Šta se dešava kada se poremeti bioritam?

Redovan noćni san, uz kvalitetnu ishranu i odgovarajuću fizičku aktivnost su najbolji načini da zaštitimo zdravlje i usporimo biološko starenje. Nesanica, smenski rad i „žrtvovanje noćnog sna“ zarad malo više slobodnog vremena su faktori rizika za razvoj bolesti vitalnih organa. Istraživači naglašavaju i vezu između smenskog rada, rizika od dijabetesa i depresije. Studija objavljena u časopisu The Journal of American Heart Association ispitivala je podatke 2.000 osoba starijih od 45 godina i potvrdila sumnje na koja su ukazala i prethodna istraživanja.

Izvor: eklinika.telegraf.rs
Pošaljite komentar
 1. A ko ce da leci ljude kojima pozli tokom noci? Ko ce da pripremi hleb i peciva da budu vec gotova u 5 ujutru? Ko razvozi namirnice do samoposluga? I gomila drugih nocnih sova zbog kojih sve ovo funkcionise. Lako je tudjim gloginje mlatiti, tako i ovi - lepo sto oni mogu da odrzavaju prirodni bioritam i onda jos ujutru nadju vremena i za vezbanje. Barem petina populacije koja povremeno ili stalno radi nocnu ne moze. Ali za njih ne postoje nikakve olaksice jer nijedan funkcioner ne radi nocnu, u suprotnom bi vec sutradan izbacili nove uslove.
  (nocna smena, 23. mart 2023 12:10)

  # Link komentara

 2. Ma, kod nas sve bolesno, inače, a i u najavi...

  ...ali ima gde nije, gde se zaspi pre ponoći, jer se vodi računa o deci, i mladima...

  ...i posle, uglavnom, budu pristojni ljudi, i bude dobro, i njima i okolini i državi...

  Sve smo mi to imali, i naše pametne glave, napisale i ostavile nam uputstva, šta je najbolje, najvrednije, ali neeee, dupeta i besna kola su bitna, puno para...
  (Pop, 22. mart 2023 02:06)

  # Link komentara

 3. Pa poremeti se bioritam.
  (kurajber, 22. mart 2023 00:19)

  # Link komentara