Aktuelno 2

18.03.2024.

21:04

Zabrana smrtonosnog azbesta stupila na snagu

Američka Agencija za zaštitu životne sredine (The Environmental Protection Agency - EPA) objavila je danas sveobuhvatnu zabranu azbesta.

Izvor: Tanjug

Zabrana smrtonosnog azbesta stupila na snagu
KPG-Payless/Shutterstock

Podeli:


Novo pravilo zabranjuje krizotilni azbest, jedinu vrstu tog vlaknastog minerala koji je u stalnoj upotrebi u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi AP.

Do ovakve odluke došlo je zato što se pomenuta kancerogena supstanca još uvek se koristi u nekim izbeljivačima sa hlorom, kočionim pločicama i drugim proizvodima i, kako je objavila agencija, svake godine usmrti desetine hiljada Amerikanaca.

Medij ističe da to konačno pravilo predstavlja veliko proširenje regulative u skladu sa zakonom iz 2016, kada su revidirani propisi koji regulišu količine desetine hiljada toksičnih hemikalija u svakodnevnim proizvodima - od sredstava za čišćenje u domaćinstvu do odeće i nameštaja.    

Administrator EPA Majkl Regan nazvao je donošenje konačnog pravila glavnim korakom u zaštiti javnog zdravlja.

"S današnjom odlukom, EPA konačno ukida upotrebu hemikalije toliko opasne da je zabranjena u više od 50 zemalja", naveo je Regan.

On dodaje da se do istorijske zabrane stizalo više od 30 godina, a najviše zahvaljujući amandmanima koje je Kongres implementirao 2016. godine, čime je popravljen Zakon o kontroli toksičnih supstanci, glavni američki zakon koji reguliše upotrebu hemikalija.

"Prestanak upotrebe azbesta unapređuje ciljeve inicijative američkog predsednika Džozefa Bajdena i cele vlade za okončanje raka u SAD", rekao je Regan.

AP napominje da izloženost azbestu izaziva rak pluća i druge vrste raka, a povezana je sa više od 40.000 smrtnih slučajeva u SAD svake godine.    

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: