Aktuelno 0

02.04.2024.

11:20

Ispovesti majke i bake: Koliko je značajna podrška deci i ljudima sa autizmom? VIDEO

Prvi znaci autizma, razvojnog poremećaja javljaju se tokom prve tri godine života, u kasnije se i dete i roditelji suočavaju sa različitim izazovima.

Izvor: B92.net/TV Prva

Ispovesti majke i bake: Koliko je značajna podrška deci i ljudima sa autizmom? VIDEO
Igisheva Maria/ Shutterstock

Podeli:

Koji su problemi sa kojima se susreću osobe koje imaju autizam, ali i njihove porodice. Koji su to izazovi, kakva je borba govorili su za Tv Prva  Vesna Petrović, majka osobe sa autizmom te Slavica Damjanović, koja ima unuke blizance sa autizmom.  

Slavica je podelila ranije svoje iskustvo, napisala je i knjigu, a nakon gostovanja na TV Prva dobila je mnogo poruka u kojima su ljudi isticali koliko im je pomogla.

"Pa, ja sam stvarno bila dosta onako zatečena reakcijom koju je izazvalo moje gostovanje kod vas pre dva meseca. U kasnijim razgovorima sa ljudima koji su me zvali imala sam prilike da čujem da oni nemaju takvu podršku okoline, čak ni najbližih. A ja sam želela zaista mom zetu i ćerki kada se sutradan pitaju jao pa da li smo mogli više da učine kažu da stvarno učinili smo sve", kazala je Slavica.

Sa druge strane, o svom iskustvu govorila je Vesna Petrović, čiji sin sada ima 45 godina.

"Veljko sada kad ima 45, ja mislim da izgleda najmirnije, najlepše i najorganizovanije. Ozbiljno.  Sama dijagnoza i sve što se dešava, roditelj se plaši puberteta i postoje te krizne, neke situacije. Međutim, sve se to polako prolazi, sa najviše ljubavi i strpljenja. U to vreme ništa se nije znalo o autizmu. Međutim,  polako, uz pomoć stručnjaka, koje smo vrlo cenili i poštovali, zajedno sa njima radili. Mi njih učili, oni nas učili. Znači, to je jedan proces koji možemo da olakšamo jedni drugima", navela je Slavica.

Kako su navele Slavica i Vesna, prvobitno je to šok, ali su kasnije shvatile da su ljubav i podrška veoma bitni za dalji razvoj.

Celo gostovanje i više o ovoj temi pogledajte u videu:

Izvor: Prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: