Subota, 28.03.2020.

15:55

Rusija napravila preparat za lečenje od koronavirusa

Izvor: B92

Rusija napravila preparat za leèenje od koronavirusa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

slobinator

pre 4 godine

Hajte molim vas.Ozbiljne drzave nisu jos uvek uspele da naprave lek koji bi bio u funkciji,a Rusija ce.
(cica, 30. mart 2020 14:57)
otkuda tebi ideja da rusija nije ozbiljna država i ko si ti da o tome sudiš? to je teritorijalno najveća država sveta sa najvećim prirodnim bogatstvima od svih država koje smatraš za ozbiljne.pokušao je da je slomi i napolen i hitler i slomili su zube.drugo to je zajedno sa amerikom najveća vojna sila.dalje ruski naučnici su dali ogroman doprinos svetskoj nauci.raspitaj se negde ko su bili mendeljejev i lomonosov.hoćemo li malo o ruskim piscima,kompozitorima,vojskovođama,o gagarinu? takođe su velika sportska sila.zato i jesu na udaru ološa sa zapada.nisam baš neki naročit rusofil niti mi se dopada baš sve što radi putin,ali napisati da rusija nije ozbiljna zemlja je budalaština

Eldorado

pre 4 godine

Čitam komentare i ništa mi nije jasno. Ovoliko ismevanja i mržnje prema Rusiji nema ni u Poljskim ni u Američkim medijima.
Može li mi neko objasniti o čemu se radi?
Molim da mi se objavi komentar, ne podstiče diskriminaciju za razliku od ostalih.

Nebo

pre 4 godine

Ko zna osnove razvoja lekova, jasno mu je da za to jednostavno do sada nije bilo dovoljno vremena. Praksa ukazuje da raznorazne hemikalije sporadicno mogu da pomognu pojedincima u raznoraznim situacijama, ali to nisu lekovi za siroku upotrebu. Zato i postoji naucni metod koji se bazira na velikim brojevima, protokolima, uzorcima, preciznim merenjima. Nekad moze malo da se prilagodi situaciji, ali minimum mora da se ispostuje. Znaju to ruski naucnici dobro, medju njima ima vrhunskih strucnjaka. Zao mi je sto se njihov rad koristi za jalovu propagandu.
Posle ovoga, jos manje verujem zvanicnim brojevima zarazenih i umrlih u Rusiji. U krajnjoj liniji, to je zemlja u kojoj je svim silama prikrivan pomor indigenog stanovnistva na severu od antraksa kada se permafrost otopio.
Sa druge strane, Remdesivir je makar dokazano neskodljiv, iako se nije pokazao kod ebole. Ali u ovom makar mogu da ubrzaju studije, dok god su ispostovani standardi.
Plus, virus je vec izmutirao u nekoliko sojeva.

fabrika lažnih vesti

pre 4 godine

Vidim da ima dosta ljudi koji su provalili kako ruska propaganda funkcioniše.Na žalost i dalje smo u OGROMNOJ manjini u srbiji.

Nm

pre 4 godine

Hehe, Rusi ne mogu da naprave poštenu peglu ili frižider, a da naprave lek protiv virusa. Kako je cena nafte zaronila na 28 dolara, vratit će i Krim, jer će im to održavanje biti previše skupo.

Brat sa Prištinskog aerodroma

pre 4 godine

Bravo braćo Rusi, Uspeli ste , da upakujete u kinesko pakovanje i stavite to sve na ćirilicu, američki lek , sjajna inovacija ko kinezi jbte!

zardoz

pre 4 godine

Ko zna koliko je Rusija doprinela svetskoj nauci, industriji i umetnosti verovatno ne ismeva ovu vest. Ostali mogu da se šegače uz pomoć svoga neznanja.

Pit

pre 4 godine

alo ljudi, virus sa simptomima gripa, na desetine smo takvih prelezali tako da nemoguce je da je tesko naci lek.
(ledenjak, 30. mart 2020 10:29)

Jedini lek danas je da ga prelezis i tako dobijes imunitet. Problem je sto je za mnoge smrt nuspojava. Nema pravog leka dok se ne napravi vakcina. Do tada, testiranje je jedini nacin da se virus stavi pod kontrolu - da se odvoje zdravi od zarazenih. Vec postoje testovi koji za 5 min otkrivaju da li je neko zarazen, ali ko zna kad ce to stici u Srbiju.

mile na krilima pelikana

pre 4 godine

ruski naucnici nasli lek za koronu!
u jednu casu mlake vode stavis sodu bikarbonu i sok limete - nikako limuna. i onda sedis tako jedno 4-5 nedelja u kuci i mesas kasicicom. onda popijes i nije ti nista!

acA

pre 4 godine

Da li je lek testiran, da li ima nuspojave i da li je opasan po pacijenta?
(Cale, 30. mart 2020 09:22)
testiran.
nema nuspojava.
nije opasan po pacijenta.

"lek" ništa ne radi sem što će se prodavati u srbiji.
po bratskoj ceni.

Džoni

pre 4 godine

Da je ovo tačno ne bi bila ova vest na dnu stranice, nego bi bila udarna u svim mogućim medijima na Svetu? To je isto kao kad po milioniti put objave da su našli lek za rak, a vest čitamo u rublici lepota i zdravlje i to kao dvadesetu po redu.

Mozzart

pre 4 godine

Od počekta se govori da krivca za virus tražimo među onima koji će prvi ponuditi lek
(Proka, 30. mart 2020 09:29)
Gorki list, leci garantovano. Znaci, ja sam krivac.

Bane

pre 4 godine

Bravo ako stvarno efikasno radi i bez kontraindikacija! Kad se ocekuje pravljenje i distribucija?
(zvekete, 30. mart 2020 09:40)

O ovome će verovatno biti komentara. Teško je napraviti bilo kakvu vrstu antivirusnog leka bez nekog vida kontraindikacija. Bakterije su jednoćelijski organizmi, i oni žive u telu domaćina, virusima treba ćelija domaćina, i antivirusni lekovi uglavnom gađaju ćelisjki metabolizam samog pacijenta i onda uvek postoje kontraindikacija, zato i nemamo nekih efikasnig antivirusnih respiratornih lekova.

Stojke

pre 4 godine

Meflokin je antimalarik stvoren u Americi jos '70-ih, ne pise nista realno o ovome da li su ista menjali i sl. Poznat je kao vrlo efikasan lek protiv malarije ali nekada ima vrlo nezgodne neuroloske kontraindikacije (tinitus, gubitak ravnoteze, vrtoglavica, epi-napadi).
I onaj Hlorokin fosfat i Hidrohlorokin su isto antimarijski lekovi i koriste ih uglavnom u kombinaciji sa Azitromicinom (antibiotik) za COVID-19. Izgleda da popravljaju sanse za povoljan ishod, ali nisu toliko uspesni da bi ih nazivali lekom za ovu bolest.
Daj boze da ova kombinacija sa Meflokinom daje bolje rezultate, ali sam vrlo skeptican. Takodje sam 99% siguran da su i drugi vec probali ovu kombinaciju od Kineza pa na dalje.

Low Key Lyesmith

pre 4 godine

I još nešto - ukoliko je vest tačna, zašto nisu objavili formulu leka? Proglasili formulu za, pa, public domain i omogućili tako svima da ga prave? Mislim, s obzirom na aktualnu situaciju, i posledice koje pandemija ima, to bi bilo jedino ispravno i jedino humano. To važi za svakoga ko pronađe apsolutno učinkovit lek.

ShaDe

pre 4 godine

Meflokin je lek sa jakim neželjenim efektima u vidu audio-vizuelnih halucinacija,razdražljivosti,insomnie...Nadam se da će derivat tog leka biti bolji.. Iskustvo koje imam sa meflokinom je lično iz perioda boravka u Africi pre 5 god

Federerov sledbenik

pre 4 godine

Ako je istina ima da se obogate.
(Marko, 30. mart 2020 09:48)

Proizvođači respiratora se ovih dana bogate. Eno Donald odrešio kesu za 30.000 respiratora, ne pita za cenu. A njegova kesa je mnogo veća i punija nego kese Balkanske sirotinje...Ne možemo mi da se nadmećemo sa amerikancima u licitaciji.

Sale

pre 4 godine

Ako se i ispostavi da je to stvarno lek teško da će se primenjivati još negde osim Rusije. Jer prvo mora da ga odobri SZO koja je pod direktnom kontrolom Amera. A SZO to neće odobriti jer time uništava profit američkoj farmakomafiji koja najverovatnije već ima vakcine. Mislim da je sve oko ovog virusa dignuto na najviši nivo (opravdano ili ne pokazaće vreme) samo da bi se nabila cena budućoj vakcini i propisalo da svi stanovnici na Zemlji moraju da je prime. Ako ne prime onda nema putovanja, kod lekara, ... Kao kod nas ako decu ne vakcinišete čudotvornom MMR vakcinom. Možda cena vakcine neće biti nešto značajno velike ali u igri su veliki brojevi.

Nobelic

pre 4 godine

Zelim od srca da to Rusima stvarno uspije i da na vreme sprece jos vecu
katastrofu u svetu.
Verujem, da bi zapad odmah ukinuo sve sankcije Rusiji i priznao da je
KRIM ruska teritorija. Ujedno bi trebalo bez okljevanja da budu jedini
kandidati za Nobelovu nagradu za medicinu 2020.

Cinique

pre 4 godine

Nadam se da su imali vremena da ispitaju kontraindikacije
(Miki, 30. mart 2020 09:28)
S obzirom da je lek razvijan za potrebe američke vojske u vijetnamskom ratu, reklo bi se da je bilo dovoljno vremena. Jedino nije sasvim sigurno da pomaže u ovom slučaju.

A provera

pre 4 godine

Nije baš tako rečeno! Napravljeno je ali pretstoji dugotrajno ispitivanje da bi se primenilo na ljudima, što je u skladu i sa ostalim lab po svetu. Osim da se krene bez ispitne procedure koja je dosta komplikovana, pa šta bude!

Malkom

pre 4 godine

I Iranci su pre 4 dana napravili neki lek na bazi matičnih ćelija. Početna testiranja na bolesnicima su bila stopostotno uspešna. Ne znam koja je procedura dok se odobri lek za masovnu upotrebu.

DrSofronijeTheGreat

pre 4 godine

Ko se iole razume u medicinu ili se smeje ili se pita koje ovde lud? S obzirom da navode da lek ima imunosupresivna dejstva (u prevodu stopira vas organizam da se sam bori protiv stranih tela - svi mikroorganizmi poput virusa, bakterija itd.) da bi sprecio upalne procese (ovaj deo ima smisla). Ali smanjivanjem imuniteta virus ce vas bukvalno pojesti, a pride cete dobiti takozvane suprainfekcije drugim agensima, npr. nekom bakterijom. Tako da ovo sto ovde pise je totalni nonsens.
Svasta u danasnje vreme moze da se procita...

Marko

pre 4 godine

Ja ne znam, je l vi citate vest ili sta? To je isti lek u sustini, antimalarik, hlorokin ili kako se vec zove. I nasa Galenika ce poceti da ga proizvodi, ako bude trebalo.

superminimum

pre 4 godine

Da li je lek testiran, da li ima nuspojave i da li je opasan po pacijenta?
(Cale, 30. mart 2020 09:22)

Ja sam ga testirao na sebi vise puta (pricam za meflokin) i potrvrdjujem da nije opasan :)

E sad ako su dodali jos nesto onda ne znam... Uglavnom ovaj meflokin je lek za malariju i efikasan je u tom polju...

Simeon

pre 4 godine

Da li je lek testiran, da li ima nuspojave i da li je opasan po pacijenta?
(Cale, 30. mart 2020 09:22)
Lek je star, razvijen kao bezbedniji od hlorokvina, ali nije u upotrebi jer izaziva psihičke smetnje, halucinacije, depresivnost... dakle ništa što ne može votka da sanira.

Jedini stvarno efikasan lek protiv svih upala koje izaziva virus korone je prirodni lek od mrazovca, od semena, lukovice i samog cveta te biljke. Ali taj "babski" lek ne može da se proizvodi masovno kao sintetički lekovi, a kao što mu i ime kaže, sazreva tek sa prvim mrazevima. Inače taj divlji cvet je dosta rasprostranjen i po Evropi i vrlo otrovan, lek od njega se nekada spravljao po vrlo strogoj proceduri.

Djordje

pre 4 godine

Faza ispitivanja sledi i traje 6 meseci. Tako da testiran lek neće uskoro da se nađe na tržištu.
Ako je verovati javnim informacijama, ovo je prvi lek za koronu koji stigao do ove faze, ispitivanja i testiranja.
U mnogo laboratorija širom sveta se rade ova istraživanja, Rusi su evo prvi koji su završili ovu fazu i imaju da kažemo "demo" varijantu leka koja treba da se testira i ako prođe, pušta se na tržište.
Završili su istraživanje i sad idu na testiranje. Videćemo.
Ima jedna bitna stvar. Rusija je prvi komšija Kine, pratili su oni od početka šta se dešava u Kini. Ako su sada završili ovu prvu fazu znači da su počeli mnogo ranije ovo istraživanje.

Petar

pre 4 godine

Preparat ili lek? To su dve veoma razlicite stvari. Recimo, Nivea krema za lice je preparat, dok je Hidrohlorokvin lek. Sa kremom mozete tretirati suvu kozu lica, a sa Hidrohlorokvinom malariju. To sto su Ruski naucnici napravili je verovatno na bazi hlorokvina i najverovatnije olaksava tretiranje simptoma COVID-19 virusa. Cisto sumnjam da je lek. Jedini lek protiv ove posasti je vakcina.

Milan Indjija

pre 4 godine

Nemacka, Francuska i jos mnoge drzave rade na vakcini i imaju uspeh, ali to se ne sme nikako odmah pustiti u promet. Tek tada krecu provere na nezeljene efekte, a to traje i godinu dana. Tako da ne mislite da samo Rusija ima uspeh. Cak sta vise, Nemacka je bila prva koja je u tome dobila pozitivne rezultate.

Perica

pre 4 godine

Jedino ameri imaju test koji je 100% tacan za korona virus. Tacnost kineskog je 50%, zbog cega su ga spanci i italijani pre par dana odbacili, jer su primetili porast broja obolelih posle testiranja.
Rusi su do sada lazirali podatke, videcemo kako ce se izboriti sa velikim naletom zarazenih.

TecHiFi

pre 4 godine

Lečiti zaraženog virusom sa imunosupresivom (!!?) je potpuno suludo. Zato i jeste ovolika smrtnost. Ne ubija korona toliko koliko terapija.

Beograđanka

pre 4 godine

Nema leka koji nema kontraindikacije. I aspirin ih ima. Nista sto izlazi iz fabrike ne moze biti apsolutno dobro za coveka jer covek je deo prirode i nije napravljen u fabrici. Ali sta da se radi, daj sta das.

boban

pre 4 godine

Ruska federalna agencija za biomedicinu na svom sajtu je potvrdila da je pronašla da je lek Meflokvin efikasan u lečenje korona virusa. Ako niste znali, to vam je jedna od najboljih institucija za istraživanje u celom svetu i sigurno ne bi tvrdili nešto ne provereno.

Sloba

pre 4 godine

Sad znamo gde će Nobelova nagrada za medicinu. Do sada niko nije pronašao lek za bilo koji virus već se čekalo na vakcine. Ili je možda i ovo samo ....

janko

pre 4 godine

Naravno da postoji lek i da su Rusi bili odavno pripremljeni za ovakva globalna desavanja.Nazalost ostatak sveta ne prihvata nista Rusko iako je spas za milione zivota.

Зизе

pre 4 godine

Варијанта хлорокина, произведена још седамдесетих за америчку војску, намењена за борбу против маларије резистентне на хлорокин. Нису га Руси измислили.

Sloba

pre 4 godine

Sad znamo gde će Nobelova nagrada za medicinu. Do sada niko nije pronašao lek za bilo koji virus već se čekalo na vakcine. Ili je možda i ovo samo ....

janko

pre 4 godine

Naravno da postoji lek i da su Rusi bili odavno pripremljeni za ovakva globalna desavanja.Nazalost ostatak sveta ne prihvata nista Rusko iako je spas za milione zivota.

mile na krilima pelikana

pre 4 godine

ruski naucnici nasli lek za koronu!
u jednu casu mlake vode stavis sodu bikarbonu i sok limete - nikako limuna. i onda sedis tako jedno 4-5 nedelja u kuci i mesas kasicicom. onda popijes i nije ti nista!

acA

pre 4 godine

Da li je lek testiran, da li ima nuspojave i da li je opasan po pacijenta?
(Cale, 30. mart 2020 09:22)
testiran.
nema nuspojava.
nije opasan po pacijenta.

"lek" ništa ne radi sem što će se prodavati u srbiji.
po bratskoj ceni.

Džoni

pre 4 godine

Da je ovo tačno ne bi bila ova vest na dnu stranice, nego bi bila udarna u svim mogućim medijima na Svetu? To je isto kao kad po milioniti put objave da su našli lek za rak, a vest čitamo u rublici lepota i zdravlje i to kao dvadesetu po redu.

Stojke

pre 4 godine

Meflokin je antimalarik stvoren u Americi jos '70-ih, ne pise nista realno o ovome da li su ista menjali i sl. Poznat je kao vrlo efikasan lek protiv malarije ali nekada ima vrlo nezgodne neuroloske kontraindikacije (tinitus, gubitak ravnoteze, vrtoglavica, epi-napadi).
I onaj Hlorokin fosfat i Hidrohlorokin su isto antimarijski lekovi i koriste ih uglavnom u kombinaciji sa Azitromicinom (antibiotik) za COVID-19. Izgleda da popravljaju sanse za povoljan ishod, ali nisu toliko uspesni da bi ih nazivali lekom za ovu bolest.
Daj boze da ova kombinacija sa Meflokinom daje bolje rezultate, ali sam vrlo skeptican. Takodje sam 99% siguran da su i drugi vec probali ovu kombinaciju od Kineza pa na dalje.

zardoz

pre 4 godine

Ko zna koliko je Rusija doprinela svetskoj nauci, industriji i umetnosti verovatno ne ismeva ovu vest. Ostali mogu da se šegače uz pomoć svoga neznanja.

Perica

pre 4 godine

Jedino ameri imaju test koji je 100% tacan za korona virus. Tacnost kineskog je 50%, zbog cega su ga spanci i italijani pre par dana odbacili, jer su primetili porast broja obolelih posle testiranja.
Rusi su do sada lazirali podatke, videcemo kako ce se izboriti sa velikim naletom zarazenih.

boban

pre 4 godine

Ruska federalna agencija za biomedicinu na svom sajtu je potvrdila da je pronašla da je lek Meflokvin efikasan u lečenje korona virusa. Ako niste znali, to vam je jedna od najboljih institucija za istraživanje u celom svetu i sigurno ne bi tvrdili nešto ne provereno.

Bane

pre 4 godine

Bravo ako stvarno efikasno radi i bez kontraindikacija! Kad se ocekuje pravljenje i distribucija?
(zvekete, 30. mart 2020 09:40)

O ovome će verovatno biti komentara. Teško je napraviti bilo kakvu vrstu antivirusnog leka bez nekog vida kontraindikacija. Bakterije su jednoćelijski organizmi, i oni žive u telu domaćina, virusima treba ćelija domaćina, i antivirusni lekovi uglavnom gađaju ćelisjki metabolizam samog pacijenta i onda uvek postoje kontraindikacija, zato i nemamo nekih efikasnig antivirusnih respiratornih lekova.

Pit

pre 4 godine

alo ljudi, virus sa simptomima gripa, na desetine smo takvih prelezali tako da nemoguce je da je tesko naci lek.
(ledenjak, 30. mart 2020 10:29)

Jedini lek danas je da ga prelezis i tako dobijes imunitet. Problem je sto je za mnoge smrt nuspojava. Nema pravog leka dok se ne napravi vakcina. Do tada, testiranje je jedini nacin da se virus stavi pod kontrolu - da se odvoje zdravi od zarazenih. Vec postoje testovi koji za 5 min otkrivaju da li je neko zarazen, ali ko zna kad ce to stici u Srbiju.

Cinique

pre 4 godine

Nadam se da su imali vremena da ispitaju kontraindikacije
(Miki, 30. mart 2020 09:28)
S obzirom da je lek razvijan za potrebe američke vojske u vijetnamskom ratu, reklo bi se da je bilo dovoljno vremena. Jedino nije sasvim sigurno da pomaže u ovom slučaju.

Federerov sledbenik

pre 4 godine

Ako je istina ima da se obogate.
(Marko, 30. mart 2020 09:48)

Proizvođači respiratora se ovih dana bogate. Eno Donald odrešio kesu za 30.000 respiratora, ne pita za cenu. A njegova kesa je mnogo veća i punija nego kese Balkanske sirotinje...Ne možemo mi da se nadmećemo sa amerikancima u licitaciji.

Mozzart

pre 4 godine

Od počekta se govori da krivca za virus tražimo među onima koji će prvi ponuditi lek
(Proka, 30. mart 2020 09:29)
Gorki list, leci garantovano. Znaci, ja sam krivac.

Milan Indjija

pre 4 godine

Nemacka, Francuska i jos mnoge drzave rade na vakcini i imaju uspeh, ali to se ne sme nikako odmah pustiti u promet. Tek tada krecu provere na nezeljene efekte, a to traje i godinu dana. Tako da ne mislite da samo Rusija ima uspeh. Cak sta vise, Nemacka je bila prva koja je u tome dobila pozitivne rezultate.

ShaDe

pre 4 godine

Meflokin je lek sa jakim neželjenim efektima u vidu audio-vizuelnih halucinacija,razdražljivosti,insomnie...Nadam se da će derivat tog leka biti bolji.. Iskustvo koje imam sa meflokinom je lično iz perioda boravka u Africi pre 5 god

Зизе

pre 4 godine

Варијанта хлорокина, произведена још седамдесетих за америчку војску, намењена за борбу против маларије резистентне на хлорокин. Нису га Руси измислили.

Low Key Lyesmith

pre 4 godine

I još nešto - ukoliko je vest tačna, zašto nisu objavili formulu leka? Proglasili formulu za, pa, public domain i omogućili tako svima da ga prave? Mislim, s obzirom na aktualnu situaciju, i posledice koje pandemija ima, to bi bilo jedino ispravno i jedino humano. To važi za svakoga ko pronađe apsolutno učinkovit lek.

Sale

pre 4 godine

Ako se i ispostavi da je to stvarno lek teško da će se primenjivati još negde osim Rusije. Jer prvo mora da ga odobri SZO koja je pod direktnom kontrolom Amera. A SZO to neće odobriti jer time uništava profit američkoj farmakomafiji koja najverovatnije već ima vakcine. Mislim da je sve oko ovog virusa dignuto na najviši nivo (opravdano ili ne pokazaće vreme) samo da bi se nabila cena budućoj vakcini i propisalo da svi stanovnici na Zemlji moraju da je prime. Ako ne prime onda nema putovanja, kod lekara, ... Kao kod nas ako decu ne vakcinišete čudotvornom MMR vakcinom. Možda cena vakcine neće biti nešto značajno velike ali u igri su veliki brojevi.

Eldorado

pre 4 godine

Čitam komentare i ništa mi nije jasno. Ovoliko ismevanja i mržnje prema Rusiji nema ni u Poljskim ni u Američkim medijima.
Može li mi neko objasniti o čemu se radi?
Molim da mi se objavi komentar, ne podstiče diskriminaciju za razliku od ostalih.

DrSofronijeTheGreat

pre 4 godine

Ko se iole razume u medicinu ili se smeje ili se pita koje ovde lud? S obzirom da navode da lek ima imunosupresivna dejstva (u prevodu stopira vas organizam da se sam bori protiv stranih tela - svi mikroorganizmi poput virusa, bakterija itd.) da bi sprecio upalne procese (ovaj deo ima smisla). Ali smanjivanjem imuniteta virus ce vas bukvalno pojesti, a pride cete dobiti takozvane suprainfekcije drugim agensima, npr. nekom bakterijom. Tako da ovo sto ovde pise je totalni nonsens.
Svasta u danasnje vreme moze da se procita...

fabrika lažnih vesti

pre 4 godine

Vidim da ima dosta ljudi koji su provalili kako ruska propaganda funkcioniše.Na žalost i dalje smo u OGROMNOJ manjini u srbiji.

slobinator

pre 4 godine

Hajte molim vas.Ozbiljne drzave nisu jos uvek uspele da naprave lek koji bi bio u funkciji,a Rusija ce.
(cica, 30. mart 2020 14:57)
otkuda tebi ideja da rusija nije ozbiljna država i ko si ti da o tome sudiš? to je teritorijalno najveća država sveta sa najvećim prirodnim bogatstvima od svih država koje smatraš za ozbiljne.pokušao je da je slomi i napolen i hitler i slomili su zube.drugo to je zajedno sa amerikom najveća vojna sila.dalje ruski naučnici su dali ogroman doprinos svetskoj nauci.raspitaj se negde ko su bili mendeljejev i lomonosov.hoćemo li malo o ruskim piscima,kompozitorima,vojskovođama,o gagarinu? takođe su velika sportska sila.zato i jesu na udaru ološa sa zapada.nisam baš neki naročit rusofil niti mi se dopada baš sve što radi putin,ali napisati da rusija nije ozbiljna zemlja je budalaština

TecHiFi

pre 4 godine

Lečiti zaraženog virusom sa imunosupresivom (!!?) je potpuno suludo. Zato i jeste ovolika smrtnost. Ne ubija korona toliko koliko terapija.

Petar

pre 4 godine

Preparat ili lek? To su dve veoma razlicite stvari. Recimo, Nivea krema za lice je preparat, dok je Hidrohlorokvin lek. Sa kremom mozete tretirati suvu kozu lica, a sa Hidrohlorokvinom malariju. To sto su Ruski naucnici napravili je verovatno na bazi hlorokvina i najverovatnije olaksava tretiranje simptoma COVID-19 virusa. Cisto sumnjam da je lek. Jedini lek protiv ove posasti je vakcina.

Marko

pre 4 godine

Ja ne znam, je l vi citate vest ili sta? To je isti lek u sustini, antimalarik, hlorokin ili kako se vec zove. I nasa Galenika ce poceti da ga proizvodi, ako bude trebalo.

Djordje

pre 4 godine

Faza ispitivanja sledi i traje 6 meseci. Tako da testiran lek neće uskoro da se nađe na tržištu.
Ako je verovati javnim informacijama, ovo je prvi lek za koronu koji stigao do ove faze, ispitivanja i testiranja.
U mnogo laboratorija širom sveta se rade ova istraživanja, Rusi su evo prvi koji su završili ovu fazu i imaju da kažemo "demo" varijantu leka koja treba da se testira i ako prođe, pušta se na tržište.
Završili su istraživanje i sad idu na testiranje. Videćemo.
Ima jedna bitna stvar. Rusija je prvi komšija Kine, pratili su oni od početka šta se dešava u Kini. Ako su sada završili ovu prvu fazu znači da su počeli mnogo ranije ovo istraživanje.

Malkom

pre 4 godine

I Iranci su pre 4 dana napravili neki lek na bazi matičnih ćelija. Početna testiranja na bolesnicima su bila stopostotno uspešna. Ne znam koja je procedura dok se odobri lek za masovnu upotrebu.

superminimum

pre 4 godine

Da li je lek testiran, da li ima nuspojave i da li je opasan po pacijenta?
(Cale, 30. mart 2020 09:22)

Ja sam ga testirao na sebi vise puta (pricam za meflokin) i potrvrdjujem da nije opasan :)

E sad ako su dodali jos nesto onda ne znam... Uglavnom ovaj meflokin je lek za malariju i efikasan je u tom polju...

Nobelic

pre 4 godine

Zelim od srca da to Rusima stvarno uspije i da na vreme sprece jos vecu
katastrofu u svetu.
Verujem, da bi zapad odmah ukinuo sve sankcije Rusiji i priznao da je
KRIM ruska teritorija. Ujedno bi trebalo bez okljevanja da budu jedini
kandidati za Nobelovu nagradu za medicinu 2020.

Simeon

pre 4 godine

Da li je lek testiran, da li ima nuspojave i da li je opasan po pacijenta?
(Cale, 30. mart 2020 09:22)
Lek je star, razvijen kao bezbedniji od hlorokvina, ali nije u upotrebi jer izaziva psihičke smetnje, halucinacije, depresivnost... dakle ništa što ne može votka da sanira.

Jedini stvarno efikasan lek protiv svih upala koje izaziva virus korone je prirodni lek od mrazovca, od semena, lukovice i samog cveta te biljke. Ali taj "babski" lek ne može da se proizvodi masovno kao sintetički lekovi, a kao što mu i ime kaže, sazreva tek sa prvim mrazevima. Inače taj divlji cvet je dosta rasprostranjen i po Evropi i vrlo otrovan, lek od njega se nekada spravljao po vrlo strogoj proceduri.

Beograđanka

pre 4 godine

Nema leka koji nema kontraindikacije. I aspirin ih ima. Nista sto izlazi iz fabrike ne moze biti apsolutno dobro za coveka jer covek je deo prirode i nije napravljen u fabrici. Ali sta da se radi, daj sta das.

A provera

pre 4 godine

Nije baš tako rečeno! Napravljeno je ali pretstoji dugotrajno ispitivanje da bi se primenilo na ljudima, što je u skladu i sa ostalim lab po svetu. Osim da se krene bez ispitne procedure koja je dosta komplikovana, pa šta bude!

Nebo

pre 4 godine

Ko zna osnove razvoja lekova, jasno mu je da za to jednostavno do sada nije bilo dovoljno vremena. Praksa ukazuje da raznorazne hemikalije sporadicno mogu da pomognu pojedincima u raznoraznim situacijama, ali to nisu lekovi za siroku upotrebu. Zato i postoji naucni metod koji se bazira na velikim brojevima, protokolima, uzorcima, preciznim merenjima. Nekad moze malo da se prilagodi situaciji, ali minimum mora da se ispostuje. Znaju to ruski naucnici dobro, medju njima ima vrhunskih strucnjaka. Zao mi je sto se njihov rad koristi za jalovu propagandu.
Posle ovoga, jos manje verujem zvanicnim brojevima zarazenih i umrlih u Rusiji. U krajnjoj liniji, to je zemlja u kojoj je svim silama prikrivan pomor indigenog stanovnistva na severu od antraksa kada se permafrost otopio.
Sa druge strane, Remdesivir je makar dokazano neskodljiv, iako se nije pokazao kod ebole. Ali u ovom makar mogu da ubrzaju studije, dok god su ispostovani standardi.
Plus, virus je vec izmutirao u nekoliko sojeva.

Nm

pre 4 godine

Hehe, Rusi ne mogu da naprave poštenu peglu ili frižider, a da naprave lek protiv virusa. Kako je cena nafte zaronila na 28 dolara, vratit će i Krim, jer će im to održavanje biti previše skupo.

Brat sa Prištinskog aerodroma

pre 4 godine

Bravo braćo Rusi, Uspeli ste , da upakujete u kinesko pakovanje i stavite to sve na ćirilicu, američki lek , sjajna inovacija ko kinezi jbte!

janko

pre 4 godine

Naravno da postoji lek i da su Rusi bili odavno pripremljeni za ovakva globalna desavanja.Nazalost ostatak sveta ne prihvata nista Rusko iako je spas za milione zivota.

Sloba

pre 4 godine

Sad znamo gde će Nobelova nagrada za medicinu. Do sada niko nije pronašao lek za bilo koji virus već se čekalo na vakcine. Ili je možda i ovo samo ....

mile na krilima pelikana

pre 4 godine

ruski naucnici nasli lek za koronu!
u jednu casu mlake vode stavis sodu bikarbonu i sok limete - nikako limuna. i onda sedis tako jedno 4-5 nedelja u kuci i mesas kasicicom. onda popijes i nije ti nista!

Sale

pre 4 godine

Ako se i ispostavi da je to stvarno lek teško da će se primenjivati još negde osim Rusije. Jer prvo mora da ga odobri SZO koja je pod direktnom kontrolom Amera. A SZO to neće odobriti jer time uništava profit američkoj farmakomafiji koja najverovatnije već ima vakcine. Mislim da je sve oko ovog virusa dignuto na najviši nivo (opravdano ili ne pokazaće vreme) samo da bi se nabila cena budućoj vakcini i propisalo da svi stanovnici na Zemlji moraju da je prime. Ako ne prime onda nema putovanja, kod lekara, ... Kao kod nas ako decu ne vakcinišete čudotvornom MMR vakcinom. Možda cena vakcine neće biti nešto značajno velike ali u igri su veliki brojevi.

zardoz

pre 4 godine

Ko zna koliko je Rusija doprinela svetskoj nauci, industriji i umetnosti verovatno ne ismeva ovu vest. Ostali mogu da se šegače uz pomoć svoga neznanja.

Nobelic

pre 4 godine

Zelim od srca da to Rusima stvarno uspije i da na vreme sprece jos vecu
katastrofu u svetu.
Verujem, da bi zapad odmah ukinuo sve sankcije Rusiji i priznao da je
KRIM ruska teritorija. Ujedno bi trebalo bez okljevanja da budu jedini
kandidati za Nobelovu nagradu za medicinu 2020.

boban

pre 4 godine

Ruska federalna agencija za biomedicinu na svom sajtu je potvrdila da je pronašla da je lek Meflokvin efikasan u lečenje korona virusa. Ako niste znali, to vam je jedna od najboljih institucija za istraživanje u celom svetu i sigurno ne bi tvrdili nešto ne provereno.

Perica

pre 4 godine

Jedino ameri imaju test koji je 100% tacan za korona virus. Tacnost kineskog je 50%, zbog cega su ga spanci i italijani pre par dana odbacili, jer su primetili porast broja obolelih posle testiranja.
Rusi su do sada lazirali podatke, videcemo kako ce se izboriti sa velikim naletom zarazenih.

acA

pre 4 godine

Da li je lek testiran, da li ima nuspojave i da li je opasan po pacijenta?
(Cale, 30. mart 2020 09:22)
testiran.
nema nuspojava.
nije opasan po pacijenta.

"lek" ništa ne radi sem što će se prodavati u srbiji.
po bratskoj ceni.

Eldorado

pre 4 godine

Čitam komentare i ništa mi nije jasno. Ovoliko ismevanja i mržnje prema Rusiji nema ni u Poljskim ni u Američkim medijima.
Može li mi neko objasniti o čemu se radi?
Molim da mi se objavi komentar, ne podstiče diskriminaciju za razliku od ostalih.

Low Key Lyesmith

pre 4 godine

I još nešto - ukoliko je vest tačna, zašto nisu objavili formulu leka? Proglasili formulu za, pa, public domain i omogućili tako svima da ga prave? Mislim, s obzirom na aktualnu situaciju, i posledice koje pandemija ima, to bi bilo jedino ispravno i jedino humano. To važi za svakoga ko pronađe apsolutno učinkovit lek.

Milan Indjija

pre 4 godine

Nemacka, Francuska i jos mnoge drzave rade na vakcini i imaju uspeh, ali to se ne sme nikako odmah pustiti u promet. Tek tada krecu provere na nezeljene efekte, a to traje i godinu dana. Tako da ne mislite da samo Rusija ima uspeh. Cak sta vise, Nemacka je bila prva koja je u tome dobila pozitivne rezultate.

Džoni

pre 4 godine

Da je ovo tačno ne bi bila ova vest na dnu stranice, nego bi bila udarna u svim mogućim medijima na Svetu? To je isto kao kad po milioniti put objave da su našli lek za rak, a vest čitamo u rublici lepota i zdravlje i to kao dvadesetu po redu.

fabrika lažnih vesti

pre 4 godine

Vidim da ima dosta ljudi koji su provalili kako ruska propaganda funkcioniše.Na žalost i dalje smo u OGROMNOJ manjini u srbiji.

slobinator

pre 4 godine

Hajte molim vas.Ozbiljne drzave nisu jos uvek uspele da naprave lek koji bi bio u funkciji,a Rusija ce.
(cica, 30. mart 2020 14:57)
otkuda tebi ideja da rusija nije ozbiljna država i ko si ti da o tome sudiš? to je teritorijalno najveća država sveta sa najvećim prirodnim bogatstvima od svih država koje smatraš za ozbiljne.pokušao je da je slomi i napolen i hitler i slomili su zube.drugo to je zajedno sa amerikom najveća vojna sila.dalje ruski naučnici su dali ogroman doprinos svetskoj nauci.raspitaj se negde ko su bili mendeljejev i lomonosov.hoćemo li malo o ruskim piscima,kompozitorima,vojskovođama,o gagarinu? takođe su velika sportska sila.zato i jesu na udaru ološa sa zapada.nisam baš neki naročit rusofil niti mi se dopada baš sve što radi putin,ali napisati da rusija nije ozbiljna zemlja je budalaština

Simeon

pre 4 godine

Da li je lek testiran, da li ima nuspojave i da li je opasan po pacijenta?
(Cale, 30. mart 2020 09:22)
Lek je star, razvijen kao bezbedniji od hlorokvina, ali nije u upotrebi jer izaziva psihičke smetnje, halucinacije, depresivnost... dakle ništa što ne može votka da sanira.

Jedini stvarno efikasan lek protiv svih upala koje izaziva virus korone je prirodni lek od mrazovca, od semena, lukovice i samog cveta te biljke. Ali taj "babski" lek ne može da se proizvodi masovno kao sintetički lekovi, a kao što mu i ime kaže, sazreva tek sa prvim mrazevima. Inače taj divlji cvet je dosta rasprostranjen i po Evropi i vrlo otrovan, lek od njega se nekada spravljao po vrlo strogoj proceduri.

Pit

pre 4 godine

alo ljudi, virus sa simptomima gripa, na desetine smo takvih prelezali tako da nemoguce je da je tesko naci lek.
(ledenjak, 30. mart 2020 10:29)

Jedini lek danas je da ga prelezis i tako dobijes imunitet. Problem je sto je za mnoge smrt nuspojava. Nema pravog leka dok se ne napravi vakcina. Do tada, testiranje je jedini nacin da se virus stavi pod kontrolu - da se odvoje zdravi od zarazenih. Vec postoje testovi koji za 5 min otkrivaju da li je neko zarazen, ali ko zna kad ce to stici u Srbiju.

Nm

pre 4 godine

Hehe, Rusi ne mogu da naprave poštenu peglu ili frižider, a da naprave lek protiv virusa. Kako je cena nafte zaronila na 28 dolara, vratit će i Krim, jer će im to održavanje biti previše skupo.

Djordje

pre 4 godine

Faza ispitivanja sledi i traje 6 meseci. Tako da testiran lek neće uskoro da se nađe na tržištu.
Ako je verovati javnim informacijama, ovo je prvi lek za koronu koji stigao do ove faze, ispitivanja i testiranja.
U mnogo laboratorija širom sveta se rade ova istraživanja, Rusi su evo prvi koji su završili ovu fazu i imaju da kažemo "demo" varijantu leka koja treba da se testira i ako prođe, pušta se na tržište.
Završili su istraživanje i sad idu na testiranje. Videćemo.
Ima jedna bitna stvar. Rusija je prvi komšija Kine, pratili su oni od početka šta se dešava u Kini. Ako su sada završili ovu prvu fazu znači da su počeli mnogo ranije ovo istraživanje.

DrSofronijeTheGreat

pre 4 godine

Ko se iole razume u medicinu ili se smeje ili se pita koje ovde lud? S obzirom da navode da lek ima imunosupresivna dejstva (u prevodu stopira vas organizam da se sam bori protiv stranih tela - svi mikroorganizmi poput virusa, bakterija itd.) da bi sprecio upalne procese (ovaj deo ima smisla). Ali smanjivanjem imuniteta virus ce vas bukvalno pojesti, a pride cete dobiti takozvane suprainfekcije drugim agensima, npr. nekom bakterijom. Tako da ovo sto ovde pise je totalni nonsens.
Svasta u danasnje vreme moze da se procita...

Зизе

pre 4 godine

Варијанта хлорокина, произведена још седамдесетих за америчку војску, намењена за борбу против маларије резистентне на хлорокин. Нису га Руси измислили.

Cinique

pre 4 godine

Nadam se da su imali vremena da ispitaju kontraindikacije
(Miki, 30. mart 2020 09:28)
S obzirom da je lek razvijan za potrebe američke vojske u vijetnamskom ratu, reklo bi se da je bilo dovoljno vremena. Jedino nije sasvim sigurno da pomaže u ovom slučaju.

Nebo

pre 4 godine

Ko zna osnove razvoja lekova, jasno mu je da za to jednostavno do sada nije bilo dovoljno vremena. Praksa ukazuje da raznorazne hemikalije sporadicno mogu da pomognu pojedincima u raznoraznim situacijama, ali to nisu lekovi za siroku upotrebu. Zato i postoji naucni metod koji se bazira na velikim brojevima, protokolima, uzorcima, preciznim merenjima. Nekad moze malo da se prilagodi situaciji, ali minimum mora da se ispostuje. Znaju to ruski naucnici dobro, medju njima ima vrhunskih strucnjaka. Zao mi je sto se njihov rad koristi za jalovu propagandu.
Posle ovoga, jos manje verujem zvanicnim brojevima zarazenih i umrlih u Rusiji. U krajnjoj liniji, to je zemlja u kojoj je svim silama prikrivan pomor indigenog stanovnistva na severu od antraksa kada se permafrost otopio.
Sa druge strane, Remdesivir je makar dokazano neskodljiv, iako se nije pokazao kod ebole. Ali u ovom makar mogu da ubrzaju studije, dok god su ispostovani standardi.
Plus, virus je vec izmutirao u nekoliko sojeva.

Mozzart

pre 4 godine

Od počekta se govori da krivca za virus tražimo među onima koji će prvi ponuditi lek
(Proka, 30. mart 2020 09:29)
Gorki list, leci garantovano. Znaci, ja sam krivac.

ShaDe

pre 4 godine

Meflokin je lek sa jakim neželjenim efektima u vidu audio-vizuelnih halucinacija,razdražljivosti,insomnie...Nadam se da će derivat tog leka biti bolji.. Iskustvo koje imam sa meflokinom je lično iz perioda boravka u Africi pre 5 god

Stojke

pre 4 godine

Meflokin je antimalarik stvoren u Americi jos '70-ih, ne pise nista realno o ovome da li su ista menjali i sl. Poznat je kao vrlo efikasan lek protiv malarije ali nekada ima vrlo nezgodne neuroloske kontraindikacije (tinitus, gubitak ravnoteze, vrtoglavica, epi-napadi).
I onaj Hlorokin fosfat i Hidrohlorokin su isto antimarijski lekovi i koriste ih uglavnom u kombinaciji sa Azitromicinom (antibiotik) za COVID-19. Izgleda da popravljaju sanse za povoljan ishod, ali nisu toliko uspesni da bi ih nazivali lekom za ovu bolest.
Daj boze da ova kombinacija sa Meflokinom daje bolje rezultate, ali sam vrlo skeptican. Takodje sam 99% siguran da su i drugi vec probali ovu kombinaciju od Kineza pa na dalje.

Brat sa Prištinskog aerodroma

pre 4 godine

Bravo braćo Rusi, Uspeli ste , da upakujete u kinesko pakovanje i stavite to sve na ćirilicu, američki lek , sjajna inovacija ko kinezi jbte!

Beograđanka

pre 4 godine

Nema leka koji nema kontraindikacije. I aspirin ih ima. Nista sto izlazi iz fabrike ne moze biti apsolutno dobro za coveka jer covek je deo prirode i nije napravljen u fabrici. Ali sta da se radi, daj sta das.

Petar

pre 4 godine

Preparat ili lek? To su dve veoma razlicite stvari. Recimo, Nivea krema za lice je preparat, dok je Hidrohlorokvin lek. Sa kremom mozete tretirati suvu kozu lica, a sa Hidrohlorokvinom malariju. To sto su Ruski naucnici napravili je verovatno na bazi hlorokvina i najverovatnije olaksava tretiranje simptoma COVID-19 virusa. Cisto sumnjam da je lek. Jedini lek protiv ove posasti je vakcina.

TecHiFi

pre 4 godine

Lečiti zaraženog virusom sa imunosupresivom (!!?) je potpuno suludo. Zato i jeste ovolika smrtnost. Ne ubija korona toliko koliko terapija.

Malkom

pre 4 godine

I Iranci su pre 4 dana napravili neki lek na bazi matičnih ćelija. Početna testiranja na bolesnicima su bila stopostotno uspešna. Ne znam koja je procedura dok se odobri lek za masovnu upotrebu.

Marko

pre 4 godine

Ja ne znam, je l vi citate vest ili sta? To je isti lek u sustini, antimalarik, hlorokin ili kako se vec zove. I nasa Galenika ce poceti da ga proizvodi, ako bude trebalo.

Federerov sledbenik

pre 4 godine

Ako je istina ima da se obogate.
(Marko, 30. mart 2020 09:48)

Proizvođači respiratora se ovih dana bogate. Eno Donald odrešio kesu za 30.000 respiratora, ne pita za cenu. A njegova kesa je mnogo veća i punija nego kese Balkanske sirotinje...Ne možemo mi da se nadmećemo sa amerikancima u licitaciji.

Bane

pre 4 godine

Bravo ako stvarno efikasno radi i bez kontraindikacija! Kad se ocekuje pravljenje i distribucija?
(zvekete, 30. mart 2020 09:40)

O ovome će verovatno biti komentara. Teško je napraviti bilo kakvu vrstu antivirusnog leka bez nekog vida kontraindikacija. Bakterije su jednoćelijski organizmi, i oni žive u telu domaćina, virusima treba ćelija domaćina, i antivirusni lekovi uglavnom gađaju ćelisjki metabolizam samog pacijenta i onda uvek postoje kontraindikacija, zato i nemamo nekih efikasnig antivirusnih respiratornih lekova.

A provera

pre 4 godine

Nije baš tako rečeno! Napravljeno je ali pretstoji dugotrajno ispitivanje da bi se primenilo na ljudima, što je u skladu i sa ostalim lab po svetu. Osim da se krene bez ispitne procedure koja je dosta komplikovana, pa šta bude!

superminimum

pre 4 godine

Da li je lek testiran, da li ima nuspojave i da li je opasan po pacijenta?
(Cale, 30. mart 2020 09:22)

Ja sam ga testirao na sebi vise puta (pricam za meflokin) i potrvrdjujem da nije opasan :)

E sad ako su dodali jos nesto onda ne znam... Uglavnom ovaj meflokin je lek za malariju i efikasan je u tom polju...