Vivaldi pregledač za desktop sada integriše Twitterovog velikog rivala

Korisnici mogu da dodaju bilo koju instancu za Mastodon u veb panel Vivaldi pregledača.

Izvor: B92, Engadget
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mastodon je postao izuzetno popularan od kako je Ilon Mask preuzeo Twitter. Nedugo nakon te akvizicije, Vivaldi je postao prvi internet pregledač koji je kreirao sopstvenu Mastodon "instancu" pod nazivom Vivaldi Social.

Sada je pregledač objavio da integriše platformu u traku sa strane svog desktop pregledača, čime korisnicima omogućava lak način da pregledaju objave naloga koje prate.

Twitterova alternativa ima brojne slične funkcija kao Maskova društvena mreža i korisnicima omogućava da kreiraju kratke objave. Za razliku od Twittera, Mastodon je decentralizovani servis koji koristi protokol otvorenog koda.

Korisnici mogu da kreiraju i pokreću sopstvene servere ili "instance" kojima mogu da se pridruže drugi ljudi, a Vivaldi Social je samo jedan od njih. Instance mogu da komuniciraju jedne sa drugima, a ljudi sa različitih servera i dalje mogu da prate jedni druge i da vide objave.

Sa najnovijim ažuriranjem pregledača, korisnici Vivaldija mogu da pronađu Vivaldi Social u traci sa strane, ali mogu da dodaju i bilo koju drugu mastodon instancu. Kada pristupe instanci iz panela, ona se prikazuje sa sstrane u "split-screen" pregledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.