Bolesti 6

17.05.2024.

14:33

Sredstvo protiv korova pronađeno u uzorcima sperme

Više od 55 odsto uzoraka sperme iz francuske klinike za neplodnost sadržalo je visoke nivoe glifosata, pokazala je studija.

Izvor: Tanjug

Sredstvo protiv korova pronađeno u uzorcima sperme
Shutterstock/ARLOU_ANDREI

Podeli:

U pitanju je najčešće sredstvo koje se koristi protiv korova na svetu, što je postavilo dodatna pitanja o uticaju hemikalija na reproduktivno zdravlje i opštu bezbednost.

Novo istraživanje, takođe, je otkrilo dokaze o uticaju na DNK i korelaciju između nivoa glifosata i oksidativnog stresa na semenu plazmu, što ukazuje na značajan uticaj na plodnost i reproduktivno zdravlje, preneo je Gardijan.

"Uzeti zajedno, naši rezultati ukazuju na negativan uticaj glifosata na reproduktivno zdravlje ljudi i verovatno na potomstvo", napisali su autori.

Studija je urađena u trenutku dok istraživači traže odgovore zašto globalne stope fertiliteta opadaju, a mnogi sumnjaju da je izloženost toksičnim hemikalijama poput glifosata značajan pokretač pada.

Glifosat se koristi na širokom spektru prehrambenih useva i u stambenim područjima u SAD. Istraživanje američke vlade iz 2023. otkrilo je genotoksičnost kod farmera sa visokim nivoom herbicida u krvi, što ukazuje na povezanost između herbicida i raka.

U decembru je grupa vodećih američkih grupa za javno zdravlje podnela peticiju Agenciji za zaštitu životne sredine da zabrani proizvod, dok su protivnici zabrane istakli da nema definitivnog dokaza o njegovoj toksičnosti za ljude. Ipak, desetine zemalja su zabranile ili ograničile njegovu upotrebu.

Nivoi koje su francuski istraživači pronašli u spermi bili su četiri puta veći nego nivoi u krvi muškaraca, što je, kako su autori napisali, prvo poređenje. Oni su nalaze ocenili "zabrinjavajućima" i sugerisali da je hemikalija posebno opasna za reproduktivni sistem.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: