Bolesti 0

28.05.2024.

10:16

Veliki kašalj: Uzroci, simptomi, testiranje

Veliki kašalj ili pertusis je visoko zarazna bolest respiratornog trakta koju izaziva bakterija Bordetella pertussis.

Izvor: B92.net

Veliki kašalj: Uzroci, simptomi, testiranje
Shutterstock/Africa Studio

Podeli:

Bordetella pertussis je isključivo humani patogen koji se kapljičnim putem prenosi sa inficirane na osetljivu osobu kod koje izaziva akutnu infekciju sa izraženom kliničkom slikom paroksizmalnog kašlja i periodima zacenjivanja, nekada sa apneom i cijanozom.

Najteže forme bolesti sa značajnim mortalitetom javljaju se pre svega kod novorođenčadi i dece do 6 meseci starosti kod kojih primarna serija vakcinacije od 3 doze nije još završena, odnosno kod osoba koje iz nekog razloga nisu vakcinisane.

Veliki kašalj i simptomi

Kada su u pitanju simptomi velikog kašlja, bitno je imati na umu sledeće – bolest počinje kao prehlada, u vidu curenja nosa ili zapušenosti nosa sekretom, povišene temperature i kašlja.

Krakteristično za veliki kašalj je to što se sam kašalj pogoršava posle jedne do dve nedelje, i to toliko da je gotovo neprestan, u vidu zacenjivanja.

Kod male dece može dovesti do povraćanja i do prekida disanja. U toku kašlja se javlja karakteristični zvuk kada osoba pokušava da udahne.

Komplikacije velikog kašlja su pneumonija, konvulzije i encefalopatija kod dece, kod starijih napukla rebra, stomačna kila i oštećenje malih krvnih sudova kože i beonjača od kašlja. Kašalj može trajati i preko 3 meseca i zato se bolest nekada nazivala “kašalj od 100 dana”.

Prva, kataralna faza traje jednu do dve nedelje i počinje kijanjem, suzenjem očiju i kašljanjem i ovi simptomi se ne razlikuju značajno od simptoma prehlade.

Povišena temperatura obično nije prisutna. Kašalj je u ovom periodu blag, neproduktivan i neupadljiv, a javlja se prvo tokom noći, da bi se zatim intezivirao i tokom dana

U drugoj, paroksizmalnoj fazi koja traje tri do šest, kašalj se pojačava, postaje učestaliji i praćen je zacenjivanjem.

U trećoj fazi rekonvalescencije, kašalj postaje manje paroksizmalni i postepeno nestaje tokom dve do tri nedelje, ali može trajati i do 3 meseca.

Kako se veliki kašalj prenosi?

Najčešći put prenošenja velikog kašlja je kapljičnim putem – putem govora, kašljanja ili kijanja obolele osobe. 

Deci bolest obično prenose roditelji ili starije osobe iz okoline.

Osobe su najzaraznije u prvih nekoliko dana kada počinju simptomi, sve do 3 nedelje od početka pojave kašlja. Period inkubacije, tačnije, period od momenta zaražavanja do pojave prvih simptoma iznosi sedam do deset dana.

Kako se razlikuju simptomi velikog kašlja kod odraslih i dece?

Veliki kašalj se u Srbiji pojavio krajem prošle godine. Oko 1.000 registrovanih slučajeva bilo je dovoljan razlog da se proglasi epidemija. Stručnjaci su skretali pažnju na simptome koji prate ovo oboljenje kako bi se na vreme prepoznala bolest i reagovalo terapijom.

Kada su u pitanju simptomi velikog kašlja, osvrnućemo se prvo na simptome kod odraslih. 

Naime, kada je infekcija prisutna, simptomi koji se javljaju su sledeći:

  • Crvenilo lica

  • Otok očnih kapaka

  • Modra boja kože

  • Hladan znoj

  • Promene na koži

  • Malaksalost

  • Promena apetita

Kod beba i male dece je teže utvrditi da se radi o velikom kašlju jer samo kašljanje nije uvek simptom ove bolesti.

U ovom slučaju, inkubacija je od sedam do desert dana, ponekad i do tri nedelje. Klinička slika takođe uključuje tri faze velikog kašlja.

Prva faza započinje kijanjem, curenjem nosa, suzenjem očiju, ređe blagom temperaturom. Javlja se i suvi, nadražajni kašalj u toku noći koji se kasnije intenzivira. U ovim trenucima je dete najinfektivnije.

Druga faza je najteža za decu. U drugom stadijumu kašalj postaje snažniji, dete se često zacenjuje a napadi su toliko česti i jaki da dovode do gubljenja daha ili čak do privremenog zaustavljanja disanja kada se dete bori za vazduh. Kod beba može doći do pauze u disanju (apneje), a neke bebe poplave (cijanoza).

U trećoj fazi sledi oporavak koji traje ponekad i do nekoliko meseci. Kašalj se smiruje i ozbiljnost simptoma polako dolazi u normalu.

Da li je veliki kašalj opasniji za decu ili za odrasle?

Nedavna iskustva u svetu su pokazala da veliki kašalj, simptomi napada, zacenjivanja, kao i nedostatak daha, može da dovede do sitiuacije kada je hospitalizacija neophodna.

Bebama i deci posle napada koža postaje modra zbog nedostatka kiseonika i komplikacije su češće i ozbiljnije. Polovina beba koje se bore protiv velikog kašlja završi u bolnici.

Odrasli takođe mogu da dožive dugotrajne i teške simptome koji će ih ostaviti mesecima u krevetu, ali će se na kraju izboriti protiv velikog kašlja.

Zato je važno da se ova bolest prevenira i potpuno iskoreni. To se postiže isključivo redovnom imunizacijom. Ako ste vakcinisani, mala je mogućnost da budete zaraženi, pa čak i ako do toga dođe, proći ćete sa blagim simptomima ili asimptomatski.

Kada i zašto se preporučuje testiranje na veliki kašalj

Institut za javno zdravlje "Batut" izdao je upozorenje lekarima da, ukoliko se posumnja da je reč o velikom kašlju, treba sprovesti dijagnostiku direktno PCR metodom ili indirektno, specifičnim IgA i IgM antitelima.

Prisustvo infekcije moguće je uočiti iz krvne slike, tačnije leukocitarne formule koja će pokazati povećan broj leukocita i limfocita.

Potvrda velikog kašlja postiže se izolovanjem bakterije odgovorne za bolest. Ovo se radi analizom sekreta iz nosa i grla brisom nazofarinksa.

Postoje situacije u kojima je neophodno uratiti testiranje na veliki kašalj.

Kada je to zaista neophodno?

  • Ukoliko kašalj traje manje od 14 dana: RT-PCR (uzorak je nazofaringealni bris)

  • Ukoliko kašalj traje od 14 do 28 dana: RT-PCR i serologija (uzorak nazofaringealni bris i uzorak krvi)

  • Ukoliko kašalj traje više od 28 dana: serologija (uzorak krvi).

Pored ovih situacija, ukoliko se posumnja na veliki kašalj, testiranje je moguće obaviti i na lični zahtev.

Sada dolazimo do pitanja zašto se preporučuje testiranje?

Upravo da bi se sprečilo širenje akutne infektivne i zarazne bolesti koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis

Kako se leči veliki kašalj?

S obzirom na to da je u pitanju bakterijska infekcija, leči se antibiotskom terapijom, i to najbolje antibioticima iz grupe makrolida u dužem vremenskom periodu, dve do tri nedelje.

Najbolji efekti antibiotika se postižu ukoliko se primene u prve tri nedelje od početka bolesti a mogu se davati i preventivno kod osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima i kod kojih postoji opasnost da će razviti teži oblik bolesti.

Uz to će vaš izabrani lekar kombinovati i druge simptomatske terapije koje uključuju sprej za grlo, sprej za nos, serapeptaze i druge proizvode za disajne puteve.

Ukoliko se zakasni sa terapijom, antibiotici neće imati značajno dejstvo.

U ozbiljnijim slučajevima se uvode i kortikosteroidi u terapiju kako bi se smanjili napadi kašlja i oticanje sluzokože.

Lekovi za obaranje temperature, inhalacije i ostali simptomatski tretmani redovna su terapija koja se daje od početka bolesti.

Komplikacije koje se dogode, posebno kod male dece i beba, zahtevaju skoro uvek hospitalizaciju.

Narodni lekovi za veliki kašalj

Postoji niz narodnih lekova koji se pripisuju za ublažavanje velikog kašlja. Važno je napomenuti da, pre nego što se primeni bilo koji od njih, obaveznoje da posetite lekara, pogotovo ukolikop simptomi traju duže vreme ili se pogoršavaju.

Uz pomoć ovih narodnih lekova možete sebi olakšati tegobe, ali upamtite da vam isti ne mogu zameniti terapiju koju će vam prepisati lekar.

  • Topli napici: Čajevi sa dodatkom meda, limuna, đumbira ili nane mogu pomoći u smirivanju iritiranog grla i smanjenju kašlja.

  • Inhalacije: Udisanje pare može pomoći u otvaranju disajnih puteva. Dodavanje nekoliko kapi eukaliptusovog ulja u vrelu vodu, pa potom udisanje pare, može pružiti olakšanje.

  • Med i đumbir: Kombinacija meda i đumbira, koji je prethodno izrendan, smatra se jednim od tradicionalnih narodnih lekova za veliki kašalj. Ova mešavina može imati protivupalna svojstva.

  • Propolis: Propolis, prirodni pčelinji proizvod, pripisuje se antimikrobnim svojstvima i može se koristiti kao dodatak u ublažavanju kašlja.

  • Topla supa: Supa bogata hranljivim sastojcima može pružiti osećaj ugode i pomoći u hidrataciji organizma.

  • Isperanje grla: Grgutanje toplom vodom sa soli može pomoći u smanjenju iritacije grla.

  • Cimet i med: Kombinacija cimeta i meda smatra se korisnom za smanjenje kašlja. 


 

Kada je potrebno vakcinisati se protiv velikog kašlja

Na osnovu Kalendara obavezne imunizacije u našoj zemlji, kod beba sa navršena 2 meseca se započinje vakcinacija petovalentnom vakcinom, koja pored pertusisa, sadrži komponente protiv tetenusa, difterije, poliomijelitisa i meniningitisa uzrokovanog Hib.

U toku prvih 6 meseci života se petovalentna vakcina primenjuje 3 puta, sa razmakom od najmanje 4 nedelje.

Godinu dana posle treće doze petovelentne vakcine se sprovodi prva revakcinacija, a pred polazak u školu i druga revakcinacija, sada četvorovalentnom vakcinom, ali koja i dalje sadrži komponentu protiv pertusisa.

Da li trudnice treba da prime vakcinu protiv velikog kašlja?

Veliki kašalj spada u grupu onih oboljenja čijim preboljevanjem ne stičemo doživotni imunitet. Tako da svaka osoba, tokom života može da oboli od pertusisa tri do pet puta.

Na pitanje da li trudnice treba da prime vakcinu protiv velikog kašlja, odgovor je jasan – u cilju bolje zaštite novorođenčadi i mlađe odojčadi, nacionalna savetodavna tela razvijenih zemalja preporučuju revakcinaciju protiv tetanusa, difterije, acelularnog pertusisa (aP) (Tdap) za sve trudnice u drugom ili trećem trimestru trudnoće.

Preporučeno vreme za Tdap vakcinaciju majke je između 27 nedelja i 36 nedelja gestacije, kako bi se postigao maksimalan titar majčinih antitela, a samim tim i pasivni transfer istih na plod.

Koje komplikacije mogu nastati usled velikog kašlja

Najčešće komplikacije kod velikog kašlja su upala pluća kao i upala srednjeg uha, koju izaziva sekundarna infekcija bacilima Haemophilus influenzae ili pneumokoke.

Sekundarna infekcija može da izazove groznicu i znake infekcije u krvi. Epileptički napadi se javljaju u 2 do 4 odsto slučajeva, i stoga nisu retka komplikacija.

U 0,5 odsto dolazi do oštećenja mozga (encefalopatija), koja često ostavlja trajne posledice.

Zbog jakog kašlja vežnjače oka mogu da zakrvave. Ponekad se sreće hernija. Smrtni slučajevi se javljaju u jednom od 1.000 obolelih, i to najčešće kod odojčadi.
 

Postoji li sezonalnost u pojavi velikog kašlja?

Od velikog kašlja oboljevaju ljudi svih uzrasta, i to češće tokom leta i rane jeseni, što nije karakteristično za većinu respiratornih infekcija.

Ipak, i u ovom slučaju može doći do odstupanja. 

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: