Sreda, 06.12.2023.

10:08

Pušenju na javnim mestima došao kraj: Zabrana važi i za elektronske cigarete VIDEO

Izvor: B92

Pušenju na javnim mestima došao kraj: Zabrana važi i za elektronske cigarete VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

153 Komentari

Sortiraj po:

Dušan

pre 7 meseci

Pušenje je stravičan problem! Tim pre što smo na žalost među vodećima u Evropi! Govorim ovo kao bivši pušač, svestan koju sam grešku napravio dok sam bio mlad i bio pušač! Isto govorim i za alkohol, iako sam istu grešku pravio do pre 5 godina! Zašto se dičimo kafanama, kafom, rakijom i pušenjem? Zato što smo siromašna nacija, najviše siromašni praznom glavom! Pušenje nije problem samo u kafanama, kafićima, restoranima i ostalim zatvorenim prostorijama! Postalo je problem druženja! Nisi više drug ili kum, ako ćeš zabraniti pušenje u svom domu, jer ti je u prostorijama čist nezagađen vazduh, bez smrada duvanskog dima! Izgleda da zaista NEĆEMO da se odreknemo ove užasne navike! Mnogo je lepo kada ti neko dođe, i za sat vremena "druženja", on i njegova žena popuše jednu za drugom 30 cigareta, kada možeš nožem seći dim, suze ti oči, i neverovatno te guši! Nakon njihovog odlaska, sledi pranje svega, od zavesa preko prekrivača, i iznošenja svega što je povuklo duvanski smrad! Naravno, prozori moraju nekoliko dana ostati i po zimi pitpuno otvoreni, a pristorija potpuno neupotrebljiva! Užasavalo me je i u vreme dok sam bio pušač, toliki fanatizam kod većine pušača, da pale jednu za drugom, i da ne mogu bez cigarete ni 10 minuta! Teški fanatizam i zavisnost gora od drogiranja! Prilikom retkog odlaska kod "prihatelja", nakon vraćanja kući, sledi obavezno svlačenje na terasi, i obavezno tuširanje, jer i kosa postane kranje smrdljiva te se ne može tako u kuću, a naročito u spavaću sobu!

Petar

pre 7 meseci

Ako bude kao u EU odlicno.Dosta vise tog smrada.Em smrdis em trujes i sebe i sve oko sebe.Uvedite im dodatna izdavanja za zdravstveno, zasto bih novac koji mi otimaju na kraju bio potrosen na nekog ko je pušio o svom trošku i izazivao svesno sudbinu.Neka se i leči o svom trošku.Pušenje nije nasušna potreba nego licna odluka, izbor zato platite svoje lečenje.

MIKULA

pre 7 meseci

Ljudi jel vama jasno šta znači zakon?!To znači da se odnosi na SVE!! Znači i na npr. pečenjare ili neke male, zabačene idzerice po zemlji gde sede samo alkosi sa cigarama (nije fensi i nema male dece) i svi se medjusobno truju. Ali upadne inspekcija i otkine gazdu kaznom!!! Opet kažem, ne svodi se svet na BG Vračar ili kafiće po centru vaših mesta i gradova. Ostavite pravo da svako izabere kako će raditi pa vi birajte onda gde idete. Ja ne idem u ,,kineski,, ,,tajlandski,, ,,italijanski,, restoran kada hoću da jedem pljeskavicu zaboga!!! Tako isto ne ulazim u lokal koji nema ,,domaću,, kafu ili je zabranjeno pušenje.

Toni

pre 7 meseci

kafana bez dima!?
daj molim vas vise,preteruje se..
u mom komsiluku ima 4 kafica,jedan pored drugog bukvalno..jedan od njih bez dima lokal i bolje radi od ostalih..kult kafane ce se upropastiti a kod nas je to tradicija..ima dosta lokala bez dima pa idite tamo,manite se kafana,domaca kafa,dobra rakijica,cigare..stariji ljudi,cujes dobru pricu,istoriju neku pametnu.
ne razumem ljude kojima to smeta,pa idite u lokale gde je zabranjeno pusenje.
(Gari Kvoter, 6. decembar 2023 14:40)

U Srbiji je status kafane u rangu sa statusom akademije nauka. Koliko god se ponosili time, to je pogrešno i štetno.

balkan boj

pre 7 meseci

Kod mene u firmi, covek zadužen za kontrolu pusenja, prvi pusi u zatvorenom prostoru i svim kancelarijama i hodnicima, vi vas ga briga za to!
(Bob, 6. decembar 2023 12:14)

Sta radi taj covek...ide i kontrolise da li svi u firmi uredno puse?

Mike

pre 7 meseci

Ok, ako je poenta ne ugrozavati drugog, sta cemo onda sa zagadjenim vazduhom npr? Da li to znaci da treba zabraniti i automobile na ulicama, gradski saobracaj, toplane, elektrane, fabrike, zabraniti individualna lozista na drva i ugalj. Svi oni na isti nacin, dugorocno, ugrozavaju druge. Ima tu jos puno stvari koje treba dovesti u red. Nije bas sve tako crno/belo....

Pit

pre 7 meseci

Ko ne voli duvanski dim neka ide u kafanu gde se ne puši!!! Kratko i jednostavno
(Ivan, 6. decembar 2023 19:09)

Naravno, to i radim. Samo što ću sad imati mnogo veći izbor kafana.

mico лозница

pre 7 meseci

možda nas pušača ima samo trećina ali mi vas ne diramo i ne pljujemo pa vas molim budite normalni i kulturni posebno koleginice penzionerko Danice.život nam je zagorčao Predrag Kon pa nemoj i ti.

rebro

pre 7 meseci

@MilutinX, i odeš ti tako na izlet u BErlin ili PRag i tamo zabranjeno pušenje u kafanama. Toči se pivo, ali cigareta jok.
I ti njima kažeš da ćeš da zapališ jer je to tvoje pravo, a panduri dođu dok nisi ni prvi dum povukao.

Vesna

pre 7 meseci

Za vreme studija na FPNu, bilo je dozvoljeno pusenje i u amfiteatru. Predavanje 2h, bez pauze, vecina pusila,bolela me glava, pila saridone i ...postala pusac. Navikla se.I tako jednu noc,nas troje,usred noci, *skocilo* na jednu smrdljivu cigatetu*57*. Kod kuce,osetila sam da smrdim iz pluca i resim da ostavim.Ionako nisam pusila u kuci, mami je smetalo,pa sam i zabranila. Poneko se bunio, ali sam primenila ideju prijatelja iz Canade, gde su svi ukucani ostavili duvan i zabranili pusenje, jer je suprug/otac imao infarkt i tamo nece da ga lece, ako se ne cuva...U hotelima NO SMOKIG spratovi, zbog sistema klimatizacije. U Singapuru uvedena zabrana, prvo u klimatizovanim javnim, prostorijama, jos osamdesetih.Imam obicaj da kazem, da za odzak ima odzacara, ali za krvne sudove nema. Zidove mozete okreciti, pluca nikako. I saberite ~ bar 300,00 dnevno x10 dana=3000,00, x3= 9000.00 mesecno.x10 meseci 90.000.00 + jos 2 meseca 18.000,= 108.000,00 godisnje, minimum, to je oko .Ovo je minimum,preko 900 evra. svako neka sabere svoju cenu i da vidi gde je otislo letovanje, zimovanje, a za pocetak 1 kg jagoda. Tako se moja tetka zalila na cenu jagoda, a ja sam je pitala ~ koliko je 1 kutija cigareta i koliko ih ima u kutiji, koliko ima jagoda u 1kg? Deca udisu dim jos u maminom stomaku i kad se rode,dim je oko njih, posteljina u kojoj spavaju, igracke ... Znam jer je moj sin dobio igracku od one tetke sa pocetka,koja je smrdela na duvan.I tetka u 59 i mnogi drugi su otisli pre vremena.

Bender

pre 7 meseci

Velika podrska! Jedan Pera voli da jede ali mu je muka od dima.
(Pera zdera, 06. decembar 2023 12:29)

Jedi kod kuće...
(Zum, 6. decembar 2023 14:41)

Ti puši kod kuće...

Pit

pre 7 meseci

Uzgred, kao bivsi dugogodisnji pusac smatram da je ovo ugrozavanje licne slobode.
(miki, 6. decembar 2023 12:37)

Koncept slobode nije taj da svako može da radi šta mu je volja. Tvoje slobode prestaju tamo gde počinju prava drugih. Tvoje pravo da zamahneš pesnicom prestaje tamo gde počinje moja brada. Tvoja sloboda da pušiš prestaje tamo gde počinje pravo drugih na svež vazduh.

Mika

pre 7 meseci

Јуче са дететом уђем у леп локал, пожелео је да попије топлу чоколаду. Изашли смо као два твора. Јутрос он кашље, ја шлајм.
(?, 6. decembar 2023 11:27)

To vam je od tople čokolade. I mleko i procesovani čokoladni prah (pun toksina i rafiniranih šećera) izazivaju pojačano lučenje disajnih sekreta, a samim tim podstiču i kašalj i šlajm.

Живчани лик

pre 7 meseci

Слажем се и подржавам забрану пушења у затвореним просторијама (никотински сам зависник), али ова жена ће цео свој мандат да потроши на ствар коју јавност подржава 95%! Алооо!!! Решавај здраствени систем! Је л знате да је све теже и теже заказати преглед код одабраног доктора?? Ево пре сат времена сам сазнао да не могу код мог да закажем јер он више не ради у тој установи! Мислим, месец дана на "лактове" се провлачим, зато што нико не зна да ми каже ту информацију.

физио

pre 7 meseci

Браво Дано. Кад ништа друго ниси у стању да поправиш у здравству, ти забрани цигарете. А кокаин се на славама служи уз руску салату.

Konačno

pre 7 meseci

Ja sam strastveni pusac i podržavam.
Jednostavno nije normalno da u restoranu zatvorenog tipa svi purnjaju a pored dece koji udisu taj dim.
Jako je nekulturno da drugi udisu taj dim a mogu da predpostavim kako nepusavima smrdi dim cigarete.
Ko ne moze da izdrži bec cigarete moze lepo da izadje napolje da popusi i da se vrati. Po ovom pitanju smo jako nazadni

wer

pre 7 meseci

auu epskog li kmecanja "ubogih obespravljenih" pusaca,
ma e'o kamen ce da se rasplace nad vasom tuznom sudbinom...

sta kao zatvorice se kafane i resotrani,
ugostitelji ce poceti da umiru od gladi,
a nesrecni pusaci od tuge i osecaja odbacenosti?
ma daj!

jedino sto ce da se desi,
pusaci ce poceti da izlaze iz kafana i klubova na pljugicu,
sve ostalo ce ostati bukvalno isto isto,
kao sto i jeste u svim zemljama
koje su odavno skartirale duvan u zatvorenim prostorima

466453

pre 7 meseci

Pusaci su slabog karaktera. Zavisni su. Bez osecaja za druge. Za nista drugo nemaju pare, al za cigare mora da ima. Kad rade veliki deo radnog vremena trose na pusenje. Kao oni ne mogu bez toga. Placipicke obicne. Treba zabrana.
(Mile, 06. decembar 2023 14:07)

Grešiš, pušači su ekstremno jakog odbrambenog karaktera, svoje slabosti obrću i krive druge za njih.
Do te mere da su iako vrlo svesni loših posledica pušenja zbog karaktera se ne odriču. Nipošto zbog zavisti. :D

rebro

pre 7 meseci

@Oki, u Češkoj je 2014. godine tadašnji predsednik Zeman koji je strastven pušač potpisao zakon uz obrazloženje "ako ja mogu da izdržim 3 sata bez cigarete onda može svako".
I od tad je u SVIM, ali SVIM zatvorenim prostorijama zabranjeno pušenje. I gle čuda nikome nije opao promet zbog toga.

466453

pre 7 meseci

Samo pravila o ventilaciji i sve je rešeno. ja platio ventilaciju 38.000€ i nikada se ne oseća dim u lokalu ili na garderobi.
(Jagodinac, 06. decembar 2023 12:40)

How Yes No:p Pa da me ubije promaja. :p

navi

pre 7 meseci

haha..pa ova gdja je za penziju od 18 Decembra..
el.cigarete isto stetne kao i obicne..pa jel objavi to da vidimo ?rezultati?
vecina mesta u Eu dozvoljeno ona bi da bude br.1 ..haha

mile

pre 7 meseci

Pušenje je svugde dozvoljeno ispred lokala, biće i kod nas, izvolite ispred na čist vazduh protegnite noge i zapalite, taman da malo proćaskate sa sapatnicima i istomišljenicima.
(vlajko, 6. decembar 2023 12:53)

Mnogo si pametan. A da ti udjes, narucis kafu, vodu ili sta pa lepo izadjes ispred da popijes to zajedno sa takvim pacenicima

MilutinX

pre 7 meseci

Ne, ti letiš napolje ako si bezobrazan/na. Sedim u odredjenoj kafani 30 godina. Nekakav antipušački taliban dođe i zahteva od gazde da se većina istera napolje. Hm, gazda oslonjen na šank sa cigaretom u rukama kaže... Bolje da ne pominjem. Idite ljudi u mlečne, express restorane, poslastičarnice. Ja tamo ne idem, ali idem u moju kafanu.

Бранка

pre 7 meseci

Кад би то сви могли да схвате, не бих ја морала у аутобусу гласно да вичем: "Забрањено пушење!" Одговор: "Ово је електронска..." Осим мене, нико не реагује.

marko

pre 7 meseci

Velika podrska! Jedan Pera voli da jede ali mu je muka od dima.
(Pera zdera, 06. decembar 2023 12:29)

Jedi kod kuće...
(Zum, 06. decembar 2023 14:41)
Hvala vam na glasu.

Pusi kod kuce...

e

pre 7 meseci

Kakve cigare! One su mala maca! Da je srece da samo to udisemo. Napolju ne moze da se dise a ne unutra. Hrana otrovna... Ne mogu vise da pisem.

demagogija

pre 7 meseci

Jedan sat rada automobilskih motora sa unutrašnjim sagorevanjem,
ekvivalentan je dimu od milion cigareta.

Kako apsurdno zvuče priče o čistom vazduhu u gradskoj sredini.

Kako se ministarka ne seti zdravlja mladih
kada im treba obezbediti mogućnost besplatnog bavljenje sportom bar do 12 ili 14. godine starosti?

W

pre 7 meseci

Što samo cigare ? Zar alkohol nije štetan ? Kafa, a o masnim jelima i da ne govorim. Sve zabranite, pa neka ljudi sede u kafanama, piju vodu i bleje u zidove. Uz sve to tiha muzika, obavezno klasična, da ne iritira nervni sistem.
(Dick, 6. decembar 2023 14:26)

Osnovno nepoznavanje kulture i zivota uopste. Taj sto jede masno i pije alkohol ugrozava SAMO SEBE (sem ako ne sedne da vozi pijan). Cigaretama zagadjujete i ugrozavate zivot nepusacima, deci, trudnicama, zivotinjama, ali ste toliko arogantni da to uopste ni ne primecujete. Da li imate prava da pusite? Naravno, ali i OBAVEZU da time ne ugrozavate zdravlje drugih ...

Pera

pre 7 meseci

može i ovako, ajde vi koji pušite ne idite na mesta na kojima se ne puši!! a
(građanin opasnih namera, 6. decembar 2023 11:28)

Ne može :)

Tanja

pre 7 meseci

Ne znam zašto pušači misle da je samo njima gušt sedeti u kafani.
Pa i mi nepušači uživamo u piću, hrani i muzici, podjednako kao i pušači. Samo imamo jedan porok (koji direktno ugrožava i okolinu) manje.

Mile

pre 7 meseci

Pusaci su slabog karaktera. Zavisni su. Bez osecaja za druge. Za nista drugo nemaju pare, al za cigare mora da ima. Kad rade veliki deo radnog vremena trose na pusenje. Kao oni ne mogu bez toga. Placipicke obicne. Treba zabrana.

MikeToronto

pre 7 meseci

Ja strastveni pusac koji živi u Torontu Kanada gledam to svaki dan I nekako smatram normalnim da nije ok pusiti u zatvorenom. Ovde je zakon takav da se u zatvorenom prostoru nigde ne pusi, pa čak ni u nekim stambenim zgradama koje su smoke free. Zabranjeno je pusiti I u bastama kafica I restorana. Da bih pusio moram da sam 2m od ulaza u ugostiteljske objekte ili 9m od ulaza u stambene zgrade ili 150m od skolske ustanove I čak 200m od bolnica. I verujte mi da svi to postujemo. Secam se da je bilo ne izdrzivo kada sam bio poslednji put u BG I to meni kao pusacu, totalno razumem kako je ne pusacima.
Svako dobro I veliki pozdrav iz Toronta.

Zum

pre 7 meseci

Bravo to ste trebali odavno, primer docedes priatelja Iz zapadne Europe na rucak u Srbiju . Ljudi pored tebe dok jedes puse kao ds nisu normalni. Stetno i nekulturno
(vuk, 06. decembar 2023 11:49

Bato, odvedeš ga kući na ručak, a ne u kafanu.

Павле

pre 7 meseci

Према једном истраживању, обављеном пре неколико година, тврдило се да су око 30% људи у Србији пушачи. Ако је тако, онда то значи да мањина намеће већини свој начин живота.
Такође, у једном великом граду, који се налази на "западу", једне суботње вечери, у једном локалу, сведочио сам да је локал био испуњен до последњег места, атмосфера је била радосна, љyди су се добро забављали, при чему је неколицина гостију изашла испред локал, задовољилa своју потребу за цигаретама, вратли су се унутра и наставили свој провод са друштвом.

Nikola N.

pre 7 meseci

u evropi nigde nije dozvoljeno pusenje sem napolju i to ne svuda.
(srdjan zrakic, 6. decembar 2023 11:46)

U Hrvatskoj je dozvoljeno. Evo kucam iz kafića uz kafu i cigaretu.
(commie, 6. decembar 2023 13:04)

Covek je rekao "u Evropi".

Gari Kvoter

pre 7 meseci

kafana bez dima!?
daj molim vas vise,preteruje se..
u mom komsiluku ima 4 kafica,jedan pored drugog bukvalno..jedan od njih bez dima lokal i bolje radi od ostalih..kult kafane ce se upropastiti a kod nas je to tradicija..ima dosta lokala bez dima pa idite tamo,manite se kafana,domaca kafa,dobra rakijica,cigare..stariji ljudi,cujes dobru pricu,istoriju neku pametnu.
ne razumem ljude kojima to smeta,pa idite u lokale gde je zabranjeno pusenje.

Gospodin

pre 7 meseci

U Makedoniji već duže od 10 godina zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima, ekstremno strogo ga sprovode i zamislite i dalje su pune kafane! Ajmo Dano, uvodi!

Dick

pre 7 meseci

Što samo cigare ? Zar alkohol nije štetan ? Kafa, a o masnim jelima i da ne govorim. Sve zabranite, pa neka ljudi sede u kafanama, piju vodu i bleje u zidove. Uz sve to tiha muzika, obavezno klasična, da ne iritira nervni sistem.

commie

pre 7 meseci

u evropi nigde nije dozvoljeno pusenje sem napolju i to ne svuda.
(srdjan zrakic, 6. decembar 2023 11:46)

U Hrvatskoj je dozvoljeno. Evo kucam iz kafića uz kafu i cigaretu.

Kulov

pre 7 meseci

Bravo to ste trebali odavno, primer docedes priatelja Iz zapadne Europe na rucak u Srbiju . Ljudi pored tebe dok jedes puse kao ds nisu normalni. Stetno i nekulturno
(vuk, 06. decembar 2023 11:49


hahaha evo ja doveo prijatelja stranca, oduševio se. Ostao da živi u Srbiji. Kaze nikad bolju odluku nije doneo.

kuvar

pre 7 meseci

U Rusiji je svuda zabranjeno,mislio sam da ce mi smetati jer sam pusac i kako to piti kafu ili allohol bez cigare ali izadjes ispred zapalis,vratis se u lokal,nista strasno.
Ne smrdis na duvanski dim kad se vratis kuci kao da si u pusnici bio

Mr. Lula

pre 7 meseci

S moje tačke gledišta trebalo bi sankcionisati nepušače, da baš one
kojima je filozofija ugroženosti mantra sama po sebi. Kome se nesvidja prisustvo pušača, molim lepo, izvolite na kej ili šetnja van lokala. Dokle bre diskriminacija nas pušača? U principu baš me briga šta nepušači misle.

Sumadinac

pre 7 meseci

Konacno ! Potpuno ispravno , smanjiti trovanje dece , nepusaca , uticati na manju potrosnju duvana , spreciti pusenje u javnim ustanovama i mestima , najzad u kaficima i restoranima , da jedes i pijes sa merakom , a ne da se gusis i smrdis ko pepeljara

Јабучило

pre 7 meseci

За ресторане се слажем... Ал кафану ми не дирај ? Кафана без дима није кафана...Хоћу ко човек да попијем пар вињака и испушим пар цигарета. Коме смета дувански дим нека и не долази у кафану..
(aca, 06. decembar 2023 11:08)

А ја се као непушач озбиљног кафанског стажа потпуно слажем.

neo

pre 7 meseci

sve je manje ljudi koji pusi, recimo iz mog okruzenja vrlo vrlo malo ljudi pusi a ja imam 30godina. u restoranima kafanama itd gde nema dobre ventilacije bukvalno stvari ne mogu da izluftiram danima, pot kozu mi se uvuce...realno, jedina smo zemlja gde je jos uvek dozvoljneno pusenje u zatvorenom prostoru, ne znam sto vecito mora t3ramo neki inat i da se pravimo pametni, ne moze li majku mu da se izadje ispred ispusis cigaru vratis se, i to je to... svi koji preferiraju zimske sprotove nije im problen da odu napolje ili do wca samo je pusacima probem, ne razumem...

vlajko

pre 7 meseci

Pušenje je svugde dozvoljeno ispred lokala, biće i kod nas, izvolite ispred na čist vazduh protegnite noge i zapalite, taman da malo proćaskate sa sapatnicima i istomišljenicima.

mile

pre 7 meseci

За ресторане се слажем... Ал кафану ми не дирај ? Кафана без дима није кафана...Хоћу ко човек да попијем пар вињака и испушим пар цигарета. Коме смета дувански дим нека и не долази у кафану..
(aca, 06. decembar 2023 11:08)
A ne decko, lepo ces da izadjes napolje, na kisi,kijametu,vetrometini pa se tamo napusavaj.
(Mijaulepr, 6. decembar 2023 11:20)

A ne deckonja, necemo mi nista. Samo cemo prestati da idemo u kafabe i restorane. Ovo je vec pokusano inace pa su sami ugostitelji strajkovali i izmenjen je zako, uvedeno je resenje o stolovima za pusace i neposace. Neki su probali da imaju takve kafice skroz bez dima. Moram li da napomenem da su svi do jednog zatvoreni? I kakve veze autobuska stajalista imaju sa zatvorenim prostorom

Sasa Aleksijevic

pre 7 meseci

Nece to nista da promeni, izadjite malo iz Srbije pa pogledajte. Svi nocni klubovi restorani su puni i ako je zabranjeno pusenje. Tako da ta prica da ce da zatvore lokale ne pije vodu.

466453

pre 7 meseci

U Švedskoj ukoliko pustite u bliskoj zoni ulaza u restoran, vlasnik restorana će platiti kaznu. On je odgovoran da drži zagađivače dalje od ulaza da din ne bi ulazio u objekat kad se otvaraju vrata.

Realno

pre 7 meseci

U Crnoj Gori su to zabranili prije par godina i svi su se ‘brinuli’ kako ce prezivjeti ugostiteljski objekti i sta ce se desiti… Jedino sta se desilo je da se narod navikao i da se zivi normalnije i zdravije.

Jova

pre 7 meseci

Jedva čekam,posetite srpsko narodno pozorište u Novom Sadu,kao u pušnici je,ustanova kulture,stranci koji dođu,ne mogu da veruju kakva nekultura,osramotili su nas pušači ta sva vremena. Inspekcija dođe,obezbeđenje dojavi po zgradi i kada ode inspekcija sve ponovo.

Koji bre zakon

pre 7 meseci

Juče na liniji 59 vozač puši celom trasom. Na početnoj 505L ulazim u mini bus, unutra bazdi duvan kao u krčmi. Majstor i kolega izdimili unutra po jednu na terminusu, napolju bilo hladno.

Djorke

pre 7 meseci

Bacio sam to smece pre par godina, tako da me ovaj zakon ne dotice.

Nisam nacisto sta je dobro resenje, ali svakako zabrana na javnim mestima nije losa stvar, a ni nikad vidjeno. Sa druge strane bilo bi ok da i pusaci imaju gde da sednu, popiju pice itd bez da moraju da izlaze svako malo napolje i da dzudze ispod neke natstresnice.

Ok, zabranite, ali nije ok proterivati sa svih mesta ljude samo zato jer puse. Ostavite mogucnost da postoje kafici, restorani itd gde je moguce pusiti, i ratosiljajte se ovih glupih resenja gde imate stolove za pusace i stolove za nepusace u okviru istog prostora. To je kao da imas deo u bazenu gde je dozvoljena mala nuzda. Besmisleno.

Na primer u Holandiji je zabranjeno pusenje u kaficima/restoranima itd, tamo 2007-8, kroz zakon o zaposljavanju gde je pusenje zabranjeno jer ne smes svoje zaposlene izlagati duvanskom dimu. Momentalno su se pojavili mali kafici, dva-tri stola, gde je radio samo vlasnik (ne izlaze svoje zaposlene dimu jer je vlasnik jedini zaposleni). Ne znam da li je i dalje tako, ovo je davno bilo ali ok resenje donekle.

Bob

pre 7 meseci

Kod mene u firmi, covek zadužen za kontrolu pusenja, prvi pusi u zatvorenom prostoru i svim kancelarijama i hodnicima, vi vas ga briga za to!

miki

pre 7 meseci

Zabrana pusenja na stadionima a ministarka govori o zatvorenim prostorima !!! Da li neko zna za neki zatvoreni stadion? Uzgred, kao bivsi dugogodisnji pusac smatram da je ovo ugrozavanje licne slobode. Najjednostavnije je da vlasnici kafica, restorana, kafana...

miki

pre 7 meseci

...da vlasnici kafica, restorana, kafana... sami odluce da li je pusenje dozvilheno ili ne. Zabrana je udar i na njihovo poslovanje. Dovoljno je zamisliti strastvenog pusaca kome je zabranjeno pusenje uz jutarnju kafu sa prijateljima u nekom lokalu. Mora se doneti zakon koji nikoga ne sputava i gde ce svako imati izbor bez obzira da li su ili nisu pusaci

Nikola

pre 7 meseci

Ja nisam pusac i briga me ako neko pusi u mojoj blizini. Ako je tako zabraniti sporet na drva, jer to gore zadimi prostorijuva ništa manje štetno od duvanskog dima, čak je i gore jer vise zadimi.....
(dex, 06. decembar 2023 11:37)

Da je samo na drva, nego se još reklamiraju i prodaju razni peleti, kriketi ...!

Pop

pre 7 meseci

KAFIĆ mora da se REGISTRUJE, kao kafić gde je DOZVOLJENO ili ZABRANJENO...

Pa ko gde voli-želi!

To je jedino pošteno, jer se svi pitaju, i većina odlučuje, bar za takve stvari...

coa

pre 7 meseci

Što se tiče zatvorenog prostora pozdravljam uvođenje zabrane ali bih voleo da vidim kako će zabraniti i sprovoditi istu na stadionima....

rex

pre 7 meseci

Ljudi puse e cigare u bioskopima, to je vrhunac bezobrazluka. sto bi bilo i ok da mirise na neko voce sta znam, no oni ikos smrde na esenciju prdeza

Trisa

pre 7 meseci

Nikakav problem, vecina pusaca ce onda da kupi pivce ili skuva kafu kuci, sedne sa ortacima i pije i pusi do mile volje. Zasto bi placao 200din za pivo ili 150din kafu a nesmem da zapalim, nek im placaju nepusaci. Ja u taj lokal necu uci sigurno. Drugo je sto nepusaci vole da ulaze u lokale gde je dozvoljeno pusenje pa posle kukaju da im smeta. Vidis ima piksla na stolu i odes u drugi lokal, prosto i jednostavno

Eureka

pre 7 meseci

Jasno je da duvanski dim šteti …
Osim sto svi podjednako isto zaudaramo na taj Duvan …I onda se javi kao neki nepušač kome to uopšte ne smeta?!?!?! Druze koga lažeš

Samo kažem

pre 7 meseci

Kao pušač apsolutno podržavam i pozdravljam ovu “moguću” odluku. Nemam nikakvo pravo da ugrožavam zdravlje drugih, ako već svesno ugrožavam svoje. Svako ko misli drugačije je samoživa i sebična osoba.

Bastakaramadafaka

pre 7 meseci

može i ovako, ajde vi koji pušite ne idite na mesta na kojima se ne puši!! a
(građanin opasnih namera, 06. decembar 2023 11:28)

Zašto tebi onda smetaju mesta u kojima ljudi mogu da zapale?
Pušači nikada nisu pozivali da se nepušačima ograniče slobode.

Decenije trovanja i stvaranja zavisnosti hoćete da iskorenite kaznama kojekakvim.
Čist fašizam na delu.

teah

pre 7 meseci

@Oki
80% ljudi u kaficima su pusaci jer gomila nepusaca ne zeli da se truje i usmrdi i pre bira da popije kafu ili ruca kuci. Bukvalno ne pamtim kada sammzadnji put otisao u kafic jer mi je duvanski dim nepodnosljiv. Garantujem da ne da restoranima i kaficima nece pasti promet, nego naprotiv.

MNE

pre 7 meseci

Kod nas u CG je vec 3-4 godine ova zabrana na snazi.Bilo u pocetku malo price i sve se za par mjeseci zavrsilo.Sada cak ako inspektor osjeti dim kada udje u neki lokal moze da pise kaznu vlasniku.Ne mora nikoga da vidi da pusi.I sve se polako dovelo u red.

Bro

pre 7 meseci

Cilj ovog zakona treba da bude zaštita zapislenih u ugostiteljskim objektima - oni su primorani da budu tu i da tu budu dugo! Gosti mogu i da biraju, ali kome treba plata - on ne može!

Ivan

pre 7 meseci

Ja kao pušač mislim da treba zabraniti pušenje u zatvorenom prostoru. Prosto nepušači nisu dužni da udišu dim. Mislim da je to pravedno. Ovo što u nekim zemljama zabranjuju i pušenje van na otvorenom prostoru, je čisto iživljavanje. Sa tim se ne slažem.

Mijaulepr

pre 7 meseci

@За ресторане се слажем... Ал кафану ми не дирај ? Кафана без дима није кафана...Хоћу ко човек да попијем пар вињака и испушим пар цигарета. Коме смета дувански дим нека и не долази у кафану..
(aca, 06. decembar 2023 11:08)
A ne decko, lepo ces da izadjes napolje, na kisi,kijametu,vetrometini pa se tamo napusavaj.

MJS

pre 7 meseci

aca, 06. decembar 2023 11:08)
Momak,napravi ti sve to kod sebe u stanu,pa zovi u goste koga hoćeš!!!
Pišeš gluposti!!!! Pušači u Srbiji,nisu svesni svoje,drskosti i nekulture!!!
Puši čitav svet,ali tako bahat odnos pušača,prema ljudima koji ne puše i ne podnose pušači dim,nigde u svetu ne postoji!!!!!!!!!!
Nigde u svetu nijedna kafana,kafe ili restoran,nije zbog toga bankrotirao!!! To je čista demagogija i svi koji su negde u Evropi prošli tu priču, apsolutno mogu da potvrde!!!! Pa nije zabranjen alkohol i kafa,ako mora da se cigareta popuši u dvorištu!!!!!

Sasa

pre 7 meseci

Nema od toga nista, ali ako bude, doci ce do raslojavanja, postojace mesta gde ce biti samo pusaci i nikom nista. Sta mislite ko ce bolje raditi? Da li ce se vise para potrosi za stolom za kojim se pusi i jede meso ili nepusaci vegani? Smejurija.

Bre!

pre 7 meseci

Smeta ti dim? Onda ne ides na mesta na kojima se pusi. Ali, tamo je dosadno? Pa, sta da ti radim, sedis sa istomisljenicima i uzivas. Sto se tice elektronskih, ta glupost je obicna vodena para, sa duvanom nema dodirnih tacaka.
(maxc, 6. decembar 2023 11:02)

Puse ti se cigare? Sedi kod kuce sa istomisljenicima i uzivate da duvate jedni drugima u nos. A ako ti je kod kuce dosadno, pa sta da ti radim?

?

pre 7 meseci

Јуче са дететом уђем у леп локал, пожелео је да попије топлу чоколаду. Изашли смо као два твора. Јутрос он кашље, ја шлајм.

srdjan zrakic

pre 7 meseci

ni to nije dovoljno, prepisite samo evropska resenja i ne pravite se pametni
u evropi nigde nije dozvoljeno pusenje sem napolju i to ne svuda.

aca

pre 7 meseci

За ресторане се слажем... Ал кафану ми не дирај ? Кафана без дима није кафана...Хоћу ко човек да попијем пар вињака и испушим пар цигарета. Коме смета дувански дим нека и не долази у кафану..

maxc

pre 7 meseci

Smeta ti dim? Onda ne ides na mesta na kojima se pusi. Ali, tamo je dosadno? Pa, sta da ti radim, sedis sa istomisljenicima i uzivas. Sto se tice elektronskih, ta glupost je obicna vodena para, sa duvanom nema dodirnih tacaka.

Bobi

pre 7 meseci

Kako može da kaže da je isto duvanski dim i dim od elektronske cigare?
Pa razlika je drastična.... bukvalno kao da u kući zapalite vatru (duvanski dim) ili da stavite vodu u šerpi da se kuva (dim od E-cigare)... da li se neko usmrdeo od toga što je recimo stavio čaj da se kuva?
Takođe i što se zdravlja tiče... E-cigare jesu u izvesnoj meri štetne, to stoji, ali bukvalno ni 5% koliko je duvan.

Ivan

pre 7 meseci

Ja kao pušač mislim da treba zabraniti pušenje u zatvorenom prostoru. Prosto nepušači nisu dužni da udišu dim. Mislim da je to pravedno. Ovo što u nekim zemljama zabranjuju i pušenje van na otvorenom prostoru, je čisto iživljavanje. Sa tim se ne slažem.

Мајкл Џондар

pre 7 meseci

Јаоооооо, хвлим те Боже. Моћи ће да се оде у ресторан или увече у клуб а да се не усмрдиш.

Toni

pre 7 meseci

Podrska! Iqos je zlo, bravo za odluku da se i to djubre zabrani unutra!!!
(johny, 6. decembar 2023 10:55)

Zašto to kažeš, baš me zanima? Imaš li neka saznanja o specijalnoj štetnosti?

?

pre 7 meseci

80% ljudi koji sedi po kafanama,restoranima kafićima itd su pušači ja nisam al da vidim kako će to da izvede.....samim tim udarom udara i na ug.objekte posao,zaradu....to je ne moguće....
(Oki, 06. decembar 2023 10:57)

Ма није ваљда? Не иде се у ресторан да би се пушило.Како друге земље нису пропале или им није пропао туризам и угоститељство?

dex

pre 7 meseci

Ja nisam pusac i briga me ako neko pusi u mojoj blizini. Ako je tako zabraniti sporet na drva, jer to gore zadimi prostorijuva ništa manje štetno od duvanskog dima, čak je i gore jer vise zadimi.....

NNN

pre 7 meseci

Sto pre neka se uvede, kao sto je slucaj sa svim normalnim zemljama. Pusaci su jedni od najsebicnijih ljudi koji postoje, zarad licnog zadovoljstva (mada bih ja pre rekao zavisnosti) spremni su da ugroze zdravlje svih, od dece, porodice, prijatelja, bukvalno im nista nije sveto.

sale06386

pre 7 meseci

A da pre nego donesete NOVI zakon ne rešite pušenje u zdravstvenim ustanovama po starom zakonu? Da,DA, puši se u Zdravstvenim ustanovama, samo se na to zatvaraju oči.

Igor

pre 7 meseci

Uvek bih zabranu i za terase, tj. podelio na pusacki i nepusacki deo. Stolovi su zbijeni i bilo bi lepo biti odvojen na pusacki i nepusacki deo, zato sto dim ne ide na gore po 90 stepeni.
Jedva cekam da sednem u restoran i sutra nosim istu odecu, zato sto ne smrdi na dim.

Детелинара

pre 7 meseci

Под хитно увести ове мере, а цигаре ставити цену минимум 1000 динара. Људи па Србија је у првих пет земаља на свету по проценту пушача. Иза нас су и Турци.

vuk

pre 7 meseci

Bravo to ste trebali odavno, primer docedes priatelja Iz zapadne Europe na rucak u Srbiju . Ljudi pored tebe dok jedes puse kao ds nisu normalni. Stetno i nekulturno

Djordje

pre 7 meseci

Kakvi prozori i otvori. Nema pusenja u zatvorenim prostorijama, bilo da su sa ili bez prozora, da li je u pitanju kafic, klub, kafana ili bilo koja druga prostorija. Ko hoce da pusi neka lepo izadje napolje i obavi to trovanje.

Цврле

pre 7 meseci

Платформа, па можда закон... За најмање 2 , а највише 5 година. Дотле ће умрети још ко зна колико људи од последица пасивног пушења. Само полако, нема потребе за журбом.

Putnik

pre 7 meseci

Pušač sam, ali podržavam ovaj zakon. Ionako zimi iz drugih razloga nemam nameru da sedim u zatvorenim prostorima, tako da se nadam da će zakon primorati ugostitelje da ulože u gasne lampe i grejalice da može da se sedi napolju u koliko-toliko provetrenim uslovima bez da udišemo ne samo duvanski dim već i isprdke raznoranih antimaskera i antivaksera, koji bi minimum da šire svoje prehlade za koje apsolutno nisam zainteresovan da ih fasujem. U Solunu ne postoji kafić bez grejanja spoljne bašte i uvek je delimično zatvoreno, delimično provetreno. Uglavnom zastakljeno do nekih 1,8m ili 2m, iznad toga pola metra vazduh pa suncobran. Nepušači sede u polu do tričetvrt praznim unutrašnjim prostorima, pušači u prepunoj bašti. Zadovoljni i jedni i drugi. I vuk sit i ovce na broju. (naravno, minus ludaci među nepušačima, koji bi svoje pušačko društvo da primoraju da sede zajedno sa njima, ali pod svojim uslovima, e to neće baš moći)

Oki

pre 7 meseci

80% ljudi koji sedi po kafanama,restoranima kafićima itd su pušači ja nisam al da vidim kako će to da izvede.....samim tim udarom udara i na ug.objekte posao,zaradu....to je ne moguće....

?

pre 7 meseci

80% ljudi koji sedi po kafanama,restoranima kafićima itd su pušači ja nisam al da vidim kako će to da izvede.....samim tim udarom udara i na ug.objekte posao,zaradu....to je ne moguće....
(Oki, 06. decembar 2023 10:57)

Ма није ваљда? Не иде се у ресторан да би се пушило.Како друге земље нису пропале или им није пропао туризам и угоститељство?

?

pre 7 meseci

Јуче са дететом уђем у леп локал, пожелео је да попије топлу чоколаду. Изашли смо као два твора. Јутрос он кашље, ја шлајм.

Мајкл Џондар

pre 7 meseci

Јаоооооо, хвлим те Боже. Моћи ће да се оде у ресторан или увече у клуб а да се не усмрдиш.

sale06386

pre 7 meseci

A da pre nego donesete NOVI zakon ne rešite pušenje u zdravstvenim ustanovama po starom zakonu? Da,DA, puši se u Zdravstvenim ustanovama, samo se na to zatvaraju oči.

Ivan

pre 7 meseci

Ja kao pušač mislim da treba zabraniti pušenje u zatvorenom prostoru. Prosto nepušači nisu dužni da udišu dim. Mislim da je to pravedno. Ovo što u nekim zemljama zabranjuju i pušenje van na otvorenom prostoru, je čisto iživljavanje. Sa tim se ne slažem.

Детелинара

pre 7 meseci

Под хитно увести ове мере, а цигаре ставити цену минимум 1000 динара. Људи па Србија је у првих пет земаља на свету по проценту пушача. Иза нас су и Турци.

MJS

pre 7 meseci

aca, 06. decembar 2023 11:08)
Momak,napravi ti sve to kod sebe u stanu,pa zovi u goste koga hoćeš!!!
Pišeš gluposti!!!! Pušači u Srbiji,nisu svesni svoje,drskosti i nekulture!!!
Puši čitav svet,ali tako bahat odnos pušača,prema ljudima koji ne puše i ne podnose pušači dim,nigde u svetu ne postoji!!!!!!!!!!
Nigde u svetu nijedna kafana,kafe ili restoran,nije zbog toga bankrotirao!!! To je čista demagogija i svi koji su negde u Evropi prošli tu priču, apsolutno mogu da potvrde!!!! Pa nije zabranjen alkohol i kafa,ako mora da se cigareta popuši u dvorištu!!!!!

Mijaulepr

pre 7 meseci

@За ресторане се слажем... Ал кафану ми не дирај ? Кафана без дима није кафана...Хоћу ко човек да попијем пар вињака и испушим пар цигарета. Коме смета дувански дим нека и не долази у кафану..
(aca, 06. decembar 2023 11:08)
A ne decko, lepo ces da izadjes napolje, na kisi,kijametu,vetrometini pa se tamo napusavaj.

aca

pre 7 meseci

За ресторане се слажем... Ал кафану ми не дирај ? Кафана без дима није кафана...Хоћу ко човек да попијем пар вињака и испушим пар цигарета. Коме смета дувански дим нека и не долази у кафану..

Sasa Aleksijevic

pre 7 meseci

Nece to nista da promeni, izadjite malo iz Srbije pa pogledajte. Svi nocni klubovi restorani su puni i ako je zabranjeno pusenje. Tako da ta prica da ce da zatvore lokale ne pije vodu.

maxc

pre 7 meseci

Smeta ti dim? Onda ne ides na mesta na kojima se pusi. Ali, tamo je dosadno? Pa, sta da ti radim, sedis sa istomisljenicima i uzivas. Sto se tice elektronskih, ta glupost je obicna vodena para, sa duvanom nema dodirnih tacaka.

Realno

pre 7 meseci

U Crnoj Gori su to zabranili prije par godina i svi su se ‘brinuli’ kako ce prezivjeti ugostiteljski objekti i sta ce se desiti… Jedino sta se desilo je da se narod navikao i da se zivi normalnije i zdravije.

Nikola N.

pre 7 meseci

u evropi nigde nije dozvoljeno pusenje sem napolju i to ne svuda.
(srdjan zrakic, 6. decembar 2023 11:46)

U Hrvatskoj je dozvoljeno. Evo kucam iz kafića uz kafu i cigaretu.
(commie, 6. decembar 2023 13:04)

Covek je rekao "u Evropi".

MNE

pre 7 meseci

Kod nas u CG je vec 3-4 godine ova zabrana na snazi.Bilo u pocetku malo price i sve se za par mjeseci zavrsilo.Sada cak ako inspektor osjeti dim kada udje u neki lokal moze da pise kaznu vlasniku.Ne mora nikoga da vidi da pusi.I sve se polako dovelo u red.

Ivan

pre 7 meseci

Ja kao pušač mislim da treba zabraniti pušenje u zatvorenom prostoru. Prosto nepušači nisu dužni da udišu dim. Mislim da je to pravedno. Ovo što u nekim zemljama zabranjuju i pušenje van na otvorenom prostoru, je čisto iživljavanje. Sa tim se ne slažem.

MikeToronto

pre 7 meseci

Ja strastveni pusac koji živi u Torontu Kanada gledam to svaki dan I nekako smatram normalnim da nije ok pusiti u zatvorenom. Ovde je zakon takav da se u zatvorenom prostoru nigde ne pusi, pa čak ni u nekim stambenim zgradama koje su smoke free. Zabranjeno je pusiti I u bastama kafica I restorana. Da bih pusio moram da sam 2m od ulaza u ugostiteljske objekte ili 9m od ulaza u stambene zgrade ili 150m od skolske ustanove I čak 200m od bolnica. I verujte mi da svi to postujemo. Secam se da je bilo ne izdrzivo kada sam bio poslednji put u BG I to meni kao pusacu, totalno razumem kako je ne pusacima.
Svako dobro I veliki pozdrav iz Toronta.

Gospodin

pre 7 meseci

U Makedoniji već duže od 10 godina zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima, ekstremno strogo ga sprovode i zamislite i dalje su pune kafane! Ajmo Dano, uvodi!

466453

pre 7 meseci

U Švedskoj ukoliko pustite u bliskoj zoni ulaza u restoran, vlasnik restorana će platiti kaznu. On je odgovoran da drži zagađivače dalje od ulaza da din ne bi ulazio u objekat kad se otvaraju vrata.

Samo kažem

pre 7 meseci

Kao pušač apsolutno podržavam i pozdravljam ovu “moguću” odluku. Nemam nikakvo pravo da ugrožavam zdravlje drugih, ako već svesno ugrožavam svoje. Svako ko misli drugačije je samoživa i sebična osoba.

dex

pre 7 meseci

Ja nisam pusac i briga me ako neko pusi u mojoj blizini. Ako je tako zabraniti sporet na drva, jer to gore zadimi prostorijuva ništa manje štetno od duvanskog dima, čak je i gore jer vise zadimi.....

rex

pre 7 meseci

Ljudi puse e cigare u bioskopima, to je vrhunac bezobrazluka. sto bi bilo i ok da mirise na neko voce sta znam, no oni ikos smrde na esenciju prdeza

teah

pre 7 meseci

@Oki
80% ljudi u kaficima su pusaci jer gomila nepusaca ne zeli da se truje i usmrdi i pre bira da popije kafu ili ruca kuci. Bukvalno ne pamtim kada sammzadnji put otisao u kafic jer mi je duvanski dim nepodnosljiv. Garantujem da ne da restoranima i kaficima nece pasti promet, nego naprotiv.

miki

pre 7 meseci

...da vlasnici kafica, restorana, kafana... sami odluce da li je pusenje dozvilheno ili ne. Zabrana je udar i na njihovo poslovanje. Dovoljno je zamisliti strastvenog pusaca kome je zabranjeno pusenje uz jutarnju kafu sa prijateljima u nekom lokalu. Mora se doneti zakon koji nikoga ne sputava i gde ce svako imati izbor bez obzira da li su ili nisu pusaci

Sumadinac

pre 7 meseci

Konacno ! Potpuno ispravno , smanjiti trovanje dece , nepusaca , uticati na manju potrosnju duvana , spreciti pusenje u javnim ustanovama i mestima , najzad u kaficima i restoranima , da jedes i pijes sa merakom , a ne da se gusis i smrdis ko pepeljara

neo

pre 7 meseci

sve je manje ljudi koji pusi, recimo iz mog okruzenja vrlo vrlo malo ljudi pusi a ja imam 30godina. u restoranima kafanama itd gde nema dobre ventilacije bukvalno stvari ne mogu da izluftiram danima, pot kozu mi se uvuce...realno, jedina smo zemlja gde je jos uvek dozvoljneno pusenje u zatvorenom prostoru, ne znam sto vecito mora t3ramo neki inat i da se pravimo pametni, ne moze li majku mu da se izadje ispred ispusis cigaru vratis se, i to je to... svi koji preferiraju zimske sprotove nije im problen da odu napolje ili do wca samo je pusacima probem, ne razumem...

Павле

pre 7 meseci

Према једном истраживању, обављеном пре неколико година, тврдило се да су око 30% људи у Србији пушачи. Ако је тако, онда то значи да мањина намеће већини свој начин живота.
Такође, у једном великом граду, који се налази на "западу", једне суботње вечери, у једном локалу, сведочио сам да је локал био испуњен до последњег места, атмосфера је била радосна, љyди су се добро забављали, при чему је неколицина гостију изашла испред локал, задовољилa своју потребу за цигаретама, вратли су се унутра и наставили свој провод са друштвом.

NNN

pre 7 meseci

Sto pre neka se uvede, kao sto je slucaj sa svim normalnim zemljama. Pusaci su jedni od najsebicnijih ljudi koji postoje, zarad licnog zadovoljstva (mada bih ja pre rekao zavisnosti) spremni su da ugroze zdravlje svih, od dece, porodice, prijatelja, bukvalno im nista nije sveto.

Sasa

pre 7 meseci

Nema od toga nista, ali ako bude, doci ce do raslojavanja, postojace mesta gde ce biti samo pusaci i nikom nista. Sta mislite ko ce bolje raditi? Da li ce se vise para potrosi za stolom za kojim se pusi i jede meso ili nepusaci vegani? Smejurija.

Bre!

pre 7 meseci

Smeta ti dim? Onda ne ides na mesta na kojima se pusi. Ali, tamo je dosadno? Pa, sta da ti radim, sedis sa istomisljenicima i uzivas. Sto se tice elektronskih, ta glupost je obicna vodena para, sa duvanom nema dodirnih tacaka.
(maxc, 6. decembar 2023 11:02)

Puse ti se cigare? Sedi kod kuce sa istomisljenicima i uzivate da duvate jedni drugima u nos. A ako ti je kod kuce dosadno, pa sta da ti radim?

Bobi

pre 7 meseci

Kako može da kaže da je isto duvanski dim i dim od elektronske cigare?
Pa razlika je drastična.... bukvalno kao da u kući zapalite vatru (duvanski dim) ili da stavite vodu u šerpi da se kuva (dim od E-cigare)... da li se neko usmrdeo od toga što je recimo stavio čaj da se kuva?
Takođe i što se zdravlja tiče... E-cigare jesu u izvesnoj meri štetne, to stoji, ali bukvalno ni 5% koliko je duvan.

Pit

pre 7 meseci

Uzgred, kao bivsi dugogodisnji pusac smatram da je ovo ugrozavanje licne slobode.
(miki, 6. decembar 2023 12:37)

Koncept slobode nije taj da svako može da radi šta mu je volja. Tvoje slobode prestaju tamo gde počinju prava drugih. Tvoje pravo da zamahneš pesnicom prestaje tamo gde počinje moja brada. Tvoja sloboda da pušiš prestaje tamo gde počinje pravo drugih na svež vazduh.

Oki

pre 7 meseci

80% ljudi koji sedi po kafanama,restoranima kafićima itd su pušači ja nisam al da vidim kako će to da izvede.....samim tim udarom udara i na ug.objekte posao,zaradu....to je ne moguće....

Dick

pre 7 meseci

Što samo cigare ? Zar alkohol nije štetan ? Kafa, a o masnim jelima i da ne govorim. Sve zabranite, pa neka ljudi sede u kafanama, piju vodu i bleje u zidove. Uz sve to tiha muzika, obavezno klasična, da ne iritira nervni sistem.

Jova

pre 7 meseci

Jedva čekam,posetite srpsko narodno pozorište u Novom Sadu,kao u pušnici je,ustanova kulture,stranci koji dođu,ne mogu da veruju kakva nekultura,osramotili su nas pušači ta sva vremena. Inspekcija dođe,obezbeđenje dojavi po zgradi i kada ode inspekcija sve ponovo.

vlajko

pre 7 meseci

Pušenje je svugde dozvoljeno ispred lokala, biće i kod nas, izvolite ispred na čist vazduh protegnite noge i zapalite, taman da malo proćaskate sa sapatnicima i istomišljenicima.

Mile

pre 7 meseci

Pusaci su slabog karaktera. Zavisni su. Bez osecaja za druge. Za nista drugo nemaju pare, al za cigare mora da ima. Kad rade veliki deo radnog vremena trose na pusenje. Kao oni ne mogu bez toga. Placipicke obicne. Treba zabrana.

Pop

pre 7 meseci

KAFIĆ mora da se REGISTRUJE, kao kafić gde je DOZVOLJENO ili ZABRANJENO...

Pa ko gde voli-želi!

To je jedino pošteno, jer se svi pitaju, i većina odlučuje, bar za takve stvari...

Trisa

pre 7 meseci

Nikakav problem, vecina pusaca ce onda da kupi pivce ili skuva kafu kuci, sedne sa ortacima i pije i pusi do mile volje. Zasto bi placao 200din za pivo ili 150din kafu a nesmem da zapalim, nek im placaju nepusaci. Ja u taj lokal necu uci sigurno. Drugo je sto nepusaci vole da ulaze u lokale gde je dozvoljeno pusenje pa posle kukaju da im smeta. Vidis ima piksla na stolu i odes u drugi lokal, prosto i jednostavno

Mr. Lula

pre 7 meseci

S moje tačke gledišta trebalo bi sankcionisati nepušače, da baš one
kojima je filozofija ugroženosti mantra sama po sebi. Kome se nesvidja prisustvo pušača, molim lepo, izvolite na kej ili šetnja van lokala. Dokle bre diskriminacija nas pušača? U principu baš me briga šta nepušači misle.

kuvar

pre 7 meseci

U Rusiji je svuda zabranjeno,mislio sam da ce mi smetati jer sam pusac i kako to piti kafu ili allohol bez cigare ali izadjes ispred zapalis,vratis se u lokal,nista strasno.
Ne smrdis na duvanski dim kad se vratis kuci kao da si u pusnici bio

Djorke

pre 7 meseci

Bacio sam to smece pre par godina, tako da me ovaj zakon ne dotice.

Nisam nacisto sta je dobro resenje, ali svakako zabrana na javnim mestima nije losa stvar, a ni nikad vidjeno. Sa druge strane bilo bi ok da i pusaci imaju gde da sednu, popiju pice itd bez da moraju da izlaze svako malo napolje i da dzudze ispod neke natstresnice.

Ok, zabranite, ali nije ok proterivati sa svih mesta ljude samo zato jer puse. Ostavite mogucnost da postoje kafici, restorani itd gde je moguce pusiti, i ratosiljajte se ovih glupih resenja gde imate stolove za pusace i stolove za nepusace u okviru istog prostora. To je kao da imas deo u bazenu gde je dozvoljena mala nuzda. Besmisleno.

Na primer u Holandiji je zabranjeno pusenje u kaficima/restoranima itd, tamo 2007-8, kroz zakon o zaposljavanju gde je pusenje zabranjeno jer ne smes svoje zaposlene izlagati duvanskom dimu. Momentalno su se pojavili mali kafici, dva-tri stola, gde je radio samo vlasnik (ne izlaze svoje zaposlene dimu jer je vlasnik jedini zaposleni). Ne znam da li je i dalje tako, ovo je davno bilo ali ok resenje donekle.

Nikola

pre 7 meseci

Ja nisam pusac i briga me ako neko pusi u mojoj blizini. Ako je tako zabraniti sporet na drva, jer to gore zadimi prostorijuva ništa manje štetno od duvanskog dima, čak je i gore jer vise zadimi.....
(dex, 06. decembar 2023 11:37)

Da je samo na drva, nego se još reklamiraju i prodaju razni peleti, kriketi ...!

Bender

pre 7 meseci

Velika podrska! Jedan Pera voli da jede ali mu je muka od dima.
(Pera zdera, 06. decembar 2023 12:29)

Jedi kod kuće...
(Zum, 6. decembar 2023 14:41)

Ti puši kod kuće...

srdjan zrakic

pre 7 meseci

ni to nije dovoljno, prepisite samo evropska resenja i ne pravite se pametni
u evropi nigde nije dozvoljeno pusenje sem napolju i to ne svuda.

Djordje

pre 7 meseci

Kakvi prozori i otvori. Nema pusenja u zatvorenim prostorijama, bilo da su sa ili bez prozora, da li je u pitanju kafic, klub, kafana ili bilo koja druga prostorija. Ko hoce da pusi neka lepo izadje napolje i obavi to trovanje.

Bastakaramadafaka

pre 7 meseci

može i ovako, ajde vi koji pušite ne idite na mesta na kojima se ne puši!! a
(građanin opasnih namera, 06. decembar 2023 11:28)

Zašto tebi onda smetaju mesta u kojima ljudi mogu da zapale?
Pušači nikada nisu pozivali da se nepušačima ograniče slobode.

Decenije trovanja i stvaranja zavisnosti hoćete da iskorenite kaznama kojekakvim.
Čist fašizam na delu.

Јабучило

pre 7 meseci

За ресторане се слажем... Ал кафану ми не дирај ? Кафана без дима није кафана...Хоћу ко човек да попијем пар вињака и испушим пар цигарета. Коме смета дувански дим нека и не долази у кафану..
(aca, 06. decembar 2023 11:08)

А ја се као непушач озбиљног кафанског стажа потпуно слажем.

Pit

pre 7 meseci

Ko ne voli duvanski dim neka ide u kafanu gde se ne puši!!! Kratko i jednostavno
(Ivan, 6. decembar 2023 19:09)

Naravno, to i radim. Samo što ću sad imati mnogo veći izbor kafana.

Eureka

pre 7 meseci

Jasno je da duvanski dim šteti …
Osim sto svi podjednako isto zaudaramo na taj Duvan …I onda se javi kao neki nepušač kome to uopšte ne smeta?!?!?! Druze koga lažeš

Bro

pre 7 meseci

Cilj ovog zakona treba da bude zaštita zapislenih u ugostiteljskim objektima - oni su primorani da budu tu i da tu budu dugo! Gosti mogu i da biraju, ali kome treba plata - on ne može!

Koji bre zakon

pre 7 meseci

Juče na liniji 59 vozač puši celom trasom. Na početnoj 505L ulazim u mini bus, unutra bazdi duvan kao u krčmi. Majstor i kolega izdimili unutra po jednu na terminusu, napolju bilo hladno.

mile

pre 7 meseci

За ресторане се слажем... Ал кафану ми не дирај ? Кафана без дима није кафана...Хоћу ко човек да попијем пар вињака и испушим пар цигарета. Коме смета дувански дим нека и не долази у кафану..
(aca, 06. decembar 2023 11:08)
A ne decko, lepo ces da izadjes napolje, na kisi,kijametu,vetrometini pa se tamo napusavaj.
(Mijaulepr, 6. decembar 2023 11:20)

A ne deckonja, necemo mi nista. Samo cemo prestati da idemo u kafabe i restorane. Ovo je vec pokusano inace pa su sami ugostitelji strajkovali i izmenjen je zako, uvedeno je resenje o stolovima za pusace i neposace. Neki su probali da imaju takve kafice skroz bez dima. Moram li da napomenem da su svi do jednog zatvoreni? I kakve veze autobuska stajalista imaju sa zatvorenim prostorom

Vesna

pre 7 meseci

Za vreme studija na FPNu, bilo je dozvoljeno pusenje i u amfiteatru. Predavanje 2h, bez pauze, vecina pusila,bolela me glava, pila saridone i ...postala pusac. Navikla se.I tako jednu noc,nas troje,usred noci, *skocilo* na jednu smrdljivu cigatetu*57*. Kod kuce,osetila sam da smrdim iz pluca i resim da ostavim.Ionako nisam pusila u kuci, mami je smetalo,pa sam i zabranila. Poneko se bunio, ali sam primenila ideju prijatelja iz Canade, gde su svi ukucani ostavili duvan i zabranili pusenje, jer je suprug/otac imao infarkt i tamo nece da ga lece, ako se ne cuva...U hotelima NO SMOKIG spratovi, zbog sistema klimatizacije. U Singapuru uvedena zabrana, prvo u klimatizovanim javnim, prostorijama, jos osamdesetih.Imam obicaj da kazem, da za odzak ima odzacara, ali za krvne sudove nema. Zidove mozete okreciti, pluca nikako. I saberite ~ bar 300,00 dnevno x10 dana=3000,00, x3= 9000.00 mesecno.x10 meseci 90.000.00 + jos 2 meseca 18.000,= 108.000,00 godisnje, minimum, to je oko .Ovo je minimum,preko 900 evra. svako neka sabere svoju cenu i da vidi gde je otislo letovanje, zimovanje, a za pocetak 1 kg jagoda. Tako se moja tetka zalila na cenu jagoda, a ja sam je pitala ~ koliko je 1 kutija cigareta i koliko ih ima u kutiji, koliko ima jagoda u 1kg? Deca udisu dim jos u maminom stomaku i kad se rode,dim je oko njih, posteljina u kojoj spavaju, igracke ... Znam jer je moj sin dobio igracku od one tetke sa pocetka,koja je smrdela na duvan.I tetka u 59 i mnogi drugi su otisli pre vremena.

Konačno

pre 7 meseci

Ja sam strastveni pusac i podržavam.
Jednostavno nije normalno da u restoranu zatvorenog tipa svi purnjaju a pored dece koji udisu taj dim.
Jako je nekulturno da drugi udisu taj dim a mogu da predpostavim kako nepusavima smrdi dim cigarete.
Ko ne moze da izdrži bec cigarete moze lepo da izadje napolje da popusi i da se vrati. Po ovom pitanju smo jako nazadni

miki

pre 7 meseci

Zabrana pusenja na stadionima a ministarka govori o zatvorenim prostorima !!! Da li neko zna za neki zatvoreni stadion? Uzgred, kao bivsi dugogodisnji pusac smatram da je ovo ugrozavanje licne slobode. Najjednostavnije je da vlasnici kafica, restorana, kafana...

Mika

pre 7 meseci

Јуче са дететом уђем у леп локал, пожелео је да попије топлу чоколаду. Изашли смо као два твора. Јутрос он кашље, ја шлајм.
(?, 6. decembar 2023 11:27)

To vam je od tople čokolade. I mleko i procesovani čokoladni prah (pun toksina i rafiniranih šećera) izazivaju pojačano lučenje disajnih sekreta, a samim tim podstiču i kašalj i šlajm.

Gari Kvoter

pre 7 meseci

kafana bez dima!?
daj molim vas vise,preteruje se..
u mom komsiluku ima 4 kafica,jedan pored drugog bukvalno..jedan od njih bez dima lokal i bolje radi od ostalih..kult kafane ce se upropastiti a kod nas je to tradicija..ima dosta lokala bez dima pa idite tamo,manite se kafana,domaca kafa,dobra rakijica,cigare..stariji ljudi,cujes dobru pricu,istoriju neku pametnu.
ne razumem ljude kojima to smeta,pa idite u lokale gde je zabranjeno pusenje.

физио

pre 7 meseci

Браво Дано. Кад ништа друго ниси у стању да поправиш у здравству, ти забрани цигарете. А кокаин се на славама служи уз руску салату.

commie

pre 7 meseci

u evropi nigde nije dozvoljeno pusenje sem napolju i to ne svuda.
(srdjan zrakic, 6. decembar 2023 11:46)

U Hrvatskoj je dozvoljeno. Evo kucam iz kafića uz kafu i cigaretu.

Kulov

pre 7 meseci

Bravo to ste trebali odavno, primer docedes priatelja Iz zapadne Europe na rucak u Srbiju . Ljudi pored tebe dok jedes puse kao ds nisu normalni. Stetno i nekulturno
(vuk, 06. decembar 2023 11:49


hahaha evo ja doveo prijatelja stranca, oduševio se. Ostao da živi u Srbiji. Kaze nikad bolju odluku nije doneo.

mico лозница

pre 7 meseci

možda nas pušača ima samo trećina ali mi vas ne diramo i ne pljujemo pa vas molim budite normalni i kulturni posebno koleginice penzionerko Danice.život nam je zagorčao Predrag Kon pa nemoj i ti.

rebro

pre 7 meseci

@MilutinX, i odeš ti tako na izlet u BErlin ili PRag i tamo zabranjeno pušenje u kafanama. Toči se pivo, ali cigareta jok.
I ti njima kažeš da ćeš da zapališ jer je to tvoje pravo, a panduri dođu dok nisi ni prvi dum povukao.

vuk

pre 7 meseci

Bravo to ste trebali odavno, primer docedes priatelja Iz zapadne Europe na rucak u Srbiju . Ljudi pored tebe dok jedes puse kao ds nisu normalni. Stetno i nekulturno

rebro

pre 7 meseci

@Oki, u Češkoj je 2014. godine tadašnji predsednik Zeman koji je strastven pušač potpisao zakon uz obrazloženje "ako ja mogu da izdržim 3 sata bez cigarete onda može svako".
I od tad je u SVIM, ali SVIM zatvorenim prostorijama zabranjeno pušenje. I gle čuda nikome nije opao promet zbog toga.

Mike

pre 7 meseci

Ok, ako je poenta ne ugrozavati drugog, sta cemo onda sa zagadjenim vazduhom npr? Da li to znaci da treba zabraniti i automobile na ulicama, gradski saobracaj, toplane, elektrane, fabrike, zabraniti individualna lozista na drva i ugalj. Svi oni na isti nacin, dugorocno, ugrozavaju druge. Ima tu jos puno stvari koje treba dovesti u red. Nije bas sve tako crno/belo....

balkan boj

pre 7 meseci

Kod mene u firmi, covek zadužen za kontrolu pusenja, prvi pusi u zatvorenom prostoru i svim kancelarijama i hodnicima, vi vas ga briga za to!
(Bob, 6. decembar 2023 12:14)

Sta radi taj covek...ide i kontrolise da li svi u firmi uredno puse?

Zum

pre 7 meseci

Bravo to ste trebali odavno, primer docedes priatelja Iz zapadne Europe na rucak u Srbiju . Ljudi pored tebe dok jedes puse kao ds nisu normalni. Stetno i nekulturno
(vuk, 06. decembar 2023 11:49

Bato, odvedeš ga kući na ručak, a ne u kafanu.

Цврле

pre 7 meseci

Платформа, па можда закон... За најмање 2 , а највише 5 година. Дотле ће умрети још ко зна колико људи од последица пасивног пушења. Само полако, нема потребе за журбом.

wer

pre 7 meseci

auu epskog li kmecanja "ubogih obespravljenih" pusaca,
ma e'o kamen ce da se rasplace nad vasom tuznom sudbinom...

sta kao zatvorice se kafane i resotrani,
ugostitelji ce poceti da umiru od gladi,
a nesrecni pusaci od tuge i osecaja odbacenosti?
ma daj!

jedino sto ce da se desi,
pusaci ce poceti da izlaze iz kafana i klubova na pljugicu,
sve ostalo ce ostati bukvalno isto isto,
kao sto i jeste u svim zemljama
koje su odavno skartirale duvan u zatvorenim prostorima

W

pre 7 meseci

Što samo cigare ? Zar alkohol nije štetan ? Kafa, a o masnim jelima i da ne govorim. Sve zabranite, pa neka ljudi sede u kafanama, piju vodu i bleje u zidove. Uz sve to tiha muzika, obavezno klasična, da ne iritira nervni sistem.
(Dick, 6. decembar 2023 14:26)

Osnovno nepoznavanje kulture i zivota uopste. Taj sto jede masno i pije alkohol ugrozava SAMO SEBE (sem ako ne sedne da vozi pijan). Cigaretama zagadjujete i ugrozavate zivot nepusacima, deci, trudnicama, zivotinjama, ali ste toliko arogantni da to uopste ni ne primecujete. Da li imate prava da pusite? Naravno, ali i OBAVEZU da time ne ugrozavate zdravlje drugih ...

Живчани лик

pre 7 meseci

Слажем се и подржавам забрану пушења у затвореним просторијама (никотински сам зависник), али ова жена ће цео свој мандат да потроши на ствар коју јавност подржава 95%! Алооо!!! Решавај здраствени систем! Је л знате да је све теже и теже заказати преглед код одабраног доктора?? Ево пре сат времена сам сазнао да не могу код мог да закажем јер он више не ради у тој установи! Мислим, месец дана на "лактове" се провлачим, зато што нико не зна да ми каже ту информацију.

Igor

pre 7 meseci

Uvek bih zabranu i za terase, tj. podelio na pusacki i nepusacki deo. Stolovi su zbijeni i bilo bi lepo biti odvojen na pusacki i nepusacki deo, zato sto dim ne ide na gore po 90 stepeni.
Jedva cekam da sednem u restoran i sutra nosim istu odecu, zato sto ne smrdi na dim.

coa

pre 7 meseci

Što se tiče zatvorenog prostora pozdravljam uvođenje zabrane ali bih voleo da vidim kako će zabraniti i sprovoditi istu na stadionima....

Bob

pre 7 meseci

Kod mene u firmi, covek zadužen za kontrolu pusenja, prvi pusi u zatvorenom prostoru i svim kancelarijama i hodnicima, vi vas ga briga za to!

Putnik

pre 7 meseci

Pušač sam, ali podržavam ovaj zakon. Ionako zimi iz drugih razloga nemam nameru da sedim u zatvorenim prostorima, tako da se nadam da će zakon primorati ugostitelje da ulože u gasne lampe i grejalice da može da se sedi napolju u koliko-toliko provetrenim uslovima bez da udišemo ne samo duvanski dim već i isprdke raznoranih antimaskera i antivaksera, koji bi minimum da šire svoje prehlade za koje apsolutno nisam zainteresovan da ih fasujem. U Solunu ne postoji kafić bez grejanja spoljne bašte i uvek je delimično zatvoreno, delimično provetreno. Uglavnom zastakljeno do nekih 1,8m ili 2m, iznad toga pola metra vazduh pa suncobran. Nepušači sede u polu do tričetvrt praznim unutrašnjim prostorima, pušači u prepunoj bašti. Zadovoljni i jedni i drugi. I vuk sit i ovce na broju. (naravno, minus ludaci među nepušačima, koji bi svoje pušačko društvo da primoraju da sede zajedno sa njima, ali pod svojim uslovima, e to neće baš moći)

Tanja

pre 7 meseci

Ne znam zašto pušači misle da je samo njima gušt sedeti u kafani.
Pa i mi nepušači uživamo u piću, hrani i muzici, podjednako kao i pušači. Samo imamo jedan porok (koji direktno ugrožava i okolinu) manje.

MilutinX

pre 7 meseci

Ne, ti letiš napolje ako si bezobrazan/na. Sedim u odredjenoj kafani 30 godina. Nekakav antipušački taliban dođe i zahteva od gazde da se većina istera napolje. Hm, gazda oslonjen na šank sa cigaretom u rukama kaže... Bolje da ne pominjem. Idite ljudi u mlečne, express restorane, poslastičarnice. Ja tamo ne idem, ali idem u moju kafanu.

466453

pre 7 meseci

Pusaci su slabog karaktera. Zavisni su. Bez osecaja za druge. Za nista drugo nemaju pare, al za cigare mora da ima. Kad rade veliki deo radnog vremena trose na pusenje. Kao oni ne mogu bez toga. Placipicke obicne. Treba zabrana.
(Mile, 06. decembar 2023 14:07)

Grešiš, pušači su ekstremno jakog odbrambenog karaktera, svoje slabosti obrću i krive druge za njih.
Do te mere da su iako vrlo svesni loših posledica pušenja zbog karaktera se ne odriču. Nipošto zbog zavisti. :D

marko

pre 7 meseci

Velika podrska! Jedan Pera voli da jede ali mu je muka od dima.
(Pera zdera, 06. decembar 2023 12:29)

Jedi kod kuće...
(Zum, 06. decembar 2023 14:41)
Hvala vam na glasu.

Pusi kod kuce...

demagogija

pre 7 meseci

Jedan sat rada automobilskih motora sa unutrašnjim sagorevanjem,
ekvivalentan je dimu od milion cigareta.

Kako apsurdno zvuče priče o čistom vazduhu u gradskoj sredini.

Kako se ministarka ne seti zdravlja mladih
kada im treba obezbediti mogućnost besplatnog bavljenje sportom bar do 12 ili 14. godine starosti?

Toni

pre 7 meseci

kafana bez dima!?
daj molim vas vise,preteruje se..
u mom komsiluku ima 4 kafica,jedan pored drugog bukvalno..jedan od njih bez dima lokal i bolje radi od ostalih..kult kafane ce se upropastiti a kod nas je to tradicija..ima dosta lokala bez dima pa idite tamo,manite se kafana,domaca kafa,dobra rakijica,cigare..stariji ljudi,cujes dobru pricu,istoriju neku pametnu.
ne razumem ljude kojima to smeta,pa idite u lokale gde je zabranjeno pusenje.
(Gari Kvoter, 6. decembar 2023 14:40)

U Srbiji je status kafane u rangu sa statusom akademije nauka. Koliko god se ponosili time, to je pogrešno i štetno.

Toni

pre 7 meseci

Podrska! Iqos je zlo, bravo za odluku da se i to djubre zabrani unutra!!!
(johny, 6. decembar 2023 10:55)

Zašto to kažeš, baš me zanima? Imaš li neka saznanja o specijalnoj štetnosti?

e

pre 7 meseci

Kakve cigare! One su mala maca! Da je srece da samo to udisemo. Napolju ne moze da se dise a ne unutra. Hrana otrovna... Ne mogu vise da pisem.

Бранка

pre 7 meseci

Кад би то сви могли да схвате, не бих ја морала у аутобусу гласно да вичем: "Забрањено пушење!" Одговор: "Ово је електронска..." Осим мене, нико не реагује.

mile

pre 7 meseci

Pušenje je svugde dozvoljeno ispred lokala, biće i kod nas, izvolite ispred na čist vazduh protegnite noge i zapalite, taman da malo proćaskate sa sapatnicima i istomišljenicima.
(vlajko, 6. decembar 2023 12:53)

Mnogo si pametan. A da ti udjes, narucis kafu, vodu ili sta pa lepo izadjes ispred da popijes to zajedno sa takvim pacenicima

466453

pre 7 meseci

Samo pravila o ventilaciji i sve je rešeno. ja platio ventilaciju 38.000€ i nikada se ne oseća dim u lokalu ili na garderobi.
(Jagodinac, 06. decembar 2023 12:40)

How Yes No:p Pa da me ubije promaja. :p

navi

pre 7 meseci

haha..pa ova gdja je za penziju od 18 Decembra..
el.cigarete isto stetne kao i obicne..pa jel objavi to da vidimo ?rezultati?
vecina mesta u Eu dozvoljeno ona bi da bude br.1 ..haha

MIKULA

pre 7 meseci

Ljudi jel vama jasno šta znači zakon?!To znači da se odnosi na SVE!! Znači i na npr. pečenjare ili neke male, zabačene idzerice po zemlji gde sede samo alkosi sa cigarama (nije fensi i nema male dece) i svi se medjusobno truju. Ali upadne inspekcija i otkine gazdu kaznom!!! Opet kažem, ne svodi se svet na BG Vračar ili kafiće po centru vaših mesta i gradova. Ostavite pravo da svako izabere kako će raditi pa vi birajte onda gde idete. Ja ne idem u ,,kineski,, ,,tajlandski,, ,,italijanski,, restoran kada hoću da jedem pljeskavicu zaboga!!! Tako isto ne ulazim u lokal koji nema ,,domaću,, kafu ili je zabranjeno pušenje.

Dušan

pre 7 meseci

Pušenje je stravičan problem! Tim pre što smo na žalost među vodećima u Evropi! Govorim ovo kao bivši pušač, svestan koju sam grešku napravio dok sam bio mlad i bio pušač! Isto govorim i za alkohol, iako sam istu grešku pravio do pre 5 godina! Zašto se dičimo kafanama, kafom, rakijom i pušenjem? Zato što smo siromašna nacija, najviše siromašni praznom glavom! Pušenje nije problem samo u kafanama, kafićima, restoranima i ostalim zatvorenim prostorijama! Postalo je problem druženja! Nisi više drug ili kum, ako ćeš zabraniti pušenje u svom domu, jer ti je u prostorijama čist nezagađen vazduh, bez smrada duvanskog dima! Izgleda da zaista NEĆEMO da se odreknemo ove užasne navike! Mnogo je lepo kada ti neko dođe, i za sat vremena "druženja", on i njegova žena popuše jednu za drugom 30 cigareta, kada možeš nožem seći dim, suze ti oči, i neverovatno te guši! Nakon njihovog odlaska, sledi pranje svega, od zavesa preko prekrivača, i iznošenja svega što je povuklo duvanski smrad! Naravno, prozori moraju nekoliko dana ostati i po zimi pitpuno otvoreni, a pristorija potpuno neupotrebljiva! Užasavalo me je i u vreme dok sam bio pušač, toliki fanatizam kod većine pušača, da pale jednu za drugom, i da ne mogu bez cigarete ni 10 minuta! Teški fanatizam i zavisnost gora od drogiranja! Prilikom retkog odlaska kod "prihatelja", nakon vraćanja kući, sledi obavezno svlačenje na terasi, i obavezno tuširanje, jer i kosa postane kranje smrdljiva te se ne može tako u kuću, a naročito u spavaću sobu!

Pera

pre 7 meseci

može i ovako, ajde vi koji pušite ne idite na mesta na kojima se ne puši!! a
(građanin opasnih namera, 6. decembar 2023 11:28)

Ne može :)

Petar

pre 7 meseci

Ako bude kao u EU odlicno.Dosta vise tog smrada.Em smrdis em trujes i sebe i sve oko sebe.Uvedite im dodatna izdavanja za zdravstveno, zasto bih novac koji mi otimaju na kraju bio potrosen na nekog ko je pušio o svom trošku i izazivao svesno sudbinu.Neka se i leči o svom trošku.Pušenje nije nasušna potreba nego licna odluka, izbor zato platite svoje lečenje.

aca

pre 7 meseci

За ресторане се слажем... Ал кафану ми не дирај ? Кафана без дима није кафана...Хоћу ко човек да попијем пар вињака и испушим пар цигарета. Коме смета дувански дим нека и не долази у кафану..

maxc

pre 7 meseci

Smeta ti dim? Onda ne ides na mesta na kojima se pusi. Ali, tamo je dosadno? Pa, sta da ti radim, sedis sa istomisljenicima i uzivas. Sto se tice elektronskih, ta glupost je obicna vodena para, sa duvanom nema dodirnih tacaka.

Oki

pre 7 meseci

80% ljudi koji sedi po kafanama,restoranima kafićima itd su pušači ja nisam al da vidim kako će to da izvede.....samim tim udarom udara i na ug.objekte posao,zaradu....to je ne moguće....

dex

pre 7 meseci

Ja nisam pusac i briga me ako neko pusi u mojoj blizini. Ako je tako zabraniti sporet na drva, jer to gore zadimi prostorijuva ništa manje štetno od duvanskog dima, čak je i gore jer vise zadimi.....

miki

pre 7 meseci

...da vlasnici kafica, restorana, kafana... sami odluce da li je pusenje dozvilheno ili ne. Zabrana je udar i na njihovo poslovanje. Dovoljno je zamisliti strastvenog pusaca kome je zabranjeno pusenje uz jutarnju kafu sa prijateljima u nekom lokalu. Mora se doneti zakon koji nikoga ne sputava i gde ce svako imati izbor bez obzira da li su ili nisu pusaci

Sasa

pre 7 meseci

Nema od toga nista, ali ako bude, doci ce do raslojavanja, postojace mesta gde ce biti samo pusaci i nikom nista. Sta mislite ko ce bolje raditi? Da li ce se vise para potrosi za stolom za kojim se pusi i jede meso ili nepusaci vegani? Smejurija.

?

pre 7 meseci

Јуче са дететом уђем у леп локал, пожелео је да попије топлу чоколаду. Изашли смо као два твора. Јутрос он кашље, ја шлајм.

Mr. Lula

pre 7 meseci

S moje tačke gledišta trebalo bi sankcionisati nepušače, da baš one
kojima je filozofija ugroženosti mantra sama po sebi. Kome se nesvidja prisustvo pušača, molim lepo, izvolite na kej ili šetnja van lokala. Dokle bre diskriminacija nas pušača? U principu baš me briga šta nepušači misle.

Trisa

pre 7 meseci

Nikakav problem, vecina pusaca ce onda da kupi pivce ili skuva kafu kuci, sedne sa ortacima i pije i pusi do mile volje. Zasto bi placao 200din za pivo ili 150din kafu a nesmem da zapalim, nek im placaju nepusaci. Ja u taj lokal necu uci sigurno. Drugo je sto nepusaci vole da ulaze u lokale gde je dozvoljeno pusenje pa posle kukaju da im smeta. Vidis ima piksla na stolu i odes u drugi lokal, prosto i jednostavno

Детелинара

pre 7 meseci

Под хитно увести ове мере, а цигаре ставити цену минимум 1000 динара. Људи па Србија је у првих пет земаља на свету по проценту пушача. Иза нас су и Турци.

Mijaulepr

pre 7 meseci

@За ресторане се слажем... Ал кафану ми не дирај ? Кафана без дима није кафана...Хоћу ко човек да попијем пар вињака и испушим пар цигарета. Коме смета дувански дим нека и не долази у кафану..
(aca, 06. decembar 2023 11:08)
A ne decko, lepo ces da izadjes napolje, na kisi,kijametu,vetrometini pa se tamo napusavaj.

Gari Kvoter

pre 7 meseci

kafana bez dima!?
daj molim vas vise,preteruje se..
u mom komsiluku ima 4 kafica,jedan pored drugog bukvalno..jedan od njih bez dima lokal i bolje radi od ostalih..kult kafane ce se upropastiti a kod nas je to tradicija..ima dosta lokala bez dima pa idite tamo,manite se kafana,domaca kafa,dobra rakijica,cigare..stariji ljudi,cujes dobru pricu,istoriju neku pametnu.
ne razumem ljude kojima to smeta,pa idite u lokale gde je zabranjeno pusenje.

Bastakaramadafaka

pre 7 meseci

može i ovako, ajde vi koji pušite ne idite na mesta na kojima se ne puši!! a
(građanin opasnih namera, 06. decembar 2023 11:28)

Zašto tebi onda smetaju mesta u kojima ljudi mogu da zapale?
Pušači nikada nisu pozivali da se nepušačima ograniče slobode.

Decenije trovanja i stvaranja zavisnosti hoćete da iskorenite kaznama kojekakvim.
Čist fašizam na delu.

Мајкл Џондар

pre 7 meseci

Јаоооооо, хвлим те Боже. Моћи ће да се оде у ресторан или увече у клуб а да се не усмрдиш.

Јабучило

pre 7 meseci

За ресторане се слажем... Ал кафану ми не дирај ? Кафана без дима није кафана...Хоћу ко човек да попијем пар вињака и испушим пар цигарета. Коме смета дувански дим нека и не долази у кафану..
(aca, 06. decembar 2023 11:08)

А ја се као непушач озбиљног кафанског стажа потпуно слажем.

Kulov

pre 7 meseci

Bravo to ste trebali odavno, primer docedes priatelja Iz zapadne Europe na rucak u Srbiju . Ljudi pored tebe dok jedes puse kao ds nisu normalni. Stetno i nekulturno
(vuk, 06. decembar 2023 11:49


hahaha evo ja doveo prijatelja stranca, oduševio se. Ostao da živi u Srbiji. Kaze nikad bolju odluku nije doneo.

Bobi

pre 7 meseci

Kako može da kaže da je isto duvanski dim i dim od elektronske cigare?
Pa razlika je drastična.... bukvalno kao da u kući zapalite vatru (duvanski dim) ili da stavite vodu u šerpi da se kuva (dim od E-cigare)... da li se neko usmrdeo od toga što je recimo stavio čaj da se kuva?
Takođe i što se zdravlja tiče... E-cigare jesu u izvesnoj meri štetne, to stoji, ali bukvalno ni 5% koliko je duvan.

?

pre 7 meseci

80% ljudi koji sedi po kafanama,restoranima kafićima itd su pušači ja nisam al da vidim kako će to da izvede.....samim tim udarom udara i na ug.objekte posao,zaradu....to je ne moguće....
(Oki, 06. decembar 2023 10:57)

Ма није ваљда? Не иде се у ресторан да би се пушило.Како друге земље нису пропале или им није пропао туризам и угоститељство?

miki

pre 7 meseci

Zabrana pusenja na stadionima a ministarka govori o zatvorenim prostorima !!! Da li neko zna za neki zatvoreni stadion? Uzgred, kao bivsi dugogodisnji pusac smatram da je ovo ugrozavanje licne slobode. Najjednostavnije je da vlasnici kafica, restorana, kafana...

mile

pre 7 meseci

За ресторане се слажем... Ал кафану ми не дирај ? Кафана без дима није кафана...Хоћу ко човек да попијем пар вињака и испушим пар цигарета. Коме смета дувански дим нека и не долази у кафану..
(aca, 06. decembar 2023 11:08)
A ne decko, lepo ces da izadjes napolje, na kisi,kijametu,vetrometini pa se tamo napusavaj.
(Mijaulepr, 6. decembar 2023 11:20)

A ne deckonja, necemo mi nista. Samo cemo prestati da idemo u kafabe i restorane. Ovo je vec pokusano inace pa su sami ugostitelji strajkovali i izmenjen je zako, uvedeno je resenje o stolovima za pusace i neposace. Neki su probali da imaju takve kafice skroz bez dima. Moram li da napomenem da su svi do jednog zatvoreni? I kakve veze autobuska stajalista imaju sa zatvorenim prostorom

Zum

pre 7 meseci

Bravo to ste trebali odavno, primer docedes priatelja Iz zapadne Europe na rucak u Srbiju . Ljudi pored tebe dok jedes puse kao ds nisu normalni. Stetno i nekulturno
(vuk, 06. decembar 2023 11:49

Bato, odvedeš ga kući na ručak, a ne u kafanu.

MJS

pre 7 meseci

aca, 06. decembar 2023 11:08)
Momak,napravi ti sve to kod sebe u stanu,pa zovi u goste koga hoćeš!!!
Pišeš gluposti!!!! Pušači u Srbiji,nisu svesni svoje,drskosti i nekulture!!!
Puši čitav svet,ali tako bahat odnos pušača,prema ljudima koji ne puše i ne podnose pušači dim,nigde u svetu ne postoji!!!!!!!!!!
Nigde u svetu nijedna kafana,kafe ili restoran,nije zbog toga bankrotirao!!! To je čista demagogija i svi koji su negde u Evropi prošli tu priču, apsolutno mogu da potvrde!!!! Pa nije zabranjen alkohol i kafa,ako mora da se cigareta popuši u dvorištu!!!!!

commie

pre 7 meseci

u evropi nigde nije dozvoljeno pusenje sem napolju i to ne svuda.
(srdjan zrakic, 6. decembar 2023 11:46)

U Hrvatskoj je dozvoljeno. Evo kucam iz kafića uz kafu i cigaretu.

Dick

pre 7 meseci

Što samo cigare ? Zar alkohol nije štetan ? Kafa, a o masnim jelima i da ne govorim. Sve zabranite, pa neka ljudi sede u kafanama, piju vodu i bleje u zidove. Uz sve to tiha muzika, obavezno klasična, da ne iritira nervni sistem.

Pop

pre 7 meseci

KAFIĆ mora da se REGISTRUJE, kao kafić gde je DOZVOLJENO ili ZABRANJENO...

Pa ko gde voli-želi!

To je jedino pošteno, jer se svi pitaju, i većina odlučuje, bar za takve stvari...

Mile

pre 7 meseci

Pusaci su slabog karaktera. Zavisni su. Bez osecaja za druge. Za nista drugo nemaju pare, al za cigare mora da ima. Kad rade veliki deo radnog vremena trose na pusenje. Kao oni ne mogu bez toga. Placipicke obicne. Treba zabrana.

Gospodin

pre 7 meseci

U Makedoniji već duže od 10 godina zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima, ekstremno strogo ga sprovode i zamislite i dalje su pune kafane! Ajmo Dano, uvodi!

teah

pre 7 meseci

@Oki
80% ljudi u kaficima su pusaci jer gomila nepusaca ne zeli da se truje i usmrdi i pre bira da popije kafu ili ruca kuci. Bukvalno ne pamtim kada sammzadnji put otisao u kafic jer mi je duvanski dim nepodnosljiv. Garantujem da ne da restoranima i kaficima nece pasti promet, nego naprotiv.

Sasa Aleksijevic

pre 7 meseci

Nece to nista da promeni, izadjite malo iz Srbije pa pogledajte. Svi nocni klubovi restorani su puni i ako je zabranjeno pusenje. Tako da ta prica da ce da zatvore lokale ne pije vodu.

Nikola

pre 7 meseci

Ja nisam pusac i briga me ako neko pusi u mojoj blizini. Ako je tako zabraniti sporet na drva, jer to gore zadimi prostorijuva ništa manje štetno od duvanskog dima, čak je i gore jer vise zadimi.....
(dex, 06. decembar 2023 11:37)

Da je samo na drva, nego se još reklamiraju i prodaju razni peleti, kriketi ...!

MilutinX

pre 7 meseci

Ne, ti letiš napolje ako si bezobrazan/na. Sedim u odredjenoj kafani 30 godina. Nekakav antipušački taliban dođe i zahteva od gazde da se većina istera napolje. Hm, gazda oslonjen na šank sa cigaretom u rukama kaže... Bolje da ne pominjem. Idite ljudi u mlečne, express restorane, poslastičarnice. Ja tamo ne idem, ali idem u moju kafanu.

Bre!

pre 7 meseci

Smeta ti dim? Onda ne ides na mesta na kojima se pusi. Ali, tamo je dosadno? Pa, sta da ti radim, sedis sa istomisljenicima i uzivas. Sto se tice elektronskih, ta glupost je obicna vodena para, sa duvanom nema dodirnih tacaka.
(maxc, 6. decembar 2023 11:02)

Puse ti se cigare? Sedi kod kuce sa istomisljenicima i uzivate da duvate jedni drugima u nos. A ako ti je kod kuce dosadno, pa sta da ti radim?

Igor

pre 7 meseci

Uvek bih zabranu i za terase, tj. podelio na pusacki i nepusacki deo. Stolovi su zbijeni i bilo bi lepo biti odvojen na pusacki i nepusacki deo, zato sto dim ne ide na gore po 90 stepeni.
Jedva cekam da sednem u restoran i sutra nosim istu odecu, zato sto ne smrdi na dim.

Samo kažem

pre 7 meseci

Kao pušač apsolutno podržavam i pozdravljam ovu “moguću” odluku. Nemam nikakvo pravo da ugrožavam zdravlje drugih, ako već svesno ugrožavam svoje. Svako ko misli drugačije je samoživa i sebična osoba.

mico лозница

pre 7 meseci

možda nas pušača ima samo trećina ali mi vas ne diramo i ne pljujemo pa vas molim budite normalni i kulturni posebno koleginice penzionerko Danice.život nam je zagorčao Predrag Kon pa nemoj i ti.

vlajko

pre 7 meseci

Pušenje je svugde dozvoljeno ispred lokala, biće i kod nas, izvolite ispred na čist vazduh protegnite noge i zapalite, taman da malo proćaskate sa sapatnicima i istomišljenicima.

Sumadinac

pre 7 meseci

Konacno ! Potpuno ispravno , smanjiti trovanje dece , nepusaca , uticati na manju potrosnju duvana , spreciti pusenje u javnim ustanovama i mestima , najzad u kaficima i restoranima , da jedes i pijes sa merakom , a ne da se gusis i smrdis ko pepeljara

Mika

pre 7 meseci

Јуче са дететом уђем у леп локал, пожелео је да попије топлу чоколаду. Изашли смо као два твора. Јутрос он кашље, ја шлајм.
(?, 6. decembar 2023 11:27)

To vam je od tople čokolade. I mleko i procesovani čokoladni prah (pun toksina i rafiniranih šećera) izazivaju pojačano lučenje disajnih sekreta, a samim tim podstiču i kašalj i šlajm.

NNN

pre 7 meseci

Sto pre neka se uvede, kao sto je slucaj sa svim normalnim zemljama. Pusaci su jedni od najsebicnijih ljudi koji postoje, zarad licnog zadovoljstva (mada bih ja pre rekao zavisnosti) spremni su da ugroze zdravlje svih, od dece, porodice, prijatelja, bukvalno im nista nije sveto.

Putnik

pre 7 meseci

Pušač sam, ali podržavam ovaj zakon. Ionako zimi iz drugih razloga nemam nameru da sedim u zatvorenim prostorima, tako da se nadam da će zakon primorati ugostitelje da ulože u gasne lampe i grejalice da može da se sedi napolju u koliko-toliko provetrenim uslovima bez da udišemo ne samo duvanski dim već i isprdke raznoranih antimaskera i antivaksera, koji bi minimum da šire svoje prehlade za koje apsolutno nisam zainteresovan da ih fasujem. U Solunu ne postoji kafić bez grejanja spoljne bašte i uvek je delimično zatvoreno, delimično provetreno. Uglavnom zastakljeno do nekih 1,8m ili 2m, iznad toga pola metra vazduh pa suncobran. Nepušači sede u polu do tričetvrt praznim unutrašnjim prostorima, pušači u prepunoj bašti. Zadovoljni i jedni i drugi. I vuk sit i ovce na broju. (naravno, minus ludaci među nepušačima, koji bi svoje pušačko društvo da primoraju da sede zajedno sa njima, ali pod svojim uslovima, e to neće baš moći)

MNE

pre 7 meseci

Kod nas u CG je vec 3-4 godine ova zabrana na snazi.Bilo u pocetku malo price i sve se za par mjeseci zavrsilo.Sada cak ako inspektor osjeti dim kada udje u neki lokal moze da pise kaznu vlasniku.Ne mora nikoga da vidi da pusi.I sve se polako dovelo u red.

vuk

pre 7 meseci

Bravo to ste trebali odavno, primer docedes priatelja Iz zapadne Europe na rucak u Srbiju . Ljudi pored tebe dok jedes puse kao ds nisu normalni. Stetno i nekulturno

Jova

pre 7 meseci

Jedva čekam,posetite srpsko narodno pozorište u Novom Sadu,kao u pušnici je,ustanova kulture,stranci koji dođu,ne mogu da veruju kakva nekultura,osramotili su nas pušači ta sva vremena. Inspekcija dođe,obezbeđenje dojavi po zgradi i kada ode inspekcija sve ponovo.

MikeToronto

pre 7 meseci

Ja strastveni pusac koji živi u Torontu Kanada gledam to svaki dan I nekako smatram normalnim da nije ok pusiti u zatvorenom. Ovde je zakon takav da se u zatvorenom prostoru nigde ne pusi, pa čak ni u nekim stambenim zgradama koje su smoke free. Zabranjeno je pusiti I u bastama kafica I restorana. Da bih pusio moram da sam 2m od ulaza u ugostiteljske objekte ili 9m od ulaza u stambene zgrade ili 150m od skolske ustanove I čak 200m od bolnica. I verujte mi da svi to postujemo. Secam se da je bilo ne izdrzivo kada sam bio poslednji put u BG I to meni kao pusacu, totalno razumem kako je ne pusacima.
Svako dobro I veliki pozdrav iz Toronta.

mile

pre 7 meseci

Pušenje je svugde dozvoljeno ispred lokala, biće i kod nas, izvolite ispred na čist vazduh protegnite noge i zapalite, taman da malo proćaskate sa sapatnicima i istomišljenicima.
(vlajko, 6. decembar 2023 12:53)

Mnogo si pametan. A da ti udjes, narucis kafu, vodu ili sta pa lepo izadjes ispred da popijes to zajedno sa takvim pacenicima

466453

pre 7 meseci

U Švedskoj ukoliko pustite u bliskoj zoni ulaza u restoran, vlasnik restorana će platiti kaznu. On je odgovoran da drži zagađivače dalje od ulaza da din ne bi ulazio u objekat kad se otvaraju vrata.

Toni

pre 7 meseci

Podrska! Iqos je zlo, bravo za odluku da se i to djubre zabrani unutra!!!
(johny, 6. decembar 2023 10:55)

Zašto to kažeš, baš me zanima? Imaš li neka saznanja o specijalnoj štetnosti?

Павле

pre 7 meseci

Према једном истраживању, обављеном пре неколико година, тврдило се да су око 30% људи у Србији пушачи. Ако је тако, онда то значи да мањина намеће већини свој начин живота.
Такође, у једном великом граду, који се налази на "западу", једне суботње вечери, у једном локалу, сведочио сам да је локал био испуњен до последњег места, атмосфера је била радосна, љyди су се добро забављали, при чему је неколицина гостију изашла испред локал, задовољилa своју потребу за цигаретама, вратли су се унутра и наставили свој провод са друштвом.

Nikola N.

pre 7 meseci

u evropi nigde nije dozvoljeno pusenje sem napolju i to ne svuda.
(srdjan zrakic, 6. decembar 2023 11:46)

U Hrvatskoj je dozvoljeno. Evo kucam iz kafića uz kafu i cigaretu.
(commie, 6. decembar 2023 13:04)

Covek je rekao "u Evropi".

Djordje

pre 7 meseci

Kakvi prozori i otvori. Nema pusenja u zatvorenim prostorijama, bilo da su sa ili bez prozora, da li je u pitanju kafic, klub, kafana ili bilo koja druga prostorija. Ko hoce da pusi neka lepo izadje napolje i obavi to trovanje.

Realno

pre 7 meseci

U Crnoj Gori su to zabranili prije par godina i svi su se ‘brinuli’ kako ce prezivjeti ugostiteljski objekti i sta ce se desiti… Jedino sta se desilo je da se narod navikao i da se zivi normalnije i zdravije.

neo

pre 7 meseci

sve je manje ljudi koji pusi, recimo iz mog okruzenja vrlo vrlo malo ljudi pusi a ja imam 30godina. u restoranima kafanama itd gde nema dobre ventilacije bukvalno stvari ne mogu da izluftiram danima, pot kozu mi se uvuce...realno, jedina smo zemlja gde je jos uvek dozvoljneno pusenje u zatvorenom prostoru, ne znam sto vecito mora t3ramo neki inat i da se pravimo pametni, ne moze li majku mu da se izadje ispred ispusis cigaru vratis se, i to je to... svi koji preferiraju zimske sprotove nije im problen da odu napolje ili do wca samo je pusacima probem, ne razumem...

Ivan

pre 7 meseci

Ja kao pušač mislim da treba zabraniti pušenje u zatvorenom prostoru. Prosto nepušači nisu dužni da udišu dim. Mislim da je to pravedno. Ovo što u nekim zemljama zabranjuju i pušenje van na otvorenom prostoru, je čisto iživljavanje. Sa tim se ne slažem.

Pit

pre 7 meseci

Ko ne voli duvanski dim neka ide u kafanu gde se ne puši!!! Kratko i jednostavno
(Ivan, 6. decembar 2023 19:09)

Naravno, to i radim. Samo što ću sad imati mnogo veći izbor kafana.

srdjan zrakic

pre 7 meseci

ni to nije dovoljno, prepisite samo evropska resenja i ne pravite se pametni
u evropi nigde nije dozvoljeno pusenje sem napolju i to ne svuda.

Цврле

pre 7 meseci

Платформа, па можда закон... За најмање 2 , а највише 5 година. Дотле ће умрети још ко зна колико људи од последица пасивног пушења. Само полако, нема потребе за журбом.

Ivan

pre 7 meseci

Ja kao pušač mislim da treba zabraniti pušenje u zatvorenom prostoru. Prosto nepušači nisu dužni da udišu dim. Mislim da je to pravedno. Ovo što u nekim zemljama zabranjuju i pušenje van na otvorenom prostoru, je čisto iživljavanje. Sa tim se ne slažem.

Djorke

pre 7 meseci

Bacio sam to smece pre par godina, tako da me ovaj zakon ne dotice.

Nisam nacisto sta je dobro resenje, ali svakako zabrana na javnim mestima nije losa stvar, a ni nikad vidjeno. Sa druge strane bilo bi ok da i pusaci imaju gde da sednu, popiju pice itd bez da moraju da izlaze svako malo napolje i da dzudze ispod neke natstresnice.

Ok, zabranite, ali nije ok proterivati sa svih mesta ljude samo zato jer puse. Ostavite mogucnost da postoje kafici, restorani itd gde je moguce pusiti, i ratosiljajte se ovih glupih resenja gde imate stolove za pusace i stolove za nepusace u okviru istog prostora. To je kao da imas deo u bazenu gde je dozvoljena mala nuzda. Besmisleno.

Na primer u Holandiji je zabranjeno pusenje u kaficima/restoranima itd, tamo 2007-8, kroz zakon o zaposljavanju gde je pusenje zabranjeno jer ne smes svoje zaposlene izlagati duvanskom dimu. Momentalno su se pojavili mali kafici, dva-tri stola, gde je radio samo vlasnik (ne izlaze svoje zaposlene dimu jer je vlasnik jedini zaposleni). Ne znam da li je i dalje tako, ovo je davno bilo ali ok resenje donekle.

Pit

pre 7 meseci

Uzgred, kao bivsi dugogodisnji pusac smatram da je ovo ugrozavanje licne slobode.
(miki, 6. decembar 2023 12:37)

Koncept slobode nije taj da svako može da radi šta mu je volja. Tvoje slobode prestaju tamo gde počinju prava drugih. Tvoje pravo da zamahneš pesnicom prestaje tamo gde počinje moja brada. Tvoja sloboda da pušiš prestaje tamo gde počinje pravo drugih na svež vazduh.

Mike

pre 7 meseci

Ok, ako je poenta ne ugrozavati drugog, sta cemo onda sa zagadjenim vazduhom npr? Da li to znaci da treba zabraniti i automobile na ulicama, gradski saobracaj, toplane, elektrane, fabrike, zabraniti individualna lozista na drva i ugalj. Svi oni na isti nacin, dugorocno, ugrozavaju druge. Ima tu jos puno stvari koje treba dovesti u red. Nije bas sve tako crno/belo....

kuvar

pre 7 meseci

U Rusiji je svuda zabranjeno,mislio sam da ce mi smetati jer sam pusac i kako to piti kafu ili allohol bez cigare ali izadjes ispred zapalis,vratis se u lokal,nista strasno.
Ne smrdis na duvanski dim kad se vratis kuci kao da si u pusnici bio

Eureka

pre 7 meseci

Jasno je da duvanski dim šteti …
Osim sto svi podjednako isto zaudaramo na taj Duvan …I onda se javi kao neki nepušač kome to uopšte ne smeta?!?!?! Druze koga lažeš

rex

pre 7 meseci

Ljudi puse e cigare u bioskopima, to je vrhunac bezobrazluka. sto bi bilo i ok da mirise na neko voce sta znam, no oni ikos smrde na esenciju prdeza

Pera

pre 7 meseci

može i ovako, ajde vi koji pušite ne idite na mesta na kojima se ne puši!! a
(građanin opasnih namera, 6. decembar 2023 11:28)

Ne može :)

физио

pre 7 meseci

Браво Дано. Кад ништа друго ниси у стању да поправиш у здравству, ти забрани цигарете. А кокаин се на славама служи уз руску салату.

Bender

pre 7 meseci

Velika podrska! Jedan Pera voli da jede ali mu je muka od dima.
(Pera zdera, 06. decembar 2023 12:29)

Jedi kod kuće...
(Zum, 6. decembar 2023 14:41)

Ti puši kod kuće...

Bro

pre 7 meseci

Cilj ovog zakona treba da bude zaštita zapislenih u ugostiteljskim objektima - oni su primorani da budu tu i da tu budu dugo! Gosti mogu i da biraju, ali kome treba plata - on ne može!

Bob

pre 7 meseci

Kod mene u firmi, covek zadužen za kontrolu pusenja, prvi pusi u zatvorenom prostoru i svim kancelarijama i hodnicima, vi vas ga briga za to!

coa

pre 7 meseci

Što se tiče zatvorenog prostora pozdravljam uvođenje zabrane ali bih voleo da vidim kako će zabraniti i sprovoditi istu na stadionima....

466453

pre 7 meseci

Pusaci su slabog karaktera. Zavisni su. Bez osecaja za druge. Za nista drugo nemaju pare, al za cigare mora da ima. Kad rade veliki deo radnog vremena trose na pusenje. Kao oni ne mogu bez toga. Placipicke obicne. Treba zabrana.
(Mile, 06. decembar 2023 14:07)

Grešiš, pušači su ekstremno jakog odbrambenog karaktera, svoje slabosti obrću i krive druge za njih.
Do te mere da su iako vrlo svesni loših posledica pušenja zbog karaktera se ne odriču. Nipošto zbog zavisti. :D

Vesna

pre 7 meseci

Za vreme studija na FPNu, bilo je dozvoljeno pusenje i u amfiteatru. Predavanje 2h, bez pauze, vecina pusila,bolela me glava, pila saridone i ...postala pusac. Navikla se.I tako jednu noc,nas troje,usred noci, *skocilo* na jednu smrdljivu cigatetu*57*. Kod kuce,osetila sam da smrdim iz pluca i resim da ostavim.Ionako nisam pusila u kuci, mami je smetalo,pa sam i zabranila. Poneko se bunio, ali sam primenila ideju prijatelja iz Canade, gde su svi ukucani ostavili duvan i zabranili pusenje, jer je suprug/otac imao infarkt i tamo nece da ga lece, ako se ne cuva...U hotelima NO SMOKIG spratovi, zbog sistema klimatizacije. U Singapuru uvedena zabrana, prvo u klimatizovanim javnim, prostorijama, jos osamdesetih.Imam obicaj da kazem, da za odzak ima odzacara, ali za krvne sudove nema. Zidove mozete okreciti, pluca nikako. I saberite ~ bar 300,00 dnevno x10 dana=3000,00, x3= 9000.00 mesecno.x10 meseci 90.000.00 + jos 2 meseca 18.000,= 108.000,00 godisnje, minimum, to je oko .Ovo je minimum,preko 900 evra. svako neka sabere svoju cenu i da vidi gde je otislo letovanje, zimovanje, a za pocetak 1 kg jagoda. Tako se moja tetka zalila na cenu jagoda, a ja sam je pitala ~ koliko je 1 kutija cigareta i koliko ih ima u kutiji, koliko ima jagoda u 1kg? Deca udisu dim jos u maminom stomaku i kad se rode,dim je oko njih, posteljina u kojoj spavaju, igracke ... Znam jer je moj sin dobio igracku od one tetke sa pocetka,koja je smrdela na duvan.I tetka u 59 i mnogi drugi su otisli pre vremena.

navi

pre 7 meseci

haha..pa ova gdja je za penziju od 18 Decembra..
el.cigarete isto stetne kao i obicne..pa jel objavi to da vidimo ?rezultati?
vecina mesta u Eu dozvoljeno ona bi da bude br.1 ..haha

wer

pre 7 meseci

auu epskog li kmecanja "ubogih obespravljenih" pusaca,
ma e'o kamen ce da se rasplace nad vasom tuznom sudbinom...

sta kao zatvorice se kafane i resotrani,
ugostitelji ce poceti da umiru od gladi,
a nesrecni pusaci od tuge i osecaja odbacenosti?
ma daj!

jedino sto ce da se desi,
pusaci ce poceti da izlaze iz kafana i klubova na pljugicu,
sve ostalo ce ostati bukvalno isto isto,
kao sto i jeste u svim zemljama
koje su odavno skartirale duvan u zatvorenim prostorima

Toni

pre 7 meseci

kafana bez dima!?
daj molim vas vise,preteruje se..
u mom komsiluku ima 4 kafica,jedan pored drugog bukvalno..jedan od njih bez dima lokal i bolje radi od ostalih..kult kafane ce se upropastiti a kod nas je to tradicija..ima dosta lokala bez dima pa idite tamo,manite se kafana,domaca kafa,dobra rakijica,cigare..stariji ljudi,cujes dobru pricu,istoriju neku pametnu.
ne razumem ljude kojima to smeta,pa idite u lokale gde je zabranjeno pusenje.
(Gari Kvoter, 6. decembar 2023 14:40)

U Srbiji je status kafane u rangu sa statusom akademije nauka. Koliko god se ponosili time, to je pogrešno i štetno.

W

pre 7 meseci

Što samo cigare ? Zar alkohol nije štetan ? Kafa, a o masnim jelima i da ne govorim. Sve zabranite, pa neka ljudi sede u kafanama, piju vodu i bleje u zidove. Uz sve to tiha muzika, obavezno klasična, da ne iritira nervni sistem.
(Dick, 6. decembar 2023 14:26)

Osnovno nepoznavanje kulture i zivota uopste. Taj sto jede masno i pije alkohol ugrozava SAMO SEBE (sem ako ne sedne da vozi pijan). Cigaretama zagadjujete i ugrozavate zivot nepusacima, deci, trudnicama, zivotinjama, ali ste toliko arogantni da to uopste ni ne primecujete. Da li imate prava da pusite? Naravno, ali i OBAVEZU da time ne ugrozavate zdravlje drugih ...

demagogija

pre 7 meseci

Jedan sat rada automobilskih motora sa unutrašnjim sagorevanjem,
ekvivalentan je dimu od milion cigareta.

Kako apsurdno zvuče priče o čistom vazduhu u gradskoj sredini.

Kako se ministarka ne seti zdravlja mladih
kada im treba obezbediti mogućnost besplatnog bavljenje sportom bar do 12 ili 14. godine starosti?

Konačno

pre 7 meseci

Ja sam strastveni pusac i podržavam.
Jednostavno nije normalno da u restoranu zatvorenog tipa svi purnjaju a pored dece koji udisu taj dim.
Jako je nekulturno da drugi udisu taj dim a mogu da predpostavim kako nepusavima smrdi dim cigarete.
Ko ne moze da izdrži bec cigarete moze lepo da izadje napolje da popusi i da se vrati. Po ovom pitanju smo jako nazadni

sale06386

pre 7 meseci

A da pre nego donesete NOVI zakon ne rešite pušenje u zdravstvenim ustanovama po starom zakonu? Da,DA, puši se u Zdravstvenim ustanovama, samo se na to zatvaraju oči.

Бранка

pre 7 meseci

Кад би то сви могли да схвате, не бих ја морала у аутобусу гласно да вичем: "Забрањено пушење!" Одговор: "Ово је електронска..." Осим мене, нико не реагује.

466453

pre 7 meseci

Samo pravila o ventilaciji i sve je rešeno. ja platio ventilaciju 38.000€ i nikada se ne oseća dim u lokalu ili na garderobi.
(Jagodinac, 06. decembar 2023 12:40)

How Yes No:p Pa da me ubije promaja. :p

marko

pre 7 meseci

Velika podrska! Jedan Pera voli da jede ali mu je muka od dima.
(Pera zdera, 06. decembar 2023 12:29)

Jedi kod kuće...
(Zum, 06. decembar 2023 14:41)
Hvala vam na glasu.

Pusi kod kuce...

Tanja

pre 7 meseci

Ne znam zašto pušači misle da je samo njima gušt sedeti u kafani.
Pa i mi nepušači uživamo u piću, hrani i muzici, podjednako kao i pušači. Samo imamo jedan porok (koji direktno ugrožava i okolinu) manje.

rebro

pre 7 meseci

@Oki, u Češkoj je 2014. godine tadašnji predsednik Zeman koji je strastven pušač potpisao zakon uz obrazloženje "ako ja mogu da izdržim 3 sata bez cigarete onda može svako".
I od tad je u SVIM, ali SVIM zatvorenim prostorijama zabranjeno pušenje. I gle čuda nikome nije opao promet zbog toga.

Koji bre zakon

pre 7 meseci

Juče na liniji 59 vozač puši celom trasom. Na početnoj 505L ulazim u mini bus, unutra bazdi duvan kao u krčmi. Majstor i kolega izdimili unutra po jednu na terminusu, napolju bilo hladno.

rebro

pre 7 meseci

@MilutinX, i odeš ti tako na izlet u BErlin ili PRag i tamo zabranjeno pušenje u kafanama. Toči se pivo, ali cigareta jok.
I ti njima kažeš da ćeš da zapališ jer je to tvoje pravo, a panduri dođu dok nisi ni prvi dum povukao.

e

pre 7 meseci

Kakve cigare! One su mala maca! Da je srece da samo to udisemo. Napolju ne moze da se dise a ne unutra. Hrana otrovna... Ne mogu vise da pisem.

Dušan

pre 7 meseci

Pušenje je stravičan problem! Tim pre što smo na žalost među vodećima u Evropi! Govorim ovo kao bivši pušač, svestan koju sam grešku napravio dok sam bio mlad i bio pušač! Isto govorim i za alkohol, iako sam istu grešku pravio do pre 5 godina! Zašto se dičimo kafanama, kafom, rakijom i pušenjem? Zato što smo siromašna nacija, najviše siromašni praznom glavom! Pušenje nije problem samo u kafanama, kafićima, restoranima i ostalim zatvorenim prostorijama! Postalo je problem druženja! Nisi više drug ili kum, ako ćeš zabraniti pušenje u svom domu, jer ti je u prostorijama čist nezagađen vazduh, bez smrada duvanskog dima! Izgleda da zaista NEĆEMO da se odreknemo ove užasne navike! Mnogo je lepo kada ti neko dođe, i za sat vremena "druženja", on i njegova žena popuše jednu za drugom 30 cigareta, kada možeš nožem seći dim, suze ti oči, i neverovatno te guši! Nakon njihovog odlaska, sledi pranje svega, od zavesa preko prekrivača, i iznošenja svega što je povuklo duvanski smrad! Naravno, prozori moraju nekoliko dana ostati i po zimi pitpuno otvoreni, a pristorija potpuno neupotrebljiva! Užasavalo me je i u vreme dok sam bio pušač, toliki fanatizam kod većine pušača, da pale jednu za drugom, i da ne mogu bez cigarete ni 10 minuta! Teški fanatizam i zavisnost gora od drogiranja! Prilikom retkog odlaska kod "prihatelja", nakon vraćanja kući, sledi obavezno svlačenje na terasi, i obavezno tuširanje, jer i kosa postane kranje smrdljiva te se ne može tako u kuću, a naročito u spavaću sobu!

Живчани лик

pre 7 meseci

Слажем се и подржавам забрану пушења у затвореним просторијама (никотински сам зависник), али ова жена ће цео свој мандат да потроши на ствар коју јавност подржава 95%! Алооо!!! Решавај здраствени систем! Је л знате да је све теже и теже заказати преглед код одабраног доктора?? Ево пре сат времена сам сазнао да не могу код мог да закажем јер он више не ради у тој установи! Мислим, месец дана на "лактове" се провлачим, зато што нико не зна да ми каже ту информацију.

balkan boj

pre 7 meseci

Kod mene u firmi, covek zadužen za kontrolu pusenja, prvi pusi u zatvorenom prostoru i svim kancelarijama i hodnicima, vi vas ga briga za to!
(Bob, 6. decembar 2023 12:14)

Sta radi taj covek...ide i kontrolise da li svi u firmi uredno puse?

MIKULA

pre 7 meseci

Ljudi jel vama jasno šta znači zakon?!To znači da se odnosi na SVE!! Znači i na npr. pečenjare ili neke male, zabačene idzerice po zemlji gde sede samo alkosi sa cigarama (nije fensi i nema male dece) i svi se medjusobno truju. Ali upadne inspekcija i otkine gazdu kaznom!!! Opet kažem, ne svodi se svet na BG Vračar ili kafiće po centru vaših mesta i gradova. Ostavite pravo da svako izabere kako će raditi pa vi birajte onda gde idete. Ja ne idem u ,,kineski,, ,,tajlandski,, ,,italijanski,, restoran kada hoću da jedem pljeskavicu zaboga!!! Tako isto ne ulazim u lokal koji nema ,,domaću,, kafu ili je zabranjeno pušenje.

Petar

pre 7 meseci

Ako bude kao u EU odlicno.Dosta vise tog smrada.Em smrdis em trujes i sebe i sve oko sebe.Uvedite im dodatna izdavanja za zdravstveno, zasto bih novac koji mi otimaju na kraju bio potrosen na nekog ko je pušio o svom trošku i izazivao svesno sudbinu.Neka se i leči o svom trošku.Pušenje nije nasušna potreba nego licna odluka, izbor zato platite svoje lečenje.