toliku srecu i radost nisam do tada nikad osetila.

stadaradim

pre 11 godina

Pregrmecu tih par meseci kad je najteze, vredi svake sekunde bola...Najvaznije mi je da obe zive i zdrave pregrmimo to sve. Ja se najvise plasim nesredjene situacije, guzvi i zdravstvu, otaljavanja.

Mala

pre 11 godina

Ja sam se porodila dva puta, prirodnim putem bez epidurala,prvi put nisam bila za epidural,a ni drugi, jer nisam imala lose iskustvo prilikom prvog porodjaja, sto znaci da sam se kao prvorotka porodila veoma brzo.Jedino posle prvog porodjaja je bio duzi oporavak, epiziotomija je bolela prve 2-3 nedelje,nisam imala problema sa bolnim grudima, tako da kad je to proslo, sve je bilo ok. Drugi put indukovan porodjaj,beba je bukvalno izletela, ja sam posle 2 sata, sama ustala (dok mi se kod prvog porodjaja vrtelo u glavi, trebala mi je pomoc sestre)i otisla na tusiranje.I drugi put mi je radjena epiziotomija, ali kazem da me nije bolelo uposte, kao sto je bilo prvi put.I naravno da je lakse drugi put, jer znate sta vas ceka, mada ja nikakav strah nisam imala ni kod prvog porodjaja, jer onda ne znate vas ceka, tako da se ne plasite necega sto ne znate.Svejedno, da zakljucim da koliko god da je bolno, tesko, da vas muci strah, nervoza , neznanje, verujte mi sve se zaboravi onog trenutka, kad uzmete svoju bebu u narucje.Taj osecaj srece se ne moze uporediti ni sa jednim osecajem bola.Barem je tako kod mene, zato buduce mame, ne plasite se, sve prolazi a sreca zbog dolaska novog zivota nikada...

anagardboo

pre 11 godina

Porodjaj svi pregrmimo. Meni je rekla drugarica, i ispostavilo se da je u pravu: kad porodjaj pocne, ne razmisljas nego radis kako ti babica kaze, i sve ok. Nemas vremena za filozofiju nego dises i guras. Gorko se nasmejah kad sam procitala da mozes da koristis usluge dule, da razgovaras o epiziotomiji kao opcionalnoj, ili o upotrebi epidurala. Meni je lekar otvoreno rekao da epidural ne moze. Da ne pricam o periodu u bolnici posle porodjaja... Porodila sam se u Senti gde prvorotke moraju da ostanu 5 dana. U tih 5 dana sam lezala u krevetu koji je bio pored prozora koji bas i ne dihtuje (u decembru na -20 bukvalno), tokom druge noci u porodilistu beba nije prestajala da place, a "ljubazna" sestra mi se prvi put pojavila u sobi gde je nas 6 bilo sa bebama u 5 ujutro da mi kaze da je moje dete tek dan staro i da mu nista ne znaci sto ja setam i da se tako nece smiriti- naravno nije ponudila drugo resenje. U WC-u su stalno bili otvoreni prozori jer se tamo pusilo... To je ono sto odvraca od novog porodjaja, a ne koji sat bola. Kad se mama ne oseca lepo, to se prenese i na bebu, ali sva sreca, kuci sve lakse prodje.

prvorotka

pre 11 godina

moram priznati da nisam imala strahove. Stalno sam sebi ponavljala da se i ljudi i zivotinje poradjaju od kada je sveta i veka, a ako zagusti medicina ce pomoci. Morala sam na carski rez, shvatila sam to kao moranje, obradila to psihicki, i sve je bilo ok. Slusala sam sve sta su mi govorili, i sve je bilo relativno lako. Imam divna iskustva iz "Visegradske". Nikoga nisam nista platila, niko mi nista nije ni trazio, i kada bih se ponovo poradjala bila bi ponovo tamo.

gordana

pre 11 godina

za Trudnicu
ja sam se poradjala dva puta sa indukcijom kada sam imala35 i 37 godina u Zemunu i kad sam dosla sebi posle 3-4 sata su mi dali bebu na prvi podoj trazila sam da mi pokazu kako da stavim detetu bradavicu u usta da povuce mleko. Znaci slobodno trazi da ti pokazu prvi put. Grudi sam stalno masirala da se ne stvore otekline tj. mleko koje nije izaslo.Cim otvoris oci u porodilistu odmah masiraj grudi kruznim pokretima. Rana od epiziotomije:na pamucni ulozak posle svake toalete nakapati malo povidon joda to su oni ulosci sa mrezicom za porodilje ima ih u apotekama.Dosta zena je u porodiliste doslo sa Olvejs i drugim uloscima da nebi morale cesto da menjaju uloske sa mrezicom ali tako je rana hermeticki zatvorena a sa ovim sa mrezicom se brze susi rana i zarasta jer ih cesce menjas + povidon jod koji dezinfikuje i smanjuje bol. I jos da dodam sto dete vise sisa vise mleka nadolazi, nemoj da se plasis da neces imati mleka, sve najbolje, pozdrav