Aktuelno 0

20.04.2024.

8:08

Može li lizalica da pomogne otkrivanju ranih znakova raka usne duplje?

Posebna lizalica, odnosno slatkiš sa voćnim ukusom koji su napravili naučnici može biti odlično sredstvo u ranom otkrivanju znakova raka usne duplje.

Izvor: rt.rs

Može li lizalica da pomogne otkrivanju ranih znakova raka usne duplje?
Olena Rudo/Shutterstock

Podeli:

Lizalica bi mogla učiniti dijagnozu jednostavnijom i bržom, navode stručnjaci.

Kada se slatkiš sa voćnim ukusom, koji su razvili naučnici sa Univerziteta u Birmingemu, drži nekoliko minuta u ustima, proteini koje oslobađaju ćelije raka usta, postaju "zaglavljene" u posebnom gel premazu lizalice.

Gel se zatim ultraljubičastim svetlom razlaže do tečnosti i tako se za nekoliko minuta omogućuje lekarima da uoče da li postoji tumor.

Istraživači se nadaju da će lizalica ubrzati dijagnozu oralnog karcinoma, a možda bi se mogla koristiti za skrining tumora kod najugroženiji - pušača ili onih koji piju velike količine alkohola.

Ova lizalica bi mogla učiniti dijagnozu jednostavnijom i bržom. Tim iz Birmingema razvio je gel napravljen od vode i polimera - mekog materijala sastavljenog od relativno velikih hemijskih molekula. Kada pacijent liže lizalicu, proteini - uključujući one povezane sa rakom u njihovoj pljuvački se onda zarobe između većih molekula.

Jedan od glavnih ciljanih proteina je interleukin-6, koji prirodno proizvodi imuni sistem kao odgovor na infekciju ili upalu. Ali takođe ga u većoj meri stvaraju ćelije raka dok se razmnožavaju. Brojne studije su identifikovale njegovo prisustvo u pljuvački kao rani znak upozorenja za rak usta, piše Dejli mejl.

Test lizalica bi dao trenutne rezultate i pacijent bi tada mogao biti upućen na specijalističke testove ili biopsiju.

Naglašeno je da će istraživači iz Birmingema provesti naredne tri godine usavršavajući lizalice, koji su dizajnirane da ga rutinski koriste lekari opšte prakse i stomatolozi.

"Trenutno, rak usta može biti veoma težak za lečenje i ima lošu prognozu – delom zbog kasne dijagnoze. Ovakav brzi test mogao bi biti odličan način za postavljanje dijagnoze u ranim fazama", naglašava lekar dr Najdžel Karter.

Stručnjaci napominju da redovno konzumiranje resveratrola, jedinjenja u crvenom voću kao što su grožđe, paradajz i jagode, može smanjiti rizik od raka usta za oko 15 odsto.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: