Preporuka je da se pre upotrebe hormonskih terapija javite ginekologu

Tokom letnjih perioda, česta je situacija namerno odlaganje ciklusa da bi se neometano proveo godišnji odmor. Žene se odlučuju za pilule, a da se ne posavetuju sa ginekologom, što može da dovede do poremećaja ciklusa.

Na tržištu postoje dve grupe preparata koje su zadužene za to, gestegeni preparati i hormonske kontraceptivne pilule.

Gestegene preparate takozvane derivate progesterona i imamo klasične hormonske kontraceptivne tablete.

"Gestagene preparate pacijenti zovu tablete za odlaganje ciklusa, oni nisu to, oni sadrže takozvane derivate progesterona i te tablete se daju negde tri pa i pet dana pre očekivanog ciklusa, potrebno je piti taj preparat najduže dve nedelje", rekla je dr Jelena Trifunović Kubat.

Navodi da se prestankom uzimanja tableta može očekivati ciklus koji je obilniji i sa bolovima, takođe upozorava da ovi preparati ne štite od trudnoće.

"Kontracepcija (antibebi pilule) je efikasnija i jednostavnija mera odlaganja ciklusa i to kod nas postoji (21+7), dakle 21 tableta aktivna 7 je placebo, i (24+4 ) gde su 24 neaktivne i 4 aktivne", rekla je ona.

Odlaganje ciklusa se kaže postiće prvo aktivneim tabletama i onda se nastavlja sa sledećom kutijom aktivnih tableta, tek na kraju se piju neaktivne, "one štite od trudnoće kada se piju u kontinuitetu", kaže ona za "TV Prva".