Nova vest
close

Ša bi trebalo da jedemo pred spavanje?

zdravlje

Ša bi trebalo da jedemo pred spavanje?

Srbi su poznati po tome što vole da jedu, ali i da spavaju, a za kvalitetan san jako je važno šta u toku dana unosimo od namirnica. Istraživali smo šta je najbolje jesti i piti u veèernjim satima i koja hrana podstièe miran san.

Svakom od nas se bar jednom desilo da se prejedemo i punog stomaka legnemo da spavamo. Znamo li koliko je to zapravo loše?

Jako loše zato što opteretimo digestivni trakt, opteretimo želudac i onda možemo imati problem èak i sa uspavljivanjem ili ako se uspavamo možemo imati jako loš san sa prekidima ili èak ružne snove.

Kako bismo spreèili ružne snove, postoji nekoliko namirnica koje u veèernjim satima možemo pojesti a da ne opteretimo stomak.

Sve više ljudi manje konzumira mleko i okreæe se biljnim alternativama pa je onda tu preporuka recimo bademovo mleko ili prosto, bademi.

Dobar je i sir, mladi sir ili recimo bebi mocarela koje u sebi sadrže materije koja sadrži triptofan koja je jako dobra za dobar san. Osim toga, vrlo poznata po dobrom uèinku za san je banana koja je puna kalijuma, magenzijuma, opušta i uvodi u san.

Takoðe, za dobar san odlièni su kakao, æuretina, zeleno lisnato povræe, ali i èajevi od matiènjaka, valerijane i nane.

19.01.2022. 20:18

Podeli: 

Info

BBC

Novo Sport Video Menu