Bolesti 1

13.04.2024.

14:03

Većina ignoriše signale koje telo šalje: Ovo su četiri simptoma raka debelog creva

Rak je bolest koja se javlja kada se abnormalne ćelije dele i šire na nekontrolisan način. Te ćelije takođe mogu oštetiti tkiva i organe u blizini.

Izvor: Index.hr

Većina ignoriše signale koje telo šalje: Ovo su četiri simptoma raka debelog creva
Kmpzzz/Shutterstock

Podeli:

Postoji više od 200 vrsta raka koje mogu da utiču na ljudsko telo, a sve zavisi i od toga gde u telu krenu da se razvijaju.

Rak debelog creva treći je najčešći rak u svetu i čini približno 10 odsto svih slučajeva raka. Takođe, ima visoku stopu smrtnosti uzrokujući oko 16.000 smrti godišnje.

Stoga je važno biti svestan bilo kojeg od znakova upozorenja, jer bi nam to moglo spasiti život. Imajući to na umu, kolorektalni hirurg dr Džejms Kinros podelio je važne simptome raka creva na koje treba obratiti pažnju.

Krv u stolici

Ako primetimo krv u stolici, a nemamo hemoroide, to može biti znak upozorenja da nešto nije u redu.

"Obično će vaš lekar od vas tražiti da mu date uzorak stolice, a on će upotrebiti fekalni imunohemijski test (FIT) kako bi otkrio svu skrivenu krv u vašoj stolici. To će mu pomoći da proceni treba li istražiti potencijalni rak creva ili neki drugi problem", objasnio je dr Kinros za Daily Express.

Bolovi u stomaku

Stalna bol u stomaku, grčevi ili nelagoda, pogotovo ako ih prati nadutost, mogu biti znak raka creva.

"Međutim, mnoga stanja mogu uzrokovati bolove u stomaku pa je potrebno dodatno ispitivanje za tačnu dijagnozu", dodaje hirurg.

Neobjašnjivi gubitak težine

Dr Kinros upozorava: "Nenamerno mršavljenje, bez promena u ishrani ili navikama vežbanja, može biti znak raznih zdravstvenih problema, uključujući rak creva."

Bolovi u želucu ili kvržice

Osobe sa rakom creva mogu imati bol ili kvržice u želucu ili rektumu.

"Iako je verojatno da je ovo bezopasno, može biti znak da u telu počinje da se razvija kancerozni tumor. Imajući to na umu, trebali biste se obratiti lekaru opše prakse kako bi proverio da li su se kvržice povećale", zaključio je dr Kinros.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: