Aktuelno 0

27.03.2024.

12:23

Nuklearna medicina predstavlja veliku šansu u lečenju malignih bolesti VIDEO

Ovo je velika šansa ne samo za onkološke bolesti, nego i za dijagnostiku, posebno autoimunih bolesti, jer postoji velika sličnost između sistemskih bolesti, autoimunih i onkoloških.

Izvor: B92

Nuklearna medicina predstavlja veliku šansu u lečenju malignih bolesti VIDEO
goodbishop/Shutterstock

Podeli:

Nuklearna medicina predstavlja veliku šansu u lečenju malignih bolesti. To je jedan od zaključaka internacionalnog foruma "Čista energija – kreiramo budućnost zajedno" Atom Ekspo 2024.

Ministarka zdravlja, Danica Grujičić je govorila o najvažnijim temama.

Naime, ona je gostovala na najvećem svetskom forumu posvećenom nuklearnoj energiji u Sočiju u Rusiji, gde se govorilo o tome šta predstavlja nuklearna medicina, zašto je važna za pacijente, kao i da li Srbija ima znanja i mogućnosti da ovlada ovom tehnikom. Pored toga, ministarka zdravlja se osvrnula i na to da je Ministarstvo zdravlja Srbije u Sočiju potpisalo Memorandum o saradnji s "Rosatomom", jednim od globalnih lidera u primeni nuklearne energije u raznim oblastima.

Ministarka naglašava da nuklearna medicina predstavlja veliku šansu u lečenju malignih bolesti

"Mislim da je to velika šansa i to ne samo za ove vrste onkoloških bolesti nego i za dijagnostiku posebno autoimunih bolesti, jer postoji velika sličnost između sistemskih bolesti, autoimunih i onkoloških. I jedne i druge mogu vrlo brzo da ugroze život, a nama ostaje da se organizujemo tako kao i oni što rade, da primarna zdravstvena zaštita bude zaista oslonac čitavog zdravstvenog sistema."

Pored toga, ministarka zdravlja Danica Grujičić govorila je i o posledicama bombardovanja koje osećamo i danas.

"Društvo Srbije za borbu protiv raka utvrdilo je 2010. da je broj novih slučajeva raka porastao za oko 20 odsto u odnosu na 2001. Ta stopa rasta od dva odsto je četiri puta brže rasla nego u Nemačkoj, Švedskoj, Engleskoj, a u SAD je u isto vreme opadala za 0,6 odsto godišnje. Ranije smo imali na mozgu tumore koji se nalaze u čeonom režnju, potiljačnom ili slepoočnom, a danas su svi zahvaćeni. Ranije se tumor vraćao ili nije posle lečenja, a danas kad se vrati, zahvaćen je ceo mozak. To sam kao neurohirurg videla. Najviše se pominjalo negativno dejstvo osiromašenog uranijuma, ali gađali su nas i kasetnim bombama, pogođene su fabrike, ko zna koliko hiljada tona hemijskih supstanci je proliveno u naše reke, u zemlju."

O čemu je još govorila ministarka zdravlja, pogledajte u video-prilogu.

Izvor: Prva tv

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: