Aktuelno 0

30.03.2024.

11:32

Koje namirnice umanjuju efekat lekova?

Istraživanje Medicinskog fakulteta u Viskonsinu u SAD-u objavljeno prošlog meseca pokazalo je, na primer, da bi neki veštački zaslađivači mogli da deluju na način na koji telo metabolizuje određene lekove, uključujući antibiotike.

Izvor: hayat.ba

Koje namirnice umanjuju efekat lekova?
Adul10/Shutterstock

Podeli:

Laboratorijsko istraživanje pokazalo je da veštački zaslađivači (dva testirana su sukraloza i acesulfam kalijum) poremete funkciju proteina u jetri koji pomaže u uklanjanju toksina i lekova iz tela. Naučnici su ipak naveli kako je to samo preliminarni rad te da su potrebna detaljnija istraživanja, piše Times of India.

1. Zeleno povrće

“Pre se savetovalo osobama koje uzimaju varfarin protiv zgrušavanja krvi da izbegavaju spanać, kelj i ostalo lisnato povrće. To je zato što su bogati vitaminom K, koji igra ključnu ulogu u stvaranju proteina koji omogućavaju zgrušavanje krvi,” objašnjava profesor Maksvel. Nije bitna količina unosa povrća nego njegova stabilnost.

"Važno je održavati unos vitamina K stabilnim kako bi zgrušavanje krvi ostalo na željenom nivou. Ako uzimate varfarin, trebalo bi da sledite uobičajene preporuke da jedete porciju lisnatog povrća dnevno", navodi Maksvel.

2. Žitarice

Žitarice mogu delovati na apsorpciju antibiotika. Gvožđe, cink i magnezijum koji se obično dodaju hrani kao što su žitarice za doručak mogu smanjiti apsorpciju određenih antibiotika: tetraciklina i fluorokinolona.

3. Hrana bogata vlaknima

Hrana bogata vlaknima može umanjiti efikasnost leka za štitnu žlezdu koji je baziran na levotiroksinu a koji se propisuje osobama kojima štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona tiroksina (hipotireoza). Međutim, konzumiranje hrane bogate vlaknima – poput sočiva, pasulja, mahunarki i svežeg voća i povrća – može učiniti levotiroksin manje efikasnim.

4. Banane

Deluju na lekove za visoki krvni pritisak i srce. “ACE inhibitori i ARB-i imaju tendenciju da pogoduju zadržavanju kalijuma u bubrezima. Dok se većina ljudi na to prilagođava bez problema, nekima se nivo kalijuma povećava – posebno starijim osobama ili osobama s bubrežnom bolešću.

5. Meso i mesne prerađevine

Deluje na antidepresive koji sadrže inhibitore monoaminooksidaze (MAOI). "MAOI deluju tako što smanjuju aktivnost ključnog enzima (monoamin oksidaze), što rezultira višim nivoima norepinefrina, serotonina i dopamina koji nam pomažu da se osećamo bolje, srećnije… Ali ovaj enzim takođe pomaže u kontroli nivoa aminokiseline tiramina, koja se nalazi u fermentiranoj hrani, salami, zrelom siru, nekim pivima, lagerima ili vinima. Povišeni nivoi tiramina mogu uzrokovati visoki krvni pritisak, glavobolje, zamagljeni vid pa i krvarenja u mozgu ponekad", pojašnjavaju naučnici.

6. Mlečni proizvodi

Mleko, jogurt i sir mogu smanjiti apsorpciju antibiotika koji se koriste za lečenje mnogih vrsta infekcija, posebno tetraciklina i fluorokinolona. Smatra se da se oni vežu za kalcijum i ne mogu se apsorbovati adekvatno.

"Na primer, ako jedete jogurt dok uzimate ciprofloksacin, to može smanjiti njegovu efikasnost do 42 posto", kaže Aidan Goggins.

7. Citrusi

Deluju na najmanje 85 različitih vrsta lekova – uključujući midazolam (benzodiazepin, koji se koristi kao anestetik), sertralin (antidepresiv), statine (uključujući simvastatin i atorvastatin), sildenafil (za erektilnu disfunkciju) i blokatore kalcijumskih kanala (za visok krvni pritisak). Posledice mogu biti brojne: ekstremno oštećenje mišića zbog statina; prijapizam (prekomerno dugotrajne erekcije) za sildenafil; glavobolje, vrtoglavica, umor i poremećaj sna sa sertralinom; preterana sedacija za midazolam i prekomerno smanjenje krvnog pritiska, povećan broj otkucaja srca, vrtoglavica, umor i zamagljen vid za one koji uzimaju blokatore kalcijumovih kanala.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: