Aktuelno 1

15.03.2024.

12:08

Kafa bez kofeina sadrži hemikaliju povezanu sa povećanim rizikom od raka?

Kalifornijski zakonodavci traže zabranu kafe bez kofeina ili obaveznu izmenu recepata kako bi se eliminisao metilen-hlorid, hemikalija povezana sa povećanim rizikom od raka.

Izvor: Dnevnik.hr

Kafa bez kofeina sadrži hemikaliju povezanu sa povećanim rizikom od raka?
Civil/Shutterstock

Podeli:

Metilen-hlorid, koji se takođe nalazi u skidaču boje, obično se koristi za ekstrakciju kofeina iz zrna kafe tokom proizvodnje. I EPA, i Međunarodna agencija za istraživanje raka klasifikovali su metilen-hlorid kao "verovatno kancerogen", zbog njegove povezanosti sa raznim vrstama raka.

Zastupnica Eloiz Rejes predstavila je zakon pod nazivom AB2066, koji predlaže zabranu kafe bez kofeina napravljene sa ovom hemikalijom, namećući kaznu od 10.000 dolara proizvođačima koji ga ne poštuju. Pojavila se zabrinutost oko postojanosti hemikalije u kafi bez kofeina, što je u suprotnosti s tvrdnjama industrije o potpunom uklanjanju tokom obrade.

Američki Consumer Group Clean Label Project otkrio je da je 10 od 25 testiranih maraka kafe bez kofeina sadržalo tragove metilen-hlorida u 2020. godini. Iako su nivoi bili ispod maksimalnog preporučenog FDA-a od 10 delova na milion, cilj zakona je zabrana takve kafe bez kofeina u Kaliforniji do 2027. godine.

Američka Nacionalna agencija za kafu protivi se zakonu, nazivajući ga "zabranom kafe bez kofeina". Bill Mari iz navedene američke agencije tvrdi da naučni dokazi podupiru sigurnost European Method decaf načina prerade kafe, prevladavajuće metode koja koristi metilen-hlorid. Navedena metoda, iako se široko koristi, suočava se sa potencijalnom eliminacijom, rizikujući nestašicu kafe bez kofeina i povećanje cena za potrošače.

Potez Kalifornije pokrenuo je raspravu o tome hoće li zabraniti i kafu bez kofeina napravljenu alternativnim metodama koje koriste ugljen-dioksid i vodu. Trenutno oko 10 odsto Amerikanaca, ili 26 miliona ljudi, svakodnevno konzumira kafu bez kofeina, pri čemu se većina zaliha uvozi iz Nemačke.

U međuvremenu, američki FDA razmatra peticiju Fonda za odbranu okoline za zabranu metilen-hlorida u proizvodnji kafe bez kofeina. Uprkos odobrenju EU i FDA, i dalje postoji zabrinutost zbog potencijalnih zdravstvenih rizika od te hemikalije, iako studije nisu direktno povezale kafu bez kofeina sa negativnim učincima na zdravlje.

U širem kontekstu, prethodne studije povezivale su izloženost metilen-hloridu sa povećanim rizikom od raka i raznim zdravstvenim komplikacijama. Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) ističe njegovu potencijalnu štetu za oči, kožu, jetru i srce, pri čemu su radnici u određenim industrijama izloženi većem riziku.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: