Aktuelno 9

14.03.2024.

10:47

Da li eutanazija treba da se legalizuje? "Niko nema pravo da oduzme život" VIDEO/ANKETA

Pitanje eutanazije je vrlo osetljivo, a u našoj zemlji ona još uvek nije legalizovana i često je tema polemike.

Izvor: B92

Da li eutanazija treba da se legalizuje? "Niko nema pravo da oduzme život" VIDEO/ANKETA
Lightspring/Shutterstock

Podeli:

"Ja lično ne poznajem nijednog lekara koji je za eutanaziju i ne postoji religija koja to podržava", zaopčeo je dr Tasić.

Zaista postoje situacije u kojima se život završava na težak način, ali prema rečima lekara, ni tada eutanazija nije opradana ako je neko lekar, humanista.

"Danas postoje lekovi koji mogu da produže život i olakšaju. Umreti nažalost moramo svi, ali je poenta da živimo što duže možemo", istakao je Tasić.

Takođe, postoji i zloupotreba eutanazije, kao što bilo koja ideja može biti zloupotrebljena, pa je tako kroz istoriju poznato da je Hitler zloupotrebljavao eutanaziju.

"Postoje ljudi koji se jako teško nose sa bolovima, tada je vrlo važno da lekar pacijenta upozna sa svime što ga očekuje, pa da on zna da li želi da prolaze kroz sve to. Tačno je da postoje lekovi da olakšaju bol, ali je isto tako tačno da se vrlo često odlučuju pacijenti koji boluju od Alchajmera da donesu jednu takvu odluku dok su još svesni", rekao je Nikolić.

U pravnom smislu, pacijent ne može da donese jednu takvu odluku.

"Postoji nacrt zakona u kom stoji da odluku o eutanaziji može da donese sud, ali to još uvek nije usvojeno. Niko nema pravo da oduzme život nekažnjeno, samoubistvo nije kažnjivo, ali nećemo ga reklamirati. Za mene je sopstvena odluka o eutanaziji, odluka o samoubistvu, to znači da neko traži pomoć za samoubistvo. Ne uklapa se u moje principe, ja sam protiv toga", istakla je Dobričanin.

loader

Opširnije o ovoj vesti pogledajte u video-prilogu ispod.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: