Bolesti 2

20.03.2024.

9:56

Naučnici uspešno uklonili HIV iz zaraženih ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Izvor: Tanjug

Naučnici uspešno uklonili HIV iz zaraženih ćelija
Shutterstock/mikeforemniakowski

Podeli:

"Još mnogo posla će biti potrebno da se rezultati ovih testova pokažu na celom telu, za buduće terapije", rekao je vanredni profesor tehnologija matičnih ćelija i genetske terapije na Univerzitetu u Notingemu Džejms Dikson.

Tvorci CRISPR tehnologije dobili su 2020. godine Nobelovu nagradu iz hemije, a iz Nobelove fondacije je rečeno da ona "ima revolucionaran uticaj na nauku o životu, doprinosi novim terapijama za kancer i možda će ostvariti san o lečenju naslednih bolesti".

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: