Aktuelno 7

23.04.2024.

8:17

Opasan virus pred vratima Srbije: Trajni invaliditet jedna od mogućih posledica

Srbija je po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) zemlja sa umerenim, odnosno srednjim rizikom od divljeg polio virusa, koji izaziva dečju paralizu.

Izvor: B92

Opasan virus pred vratima Srbije: Trajni invaliditet jedna od mogućih posledica
Shutterstock/VILevi

Podeli:

Naime, naša zemlja se nalazi  u neposrednom okruženju zemalja u kojima je taj rizik visok, najnovije je izveštaj koji je objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Čini se da je još jedna davno zaboravljena bolest pred vratima naše zemlje.

Institut Batut je povodom Nedelje imunizacije podsetio da se prošle, 2023. godine se navršilo 25 godina od poslednjeg registrovanog autohtonog slučaja dečije paralize izazvanog divljim poliovirusom u Evropskom regionu SZO, a u pitanju je bila Turska 1998. godine.

Sve zemlje regiona stekle su status zemalja bez poliomijelitisa u junu 2002. godine i taj status se održava 22 godine.

Srbija je u neposrednom okruženju zemalja koje je SZO proglasila zemljama visokog rizika za uspostavljanje transmisije u slučaju importovanja divljeg poliovirusa, a i sama je u grupi zemalja sa umerenim (srednjim) rizikom - navode u Institutu "Batut".

Batut nagklašava da je u našoj zemlji više puta potvrđen ilegalni transport, ali i boravak azilanata i migranata, iz zemalja u kojima se polio endemski održava.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: