Aktuelno 0

25.06.2024.

18:48

Broj srčanih udara tokom utakmica raste za više od 5 odsto

Srpska reprezentacija protiv Danske od 21 sat igra utakmicu poslednjeg kola grupne faze na Evropskom prvenstvu. Naši navijači imaju velika očekivanja, te je stres sasvim opravdan, ali...

Izvor: Index.hr

Broj srčanih udara tokom utakmica raste za više od 5 odsto
Hryshchyshen Serhii/Shutterstock

Podeli:

S obzirom na to da će utakmica verovatno biti stresna za mnoge navijače, naučnici su upozorili da gledanje fudbala zapravo može dovesti do srčanog udara.

Istraživači sa Univerziteta Johannes Gutenberg analizirali su prijeme u bolnice u Nemačkoj tokom Svetskog fudbalskog prvenstva 2014. godine u Brazilu i otkrili da su slučajevi srčanog udara porasli za više od pet odsto tokom trajanja prvenstva.

Znanstvenici su uporedili prijeme u bolnicu i smrtne slučajeve zbog srčanog udara u četiri razdoblja: tokom Svetskog prvenstva, od 12. juna do 13. jula 2014., te tokom tri razdoblja bez velikih fudbalskih događaja, od 12. juna do 13. jula 2013., od 12. juna do 13. jula 2015. i između 14. jula i 14. avgusta 2014.

Iako u razdoblju od 2011. do 2015. nije bilo razlika u ukupnom broju pacijenata sa srčanim udarom u bolnicama tokom juna i jula, broj hospitalizacija bio je najveći u 2014. godini.

Bilo ih je ukupno 18.479 tokom 31 dana Svetskog prvenstva - oko 1.000 više nego u sledećih mesec dana. To je iznosilo povećanje od 5.4 odsto, a smatra se da je posledica emocija koje su uzburkale navijače, uzrokujući skokove u hormonima zgrušavanja krvi.

Srčani udari na Svetskom prvenstvu bili su takođe 3.7, odnosno 2.1 odsto veći u odnosu na godinu pre i godinu posle SP-a.

Oprezno ako imate bolest koronarnih arterija

"Gledanje fudbala na velikim događajima, kao što su Svetsko ili Evropsko prvenstvo, praćeno je uzbuđenjem. Ali to takođee može dovesti do ljutnje - doprinoseći pojavi srčanog udara", upozorio je kardiolog i glavni autor studije, dr Karsten Keler.

Savetovao je oprez svima sa bolešću koronarnih arterija.

"Pokušajte da se ne uznemiravate previše, vi ste posebno ranjivi" zaključio je lekar

Simptomi srčanog udara uključuju teskobu, nelagodu u grudima, bolove koji se iz grudi šire na ostatak tela, kašalj koji duže vreme ne prolazi, umor, mučninu i povraćanje, gubitak apetita, preskakanje otkucaja srca, pojačano znojenje i oticanje određenih delova tela.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: