Aktuelno 6

21.04.2024.

13:43

Naučnici tvrde da smo na korak od nove pandemije, SZO zabrinuta zbog ovog soja

Prošle nedelje, Svetska zdravstvena organizacija izrazila je zabrinutost zbog alarmantnog širenja soja gripa H5N1 koji izaziva milione slučajeva ptičijeg gripa širom sveta.

Izvor: Telegraf.rs

Naučnici tvrde da smo na korak od nove pandemije, SZO zabrinuta zbog ovog soja
People Image Studio/Shutterstock

Podeli:

Grip je patogen koji će najverovatnije izazvati novu pandemiju u bliskoj budućnosti, smatraju vodeći naučnici.

Međunarodna anketa, koja će biti objavljena sledećeg vikenda, otkriće da 57 odsto epidemiologa smatra da će soj virusa gripa biti uzrok sledećeg globalnog izbijanja smrtonosne zarazne bolesti, preneo je Gardijan.

''Svake zime se javlja grip. Ove epidemije možemo da opišemo kao male pandemije. One su manje-više kontrolisane jer različiti sojevi koji ih uzrokuju nisu dovoljno virulentni, ali to neće nužno biti slučaj zauvek'', upozorio je Džon Salmanton-Garsija, naučnik sa Univerziteta u Kelnu.

Prošle nedelje, Svetska zdravstvena organizacija izrazila je zabrinutost zbog alarmantnog širenja soja gripa H5N1 koji izaziva milione slučajeva ptičijeg gripa širom sveta, podseća Gardijan.

Ova epidemija je počela 2020. godine i dovela je do smrti ili ubijanja desetina miliona živine, a takođe je uništila milione divljih ptica i nedavno se ovaj soj javio i kod sisara, što može da predstavlja opasnost po zdravlje ljudi.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: