Nema više šetnje od jednog do drugog lekara zbog recepta: Raspisan tender za izradu aplikacije

Ministarstvo zdravlja raspisalo je tender za proširivanje funkcionalnosti modula za propisivanje lekova, što znači da će elektronske recepte za lekove na listama A, A1, D, kao i za MTP pomagala, moći da pišu i lekari specijalisti, a potom će ih, takođe elektronski, odobravati lekari opšte prakse.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. ne znam gde da postavim pitanje ,
  sta se desava sa privatnom praksom i lekar specijalista propise terapiju u privatnoj praksi a privarni i drzavni izjednaceni,
  u cemu
  (gradjanin, 28. septembar 2021 10:20)

  # Link komentara

 2. Pocelo pracenje…
  (Au, 27. septembar 2021 16:33)

  # Link komentara

 3. A, ono kada ti lekar specijalista napiše recept, odeš u apoteku, a oni kažu "pa taj lek se ne proizvodi već dve godine". Šta ćemo sa tim?
  (Jasna, 27. septembar 2021 16:33)

  # Link komentara

 4. "Cica"

  Da Vi znate gospodine koliko lekari opste prakse otkriju gresaka nacinjenih od strane specijalista, sto u domenu dijagnostike, sto u domenu terapije. Posebno lekari u DZ van velikih gradova, gde rade i kao pedijatri, i mrtvozornici, i hitna sluzba, i babice, i oftalmolozi, i internisti, psihijatri i dr. I na kraju su isto placeni kao i lekari opste prakse u velikim gradovima, koji vecinom rade administrativni posao i sve specijaliste imaju blizu. Secate li se onog uzasnog slucaja kada specijalisti nisu prepoznali upalu slepog creva kod mlade devojke koja je od iste na kraju i preminula? Samo lekar opste prakse je postavio tacnu dijagnozu na osnovu jednostavnog pregleda i uputio ju je dalje, a ni nekoliko hirurga, ni ginekolozi, ni psihijatri u tercijarnoj zdr ustanovi nisu potvrdili tu dijagnozu i devojka je na kraju preminula. Kad imate dobrog lekara opste prakse, koji se interesuje za pacijenta i koji je dobar dijagnosticar, specijalista je tu samo da potvrdi.
  (Stanko, 27. septembar 2021 16:16)

  # Link komentara

 5. Prestaću da pišem terapiju.
  Biće sledeći izveštaj: antibiotika po antibiogramu,antipiretika,polivitaminska potpora,rehiraciona i ostala internistička.
  specijalista
  (Domodedovo, 27. septembar 2021 15:50)

  # Link komentara

 6. Primera radi: Izabrani lekar opšte medicine uputi pacijenta zbog glavobolje kod prof. Dane Grujičić na spec. pregled, ona propiše terapju koju odobrava izabrani lekar, onda se on ne složi s profesorkom i zove je da traži dodatno pojašnjenje?! I onda prof. Dana nađe izabranog kolegu i zgura mu recept u usta!
  (Dr Vlada, 27. septembar 2021 15:08)

  # Link komentara

 7. I onda moraju da dodju u DZ, naprave guzvu na salteru, dodatni posao sestrama i sl...da bi platili 50 rsd participaciju...a kao modernizovali smo se?
  (marko, 27. septembar 2021 15:05)

  # Link komentara

 8. U vojnom zdravstvu sve isto kao pre 50 godina...
  (rassa, 27. septembar 2021 15:00)

  # Link komentara

 9. Specijalista da daje obrazloženje opštoj praksi.Pa ovaj da je razumeo ne bi ga slao kod specijaliste
  (Čiča, 27. septembar 2021 14:53)

  # Link komentara

 10. Prijavljem sam u Cacku a radim u BG-u vec 20 godina. Podstanar sam i nece gazde da me prijave. Za lecenje me ne primaju u BG-u kazu idi u Cacak . Onda idem u Cacak na pregled prepisu mi lekove koje mogu da podizem u BG-u svakog meseca u apoteci. Sada ako ovo uvedu znaci da bih morao da putujem za Cacak u apoteku svaki mesec. Eto povecanih troskova za autobuske karte.
  Treba ukinuti lokalne filijale i sve resiti na jednom republickom nivou da svi mogu svuda da se lece. Onda ce gradjani iz malih mesta moci da kupe autobusku kartu pa kod strucnja u BG na pregled. Ovako dobijaju manje strucne lekarske usluge i nemoguca je misija proci lekarsku komisiju i stici do BG-a a da te ovi u BG-u ne odbiju i ne kazu vrati se tamo odakle si dosao jer nece filijale da placaju medjusobno...
  (Aca, 27. septembar 2021 14:32)

  # Link komentara

 11. Samo u Srbiji lekar opste prakse ne moze da resi problem salje pacijenta kod specijaliste koji je jasno veci strucnjak i onda specijalista prepise terapiju, ali mu treba pristanak nekoga ko je manje strucan u tom delu. Sustina je da je sitem napravljen tako kako bi se pravile sto vece guzve i sto vise radnog stanovnistva odlazilo kod privatnika, ali je sada zbog kovida taj sistem pukao jer je bilo mnogostruko vise posla. Ej babe i dede i bolesni treba da prodju tri kruga pakla za samo jednu terapiju, izabrani lekar, specijalista, izabrani lekar i isto toliko saltera. Jasno ko dan da je to namerno zbog prebacivanja posla privatnicima.
  (Bljak, 27. septembar 2021 14:23)

  # Link komentara

 12. U CRO je ovako barem 10 godina. Bio sam zbog roditelja nekoliko meseci tamo prošle godine, nisam mogao da verujem kako sve dobro funkcioniše. Nazovete ordinaciju svog izabranog lekara, javi se sestra, vi joj kažete da ste ostali bez lekova, ona vam istog trenutka napravi elektronski recept i vi odete do bilo koje apoteke i uzmete svoje lekove. Takvu aplikaciju može da napravi svaki napredniji srednjoškolac, radi se samo o volji i interesima.
  (Rade, 27. septembar 2021 14:17)

  # Link komentara

 13. Kako će biti rešen problem komunikacije između izabranog doktora opšte prakse i specijaliste u privatnoj klinici? Da li će specijalista u privatnoj klinici smeti da izdaje recept? Zašto se pravi problem oko mesta podizanja lekova u odnosu na filijalu gde je izdan recept. Ja sam iz Beograda ali ću uskoro po 6 meseci provoditi u Arilju. Da li to znači da ću svakog meseca morati u Beograd da podižem lekove. Po svemu sudeći još jedan način trpanja para za loše projekte odabranima u džepove.
  (Nimark, 27. septembar 2021 14:10)

  # Link komentara

 14. Najzad.
  Uradite nešto i za bolovanja, više od pola pacijanata po domovima zdravlja čekaju lekare da im napišu recept i otvore/produže/zaključe bolovanje a oni ozbiljnije bolesni čekaju satima.
  (Izdaja, 27. septembar 2021 14:10)

  # Link komentara

 15. Deluje kao olakšavajuća okolnost medjutim postoji tu još pitanja. Šta ako izabrani lekar ode na bolovanje ili godišnji odmor, ko će onda odobriti recept koji je prepisao specijalista. Vidim da piše i ograničenje u daljini matične rfzo. Šta ako se neko nadje na odmoru ili poseti mnogo dalje od matičnog rfzo a dobije recept od lekara zbog nekog problema koji trenutno ima, kako će podići lek.
  (dare toma, 27. septembar 2021 14:08)

  # Link komentara

 16. ...коју вероватно студенти 2. године програмирања могу да одраде за пар стипендија, али као и за све у овој држави, неки батица ће да наплати масно. Живели!
  (qroprakticar, 27. septembar 2021 14:07)

  # Link komentara

 17. Sta ko ne koristi elektroniku moze da se slika Ovo je sve besmisleno odavno vec neidem kod izabranog lekara zbog ove pandemije Placam privatno lekara placam privatno vadenje krvi jer su u mom domu zdrsvlja odavno ukinuli labaratoriju i pre mnogo pre pandemija pa sad uskratite pa sad obezvredite te nase lekare sa tenderom elektronike Zasto je uskraceno rad labaratorije na medicini rada na Novom Beogradu Od tada vadim krv privatno zbog pojedini pametnjakovica Da mi deca neplate ja nebi mogla da se lecim
  ( Vera 27 septembar 14: 03 Bg 2021 )
  (vera.., 27. septembar 2021 14:03)

  # Link komentara

 18. Ovde ce neka "komsijska" firma da se razvali od para, a rezultat ce biti "maintenance in progress".
  (Grizli Adams, 27. septembar 2021 13:58)

  # Link komentara

 19. Parada gluposti koju će specijalisti zaobilaziti uz uvek valjan izgovor.
  (Milorad, 27. septembar 2021 13:55)

  # Link komentara