Hormon rasta: važnost i upotreba

Hipofiza zdrave osobe luči hormon rasta (HR) tokom čitavog života, ali najintenizvinije u periodu rasta i razvoja , do kraja puberteta. Ukoliko je njegov nivo povećan ili smanjen to dovodi do brojnih poremećaja: patuljastog, odnosno gigantskog rasta, poremečaja imuno-sistema uz povećanu sklonost ka nastanku malignihbolesti, srčane slabosti, nagomilavanja masnoća u telu, i drugih metaboličkih problema (nizak šećer u krvi ili šećerna bolest).

Piše: dr Slavica Dautović pedijatar– endokrinolog
Izvršna direktorka Udruženja „JOD“
Stručna saradnica MENSA Srbije
Foto: jynmeyer, www.sxc.hu

Pošaljite komentar
 1. Doktor mi je danas preporucio cerki hormon rasta ona sad ima 9 god i 18.5kgi visina joj je 115cm majka visoka 155 a otac 165cm interesujeme dal to ima nezeljena dejstva i dal moze lose nesto da se desi jel koliko je to dobro verovatno ima i svoje mane hvala puno
  (Irena, 6. jul 2015 13:51)

  # Link komentara

 2. u umerenim dozama, eliksir mladosti, lepote i snage.
  (wlado, 21. avgust 2013 21:05)

  # Link komentara

 3. Nadam se da ce ovo procitati neki "sportisti" koji uzimaju hormon rasta... Bitno je da misici porastu a sta ce biti sa ostatkom tela, unutrasnjim organima i sa hormonskom ravnotezom uopste nije bitno.. misici su najbitniji.. strasno..
  (marks, 18. jun 2012 02:49)

  # Link komentara

 4. Za neobavestene hormon rasta je u upotrebi kao doping u sportu oko 30 godina. Opravdano se sumnja da su Karl Luis i POKOJNA svetska rekorderka Florens Grifit Joiner uzimali hormon rasta i da su uz trening bili brzi i jaci tako da to nije zabluda. Licno poznajem Grcke sportiste za koje opravdano sumnjam da su koristili hormon rasta kako bi bili jaci i brzi a zlatne medalje
  sa velikih takmicenja govore u prilog tome. Puno bi se moglo pisati o tome kako i za sta se koristi hormon rasta kada bi nasli nekog ko se u to svarno razume.
  (sole, 6. mart 2010 13:57)

  # Link komentara