Ishrana 0

14.03.2024.

8:18

Četiri razloga zašto redovno treba jesti karfiol

Karfiol je popularno povrće koje mnogi vole da jedu, a poznato je po mnogim zdravstvenim dobrobitima.

Izvor: Index.hr

Četiri razloga zašto redovno treba jesti karfiol
Shutterstock/Tim UR

Podeli:

Dijetetičarka Nikol Endrjus otkrila je tri zdravstvene dobrobiti karfiola koje se ostvaruju ako se redovito konzumira u ishrani.

Karfiol je bogat vlaknima

Karfiol može da pomogne u povećavanju unosa vlakana, prenosi Eating Well i dodaje da jedna šoljica karfiola sadrži oko dva grama vlakana.

Najpoznatija zdravstvena dobrobit povezana sa vlaknima je njihov uticaj na stvaranje crevnog mikrobioma, što je važno za probavu, apsorpciju hranjivih materija i imunološku funkciju, objašnjava dijetetičarka Endrjus.

Može da pomogne u smanjenju upale

Ako imate zapaljensku bolest creva ili sindrom iritabilnih creva, redovna konzumacija karfiola može da utiče na smanjenje upale zahvaljujući antioksidativnim i protivupalnim jedinjenima, tvrdi dijetetičarka.

Protivupalna svojstva karfiola mogu pomoći u smanjenju sistemske upale u celom telu, a ublažavanje upala može pomoći u smanjenju rizika od razvoja hroničnih zdravstvenih problema.

Pozitivno utiče na probavu

Zbog sadržaja prebiotičkih vlakana, karfiol pomaže u snabdevanju korisnim bakterijama u vašim crevima.

"Imati zdrav crevni mikrobiom ključno je za celokupno blagostanje, a da ne spominjemo smanjenje rizika od raka debelog creva", objašnjava Endrjus.

Dovoljan unos vlakana podstiče zdravu probavu i pomaže vam da osigurate redovnu stolicu, prenosi Eating Well. 

Utiče na zdravlje srca

Zahvaljujući visokom udelu vlakana i jedinjenja poput sulforafana i glukozinolata, redovna konzumacija karfiola može sniziti nivo holesterola, smanjiti upalu i uticati na celokupno zdravlje srca, tvrdi dijetetičarka.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: