Treća doza - šta smo saznali do sada

Treća doza Sinofarmove vakcine odavno je u upotrebi u nekim zemljama, a u poslednje vreme sve više je najava naših stručnjaka da bi ovo pravilo uskoro moglo zaživeti i u Srbiji.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. @nevolem
  Kolega, odakle Vam podatak da ćelijskog imuniteta kod Sinofar, vakcine, kako Vi kažete "nema pa nema". Imate li da navedete neku studiju, koja decidno tvrdo ovo što Vi kažete. Stvaranje antitela je samo vrh piramide u kompleksnom imunom sistemu čoveka, ako organizam dođe u kontakt sa virusom, ili nekom njegovim segmentom, putem vakcinacije, sasvim je logično da se stvaraju obe vrste imuniteta. Čak je logično i da Sinofarm vakcina pruža i širi spektar antitelnog imunog odgovora, jer organizam dolazi u kontakt sa većim brojem "stranih" proteina, u odnosu na druge vakcine, koje su bazirane na elkspresiji samo S proteina. Tačno je da je slabiji antitelni imuni odgovor, kod starijih, prvenstveno muškaraca, ali i imuni sistem sa godinama polako gubi maksimum svoje funkcije. Mnogi strani prestižni članci tvrde suprotno, da i Sinofarm daje obe vrste imunog odgovora, te analize se mogu lako pronaći na odgovarajućim mestima. Dalje, ako i nema dovoljno antitela, ko garantuje da neće pokazati svoju funkciju ćelije tzv."imunološke memorije", i otpočeti sintezu specifičnih antitela, pri ponovnom kontaktu organizma sa patogenom. Protiv mnogih virusa, koji su sada svuda oko nas, kads biste proveravali antitela, njihov titgar bi bio 0, ali u slučaju infekcije, imuni sistem reaguje promptno, počinje sa sintezom antitela, i suprotstavlja se patogenu... Imuni sistem pamti kontakt sa stranim agensom odranije.
  (Saša, 14. maj 2021 07:54)

  # Link komentara

 2. primio Sinopharm sa roditeljima zajedno, posle 70 dana od doze 2. otac i ja smo dobili Covid, majka nije. Par dana pre toga moja antitela Igg 35, otac 0.19 (sve ispod 1 nedovoljno). tok bolesti potpuno isti, obojica početak bronhitisa, temperatura 37-39, obojica smo uzeli forteca x 2 dnevno tokom 10 dana i tokom 5 dana 1 dnevno i izlečili se. Da li bi se izlečili bez antibiotika ? Ne verujem, da li je vakcina pomogla? Jeste da oslabi bolest, da ne završimo u bolnici, ali opet smatram da bez antibiotika ne bi ostali živi. Bolest je toliko jaka da počnete kašljati i nekoliko minuta nemate daha, teško dišete.
  Treću dozu neću primiti, to može biti samo Sputnik ili Pfizer.
  (seljadin, 13. maj 2021 23:09)

  # Link komentara

 3. Teoretski je najbolja americka Novavax, posle je kineski Sinovac. To nisu vektorske vakcine bazirane na sintetičkim humanim plazmidima (mRNA) ili virus vektorima. Od ovih drugih je najbolja Pfizer-ova vakcina. Čini mi se da je Novavax najbolja jer se ubrizgava direktno S protein, ne menja se genom, i ne ubacuju se virusi koji su (valjda) inaktivirani.
  Kod inaktivisanih je problem sterilizacije, kada je količina zračenja dovoljna da ubije virus, a da ne promeni proteine koji treba da izazovu imunizaciju...
  Vektorske su problematične zbog sličnosti sa auto-vakcinama koje se koriste u alergologiji... da ne ulazim u detalje, valjda će se Covid završiti kraće od 2 godine.
  Sve ove vakcine su manje ili više pogrešne i to zato što insistiraju na imunizaciji neizmenjenim S proteinom... Da su tako pravljene vakcine od Velikih Boginja još uvek bi smo masovno umirali od njih!
  Zapravo, kada su izmišljene, one nisu trebalo tako da izgledaju, ali su otprilike presečene na pola razvoja, i to je to što sada imamo.
  Da li se iko seća te teorije dok je još bila skroz javna, pre 15 godina!? Da li je to naučna zajednica ili naučno pozorište!?
  Da se podsetimo: ćelije su trebale da prave antitela koja su mnogo efikasnija od onih koje bi sam organizam napravio, a ne antigene... tako je to tada bilo zamišljeno. Ideja IR kvantnih ogledala je zamrla, i to je to što imamo. Problem je što posle skoka antitela nastupa tolerancija, kao kod auto-vakcina...
  (Tri Tacke, 13. maj 2021 22:18)

  # Link komentara

 4. Onoliko doza kolimo bordovi farmako korporacija pozele profita naravno
  (V for Vendetta, 13. maj 2021 22:12)

  # Link komentara

 5. "Virusolog" i "mikrobiolog" Sekler:
  "Imam slučaj muškarca koji je devet puta merio antitela. Na ovaj način će se psihički umiriti. Zato sam i tražio da se daje i treća doza vakcine"

  - na osnovu jednog coveka projektovati primenu necega na celu naciju - za ovo treba biti ili bez mozga, ili bez obraza, ili zestoko placen.
  (Filip, 13. maj 2021 17:00)

  # Link komentara

 6. Molim da objavite komentar, vazno je. Ja ne znam dokle ce Gnjatovicka sakrivati podatke i govoriti neistine o celijskom imunitetu. Kod sinofarma ga nema pa nema. Ne znam sta mi je gore, da li to sto ne zna, a cela iole naucnija zajednica zna to, ili sto svesno i uporno govori neistinu o tome, a bome i o procentu onih koji nemaju antitela. Dakle, onih najmanje 20% (izvor Politika) koji nemaju antitela nemaju NIKAKVU zastitu. Dakle, u najboljem slucaju kineska vakcina stiti od smrtnog ishoda u 70 80 posto slucajeva. E sad koliko stiti od razboljevanja. Pa od tih 70 80 posto treba uzeti neki procenat (a ocito ne treba uzeti 76 od toga jer to je, jasno, nenaucni podatak), recimo 50%. Kineski izvori navode oko 20%. Strasno je sto se ovo moglo pretpostaviti kada je u pitanju inakrivisana vakcina ovakvog sastava. A cutalo se. Dakle, za vakcinisane Sinofarmom, obezbediti neku vakcinu koju deluje. I ozbiljno proveriti (ali neki ozbiljni naucnici ne ovi medijski eksponirani) kako, kada, koja, za koga...
  (nevolem, 13. maj 2021 15:57)

  # Link komentara

 7. Ja sam posle treće doze bio navučen.
  (Govorimo o drogiranju, zar ne?, 13. maj 2021 15:27)

  # Link komentara

 8. Ma bodi samo.U oko ako treba :-P.
  (For whom the bell tolls, 13. maj 2021 15:27)

  # Link komentara

 9. Načitasmo se prethodnih dana ovakvih tekstova i sve ok, tema je aktuelna, razumem. Mene zanima astrazeneka. Nigde ni slovca o njoj. Koliko brzo i efikasno razvija antitela, da li treba treća doza i sl. Ne mali broj građana (pogotovo u Beogradu) se njome vakcinisao, a ništa o njoj ne može da se pročita u ovakvim člancima. U čemu je štos ? Da li ovi stručnjaci iz INEP-a imaju šta da kažu i na tu temu ?
  (biće bolje, neko viče, 13. maj 2021 15:26)

  # Link komentara

 10. Sputnjik je napravio lajt verziju koja se dobija posle skoro pola godine....ko hoce....ili ko je prelezso i nece redovnu vakcinu
  (Sasa, 13. maj 2021 15:19)

  # Link komentara

 11. Kineske i Ruske vakcine u EU ne prolaze. Papirići Pantiću, crno na belo! To nedostaje.
  (čoveče ne ljuti se, 13. maj 2021 15:09)

  # Link komentara

 12. Sinofarm se pokazao vrlo tankim resenjem za starije ljude, ali to smo tek naknadno saznali, jer smo samo mi, Emirati, Bahrein, od januara davali Sinofarm.
  Fajzer - trecu dozu prave zbog novih sojeva, mada uveravaju da su dve doze dobre protiv indijskog, brazilskog, juznoafrickog i britanskog (u Srbiji najrasprostranjenijeg) soja.
  Znaci, nema potrebe za booster dozom Fajzera, najverovatnije. Ko je primio obe doze, zasticen je i protiv jacih sojeva, koji ce, posle britanskog, verovatno doci i ovde (indijski, brazilski).
  Inace, zastita od britanskog soja Fajzerom (revakcina) nije 95% nego 86%. Dakle, zaštita od jedne doze Fajzera protiv britanskog soja je (sa razvijenim antitelima recimo 18. dana od primanja prve doze) ... oko 50%.
  Protiv juznoafrickog soja, Fajzer (revakcina) ima manji procenat zaštite nego od britanskog.
  Sinofarm je bio macka u dzaku, sto ne znaci da je losa vakcina.
  Prosto, spora je, mnogo vremena treba za antitela, prodje voz dotle.
  Znam za nekoliko primera zarazavanja posle 2. doze Sinofarma.
  Ali mi nije jasno samo zasto je skuplja od, objektivno boljih, Fajzera i Sputnjika.
  Najveca enigma je što najmanje podataka ima upravo o Sinofarmu i to nije baš dobro.
  Mogu samo da nagadjam i da se nadam da je Sinofarm zastitio dobar deo populacije u Srbiji.
  Samo... svi koji su pojurili na pocetku ka Sinofarmu, ispostavlja se, bolje da su sacekali Fajzer, Sputnjik, pa i Astru (ovo vazi za starije od 55).
  (Arthur, 13. maj 2021 15:02)

  # Link komentara

 13. Laik sam ali zašto bih primio treću dozu kineske vakcine ako mi prve dve doze Sinofarma nisu pomogle?Ne verujem da bi pomogla i treća doza iste vakcine.Realnije je da bi neka druga bila od veće koristi.
  (Kalina je u pravu, 13. maj 2021 14:42)

  # Link komentara

 14. Svim ljudima koji dobiju 3. dozu treba dati bar još 3000 dinara jer su bez pristanka bili zamorčići i umesto vakcine primili placebo!

  A koji i posle toga budu prihvatli 4, 5.....12 treba uručiti orden za glupost!
  (ćurani su da maste supu, 13. maj 2021 14:34)

  # Link komentara

 15. He he pelcovani u ekstazi, stize im i treca doza.
  (salerno, 13. maj 2021 14:25)

  # Link komentara